Zobraziť přihlasovací formulár

Ste v tom? Poradíme, kde začať

  • Publikované:
Ste v tom? Poradíme, kde začať

Radostné očakávanie so sebou prináša aj množstvo otázok. Nemusíte vedieť všetko naraz, váš lekár bude počas tehotenstva vaším sprievodcom a na všetko potrebné vám odpovie. My vám dnes prinášame článok s našimi vlastnými skúsenosťami. Prezradíme vám všetko, čo sme počas tehotenstva zistili a čo nám nikto nepovedal, a nevynecháme samozrejme ani dobré rady či tipy.

 

Veľa odpočinku a tekutín

Prvý trimester je u väčšiny žien spojený s veľkou únavou, mnohé navyše pociťujú veľký smäd. Doprajte si preto veľa spánku a pite dostatočné množstvo tekutín. Najvhodnejšia je čistá voda, bez bubliniek. Dopriať si môžete riedené ovocné šťavy alebo ovocné čaje. Ale pri niektorých druhoch buďte ostražité. Zatiaľ čo napr. zázvor vám v prvých troch mesiacoch pomôže s nevoľnosťami, v poslednom trimestri je jeho nadmerná konzumácia nežiadúca - môže totiž vyvolať predčasný pôrod.
Dôležitá je pestrá, vyvážená strava, nesmie chýbať zelenina a ovocie. Ak máte pocit, že je váš jedálniček jednotvárny a nemáte možnosť ho upraviť, potom sú na trhu dostupné vitamínové doplnky, určené práve pre tehotné. Obsahujú najmä kyselinu listovú a ďalšie dôležité prvky a vitamíny pre správny vývoj plodu. Niektorí odborníci však práve týmto preparátom pričítajú vyššiu pôrodnú hmotnosť detí.

Čo sa týka vašej váhy, výsledok je individuálny. Optimálny prírastok je medzi 9 až 13 kilogramami. Často býva výsledná váha oveľa vyšša a nie vždy ju môžete ovplyvniť. Napr. ak nastanú problémy so zadržiavaním vody v tele, kilá neúprosne pribúdajú.
Rozhodne neplatí pravidlo „ješ za dvoch“. Množstvo skonzumovanej stravy by sa od „netehotného“ stavu výrazne líšiť nemalo. Môžete sa stretávať s neobvyklými nutkavým chuťami, v lepšom prípade na kyslé uhorky, a s kľudným svedomím im občas podľahnite.

Veľmi prínosné bývajú kurzy, kde sa dozviete, čo vás v nasledujúcich mesiacoch čaká a zároveň máte príležitosť zoznámiť sa s ďalšími budúcimi mamičkami. Podobná situácia, ktorú práve prežívate, pomôže nadviazať nové priateľstvá.
Ďalej ak plánujete dovolenku, najlepšie je zvoliť termín v priebehu druhého trimestra. Ak sa chystáte do vzdialenejších kútov, k moru a pod., určite cestu najprv konzultujte s lekárom.
Nezabudnite na cestovné poistenie! Väčšina cestovných poistiek hradí náklady súvisiace s akútnymi problémami v tehotenstve do 6. - 7. mesiaca, preto si pred cestou dôkladne overte poistné podmienky.

Nákupy s rozvahou

V obchodoch je možné nájsť pestrú ponuku najrôznejších potrieb pre bábätká. Mnoho mamičiek v očakávaní nakúpia všetko, čo sa im zapáči, chcú to najlepšie pre bábätko a obchodníci takýmto mamičkám vychádzajú v ústrety.
Preto sa porozprávajte s kamarátkami, skúsenými matkami. Poradia vám, že najlepšia kamarátka mamičky dieťaťa s nádchou je odsávačka hlienov pripojiteľná k vysávaču a že pomocou vlhčených obrúskov na detský zadoček upracete celú domácnosť. Budete parkovať kočík doma? Poobzerajte sa po návlekoch na kolesá kočíka, aby ste kolesá nemusela po každej prechádzke umývať.
Pozor na nákupné horúčky v regáloch so zľavami, stále majte na pamäti, kedy sa bábätko narodí. Pretože s tým novorodeneckým body s krátkym rukávom za super cenu, v januári príliš parády neurobíte.

 

Nosiť či nenosiť?

Tiež tu máme dva protipóly alternatívne a komerčné matky, ktoré na seba v diskusiách útočia. Dieťa nenosíte? Ste zlá matka! Dieťa nosíte? Tiež zle! Je jedno, či vaše bábätko bude mať látkové alebo jednorazové plienky, kočík alebo šatku, dôležité je, že ho budete milovať, že mu bude dobre a bude spokojné. Všetko si nastavte tak, aby to vám obom úplne vyhovovalo.

Používajte vlastnú hlavu...

a nestresujte sa mýtmi, ktoré o tehotenstve kolujú. Buďte voči všetkým týmto večným a overeným pravdám kritické. Ja som si počas tehotenstva vypočula, že synovia sa rodia po termíne, mala som príliš špicaté bruško - čo je zaručený náznak, že čakám dievča. Syn sa narodil týždeň pred termínom. Tiež som počula, že ak bola mamička v detstve dobrým dieťaťom, bude jej bábätko náročné a naopak. Určite sa nedeste, keď sa zľaknete a v daný moment si na bruško siahnete, bábätko sa nenarodí s ružou a ak vás páli záha, rozhodne to nezaručuje hustú hrivu na hlave bábätka. Tieto rokmi overené pravdy hoďte radšej za hlavu, pretože v tehotenstve nie je isté vôbec nič.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku