Zobraziť přihlasovací formulár

Vitamíny - kde ich je najviac?

  • Publikované:
Vitamíny - kde ich je najviac?

Adekvátna výživa napomáha správnemu fungovaniu organizmu a vďaka tomu predchádzate i chorobám. Zdravá strava sa bez vitamínov rozhodne nezaobíde.

Vitamíny môžeme dostať do tela jedine pomocou správneho a vyváženého jedálnička alebo pomocou potravinových doplnkov. Telo si ich totiž samo nedokáže vyrobiť. Samozrejme aj tu môžeme hovoriť o výnimkách, produkcia vitamínu D sa môže stimulovať vystavením sa slniečku a vitamín K sa v malom množstve vytvára v prostredí čriev.

Každý vitamín má svoju špecifickú funkciu. Nájdeme ich síce vo všetkých potravinách, ale najčastejšie v ovocí a zelenine. Pozrime sa na ich funkcie a kde je vitamínov najviac:

Vitamín A: Napomáha zlepšovaniu imunity. Nájdeme ho vo vajciach, mlieku, šaláte, brokolici, špenáte a v mrkve.

Vitamín D: Zlepšuje absorpciu vápnika, ktorý blahodarne pôsobí na mineralizáciu kostí a zabraňuje vzniku osteoporózy. Dôležité je vystavovať sa slnku. Nájdeme ho v mliečnych produktoch, bielku a v pečeni.

Vitamín E: Funguje ako antioxidant, odpudzuje voľné radikály, ktoré spôsobujú starnutie buniek. Nájdeme ho v pšeničných klíčkoch, kukurici, olejoch, špargli, olivách a v zelenej zelenine.

Vitamín B12: Napomáha pri liečbe anémie a pozitívne pôsobí na nervový systém. Nájdeme ho v mliečnych výrobkoch a v mäse.

Vitamín K: Je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi. Nájdeme ho v kapuste, karfiole, strukovinách, špenáte a v pečeni.

Vitamín C: Ide o antioxidant, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Nájdeme ho v citrusoch, paradajkách, brokolici, kiwi a v zelenej zelenine.

Aký vitamín prevažuje v ovocí alebo zelenine vám prezradí jeho farba. Červené potraviny sú bohaté na vitamín C, zelené majú vitamíny A, C, E. Preto sa vždy snažte, aby bol váš tanier farebne čo najpestrejší.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku