Zobraziť přihlasovací formulár

Sladké zemiaky a čo s nimi

  • Publikované:
Sladké zemiaky a čo s nimi

Sladkých i nesladkých zemiakov existujú tisíce druhov, na naše stoly sa ale dostali len niektoré. Ovšem sladké zemiaky vlastne žiadne zemiaky nie sú. Kým tie, ktoré poznáme z našich kuchýň bežne, sú z čeľade ľuľkovité, sladké zemiaky zase z čeľade pupencovité - o príbuznosti sa teda hovoriť nedá. Spoločné majú to, že sa z nich konzumujú hľuzy. A tie u sladkých zemiakov čiže najrozšírenejších batátov majú okrem skvelej chuti tiež prekvapivo veľa výhod.

Aby sme mali prehľad - hľuza je orgán, v ktorom sa rastlinám ukladajú živiny na horšie časy. Preto je jasné, že ich konzumáciou získavame mnoho dôležitých látok.

Oranžové batáty s ružovou šupkou

Určite ste v obchodoch alebo na trhoch zaregistrovali podivne vyzerajúce zemiaky, ktoré sú na reze oranžové, majú podlhovastý tvar a našinec si nie je tak úplne istý, čo s nimi vlastne robiť. Sladké zemiaky sú hľuzy povojníka batatového (jedlého) a používajú sa ako príloha, ingrediencie, ale aj samostatné jedlo. Ich výživová hodnota je totiž úplne úžasná.

O zemiakoch a batátoch by sa dalo povedať, že nie sú príbuzní, ale susedia. Obe rastliny totiž pochádzajú zo Strednej Ameriky. Zaujímavé je, že batáty sa k nám do Európy dostali dávno pred zemiakmi, avšak zas toľko nezdomácneli. Potrebujú totiž o trošku viac tepla a slniečka, než sa v našich zemepisných podmienkach vyskytuje. Ale aj u nás ich môžete úspešne pestovať, bohužiaľ nie toľko, ako o toľko rozšírenejší ľuľok zemiakov. Tak ako tak sa batáty zbierajú v plnom prúde jesene, počas ktorej vrcholí ich sezóna, a dostaneme sa k nejplnohodnotnějším kusom.

Čo batáty obsahujú?

Porovnaniu s obyčajnými zemiakmi sa nevyhneme. Batáty na rozdiel od nich obsahujú menej kalórií, viac živín, majú nižší glykemický index (sme po nich dlhšie sýti), majú viac vlákniny, obsahujú menej škrobu, ale aj menej bielkovín.

Batáty sú extrémne bohaté na:

  • Vitamín A

  • Vitamín C

  • Vitamín E

  • Vitamín K

  • Vápnik

  • Horčík

  • Draslík

  • Sodík

Prospievajú tak veľmi imunitnému systému, slúžia dobrému zraku, sú nadopované antioxidantmi. Necvičia toľko s hladinou glukózy v našej krvi, neobsahujú cholesterol. Pomáhajú so zažívaním, upokojujú žalúdok a obsahujú aj pre črevá toľko dôležitú vlákninu, vďaka obsahu vitamínu C sú skvelé na pleť a ich vňať je tiež nielen na konzumáciu, ale aj veľmi zdravá.

Ako ich pripraviť?

Opäť - ponúka sa porovnanie so zemiakmi. Majú veľmi podobné využitie, môžeme ich variť, piecť, šťuchať do kaše, pripraviť ako hranolky k domácim dipov (ideálne z kyslej smotany) alebo zapekať so syrom, používajú sa ako ingrediencie do polievok (skvele sa k sebe hodia s mrkvou a zázvorom), môžeme ich kombinovať so špenátom, piecť s chilli, ale tiež vďaka sladšej chuti a obsahu škrobu z nich napríklad pripraviť nejeden dezert.

Máte svoj obľúbený recept s batátmi? Podeľte sa s ostatnými a dajte nám tip!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku