Zobraziť přihlasovací formulár

5 vecí, ktoré ničia zuby

  • Publikované:
5 vecí, ktoré ničia zuby

Odmalička nám vtĺkajú do hlavy, že sladké sódovky, cukrovinky a tak ďalej sú zlé pre naše zuby. Vieme, čo nám ubližuje, o zuby sa staráme, používame zubné nite, pasty, medzizubné kefky, ústne vody. Ale vedeli ste, že cukry a kyseliny, ktoré našim zubom škodia, sú obsiahnuté aj v naoko nevinných potravinách? Tu je päť z nich a zároveň tiež päť riešení, ako poškodeniu zubov predchádzať.


Ovocné džúsy, šťavy, smoothie

Áno, ovocie je prospešné pre náš organizmus, vitamíny a vlákninu potrebujeme. Ale väčšina ovocia obsahuje toľko cukru, že pitie džúsu je pre zuby rovnako škodlivé ako kúpeľ v čokoláde. Cukor obsiahnutý v ovocí likvidujú baktérie v ústach a menia ho na kyselinu, ktorá oslabuje sklovinu a zanecháva zuby veľmi citlivé.

Riešenie: Pite džúsy, šťavy alebo smoothie cez slamku. Tak sa šťava nedostane k povrchu vašich zubov. A uistite sa, že si aspoň 45 minút po pití džúsu nebudete čistiť zuby! Skúste si preplánovať raňajky, pretože zuby sú po kontakte s ovocím (prevažne citrusmi) oslabené a náchylnejšie k poškodeniu. Kefkou si potom doslova obrusujete sklovinu.


Žuvacie vitamíny

bonbony

Princíp je vlastne podobný ako u džúsov. Okrem potenciálnej agresivity samotných vitamínov, obsahuje väčšina žuvacích cukríkov veľa cukru, ktorý sa ešte ku všetkému na zuby lepí a zostáva na nich dlhšie.

Riešenie: Ak beriete vitamíny, skúste normálne pilulky, alebo ak vám vyhovuje forma cukríkov, tak normálne rozpustné.


Marinovacie omáčky (predovšetkým barbecue)

bbq

Máte radi túto silnú omáčku? Používate ju na grilovanie? Vyhovuje vám jej hustá a lepkavá konzistencia? Ak áno, vedzte, že ju má vďaka množstvu obsiahnutého karamelizovaného cukru. A ten je, ako vieme, zabijak zubnej skloviny.

Riešenie: Jednoducho si po konzumácii mäsa naloženého v barbecue omáčke vyčistite zuby. Niektorí lekári odporúčajú drastickejšie opatrenie - pred konzumáciou naneste na zuby tenučkú vrstvu vazelíny.

 

Sušené ovocie

susene

Zatiaľ čo niektoré čerstvé ovocie je pre zuby preukázateľne dobré (predovšetkým to, ktoré obsahuje veľa vody a má tuhú šupku, napr. jablká a hrušky), sušené ovocie nie je dobré nikdy. Nutrične je samozrejme sušené ovocie úplne v poriadku, avšak na malý objem ovocia zostane rovnaké množstvo cukru. Sušené ovocie je teda koncentrovaná cukrová bomba, ktorá má navyše ešte "žuvaciu" konzistenciu, takže na zuboch lipne.

Riešenie: Zbavte sa zvyškov sušeného ovocia v ústach a na zuboch hneď po jeho konzumácii. Vyčistite si zuby, použite zubnú niť alebo medzizubnú kefku.


Biele víno
vino

Čo sa týka negatívnych účinkov na zuby, má všeobecne zlú povesť skôr víno červené. Biele víno je však minimálne rovnako tak škodlivé, len nemá "zafarbovacie" schopnosti. Kyseliny vo víne stenčujú sklovinu, a zuby sú potom náchylnejšie na poškodenie ďalším pitím alebo jedlom.

Riešenie: Spoločne s vínom jedzte syr! A pokojne veľa - syry sú bohaté na proteíny, vápnik a fosfor, teda na všetko, čo zubná sklovina potrebuje. Menej kalorická varianta je vyplachovať si pri posedení pri víne ústa čistou vodou. Tak sa zbavíte zvyškov vína v ústach.

Beriete ohrozenie zubov jedlom a pitím vážne? Čo používate na ich ochranu? Je pre vás starostlivosť o zuby každodennou rutinou alebo sa snažíte starať o zuby aj nejako "nadštandardne"? Podeľte sa!
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku