Zobraziť přihlasovací formulár

Čo pri chudnutí najčastejšie zanedbávame

  • Publikované:
Čo pri chudnutí najčastejšie zanedbávame

Predstavte si situáciu. Ste pripravení zhodiť pár kíl. Od dvoch po tridsať. Ste pripravení na to, že to bude stáť veľa úsilia - ako fyzického, tak psychického. Začnete, pokračujete, ide to skvele... a zrazu stop. Ďalej ani krok. Čo je najčastejšie príčinou pomalého, zastaveného, alebo hlavne neefektívneho procesu chudnutia? Výživoví špecialisti, tréneri i chudnúci koučovia (áno, toto povolanie existuje a nemusí mať nutne nič spoločné s fyzickým tréningom) sa zhodujú na nasledujúcich najväčších prekážkach, ktoré si ľudia na ceste za vysnívanou postavou kladú.

Čo všetko drží klientov zmienených profesií späť? A ako to riešiť?

Nejeme dosť. Veľmi, veľmi, veľmi opakovaný problém. Až pre mnoho ľudí znamená chudnutie vlastne hladovanie. Ak cvičíme (čo k chudnutiu patrí neodmysliteľne) denne spálime 2500 kcal a prijmeme len 1200, naše telo trpí hladom a nedostatkom živín. Týmto procesom sa nám nielen spomalí bazálny metabolizmus, takže budeme celkovo horšie spaľovať, ale vlastne sa podvyživujeme. Na samotnom počte kalórií toľko nezáleží, čo je podstatné, to je nutričné zloženie stravy. Spomínaných 1200 kcal totiž môžeme zjesť v dvoch tabuľkách čokolády, ale tiež v množstve mäsa a zeleniny. Na kilá. Nebojte sa jesť! Smoothies, mäso, zdravé tuky (avokádo, orechy, semienka), bielkoviny (strukoviny, mäso, tofu, ryby...) a neobmedzené množstvo zelenej zeleniny.

Zameriavame sa na kardio a nie na posilňovanie. Toto je najčastejšia chyba predovšetkým u žien. Kardio cvičením efektivizujeme existujúcu svalovú hmotu, ale nebudujeme novú. A čím viac svalov, tým lepší metabolizmus! Kardio nám len spaľuje kalórie, čo je síce fajn, ale zďaleka nie dostačujúce. Pridajte váhu! Ak ste na kardio zvyknutí, jednoducho k nemu len pridajte váhu. Kúpte si závažia okolo členkov a zápästí. Ideálne ale do svojho tréningu zaraďte ten silový. Aj keby to malo znamenať posilňovať na strojoch bez záťaže (príliš veľká záťaž spôsobuje nárast objemu svalov). Alebo trebárs cvičiť obyčajné cviky doma - (dámske) kliky, doska, drepy... A začnite ľahučko, nech sa neodradíte!

Hovoríme si „som na diéte“ a permanentne meníme životný štýl. Hoci to na prvý pohľad nevyzerá, toto je otázka psychiky. Akonáhle sami seba presvedčíme o tom, že to, čo robíme, je len krátkodobá zmena a potom sa budeme môcť vrátiť k starému životnému štýlu, budeme mať nielen väčšie ťažkosti váhu zhodiť, ale tiež si ju udržať. Pretože akonáhle dosiahneme svoj cieľ, naraz nevieme, ako ďalej. Vymažte slovo diéta zo svojho slovníka! Pretože to, čo nás dovedie ku zhodeniu kíl, je zdravý životný štýl. Nemali by sme byť na diéte, ale meniť svoju rutinu, ktorá nám zostane, aj keď kilá odídu. Kľúč je objaviť také zmeny, ktoré nám budú vyhovovať, ktoré si budeme užívať.

Nemáme dostatočnú podporu. Sú to vaši priatelia, rodina alebo napríklad partner, kto vám hovorí, čo by ste na sebe mali zmeniť? Vrátane váhy? A potom sú na rodinnej oslave, romantickej večeri alebo napríklad party naštvaní, že nejete všetko, čo vám príde pod ruku, že si nedáte rad panákov alebo sa urazia, keď si prinesiete vlastné jedlo? To môže byť veľmi veľkou prekážkou v dosahovaní cieľa. Nájdite si spriaznenú dušu! Ideálne v každej skupine niekoho. Pretože rešpektovať vaše rozhodnutie by okolie malo, aj keď sa to tak často nedeje. Potrebujete niekoho, kto vás bude podporovať a kto sa vás zastane, keď už na to nebudete mať silu sami. Kamarátka, súrodenec, otec... ktokoľvek, kto povie: „Tak ju nenúťte!“ A dá tak svojim správaním príklad pre ostatných.

Nemáme konkrétne ciele. Každý veľký cieľ je len súhrnom dosiahnutia tých čiastkových. Všeobecne - cieľ chcem mať krásnu postavu sa napĺňa oveľa horšie, než cieľ chcem schudnúť 15 kíl. Buďte SMART! Každý správny cieľ má byť podľa teórie SMART (z anglických slov Specific, Measurable, Attainable, Realistic, and Time-bound). Teda konkrétny, merateľný, dosiahnuteľný, realistický a s termínom; ukotvený v čase. A začať sa dá naozaj po malých krôčikoch. Trebárs zajtra vypijem dva a pol litra vody a nedám si žiadne iné pitie, maximálne ešte tak zelený čaj. A to už je niečo, čo úplne presne vieme, či sme splnili, ale hlavne - dobrý pocit sa dostaví už za chvíľku! Všetko je potrebné si pekne rozdeliť do malých a splniteľných krokov.

Preceňujeme efekt jedného tréningu. Dosť často nás láka ísť cvičiť a potom už celý deň nič nerobiť, respektíve sa trebárs ešte odmeniť. Alebo si myslieť, že keď už sme cvičili, môžeme si dať tortu/vypiť fľašu vína/ísť neskoro spať... atď. Bohužiaľ, toľko benefitov jedno cvičenie jednoducho nemá. A tak často jedno cvičenie vlastne vie pokaziť to, čo chceme dosiahnuť. Pozor! Zvýšený výdaj kalórií nám vždy zdvihne apetít. Musíme sa jednoducho strážiť - aby sme nesiahli po tom, čo je lákavé a rýchle, miesto po tom, čo potrebujeme a musíme si pripraviť. Alebo po kompenzácii za to „utrpenie“, ktoré sme prečkali.
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku