Zobraziť přihlasovací formulár

Akú kozmetiku nikdy nekombinovať?

  • Publikované:
Akú kozmetiku nikdy nekombinovať?

Účinné látky v kozmetických prípravkoch fungujú. Viac či menej, ale vplyv na pokožku jednoznačne majú. Aj tie prírodné prípravky môžu spolu navzájom reagovať. A poznáte to, očné sérum, hydratačný krém, denný a nočný krém, prípravky na liečbu akné, či už plošne alebo lokálne, sem tam nejaká maska... Dobré je ale vedieť, že niektoré zložky kozmetických produktov sa navzájom moc nemusia. A čo viac, v zlých kombináciách môžu škodiť.

Aby sme boli dôslední, budeme musieť používať názvy, ktoré nájdete, keď sa pozriete na zloženie výrobku. Bez toho to nepôjde. A ak sa vám zdá, že máte niekedy pleť podráždenú, vysušenú alebo dokonca popraskanú, skúste sa pozrieť, či náhodou nekombinujte niečo, čo by sa kombinovať nemalo.

Špongia, lufa, peeling. Začneme jednoducho. Odstraňovanie odumretých buniek áno, ale s mierou. Ak si umývate tvár alebo inú jemnú kožu mechanicky hrubými povrchmi, už mŕtve bunky odstraňujete, nie je treba potom použiť ešte peeling. Poškodíte si vrchnú vrstvu pokožky, odstránite z nej jej prirodzenú ochranu v podobe olejov a necháte ju nechránenú, podráždenú a často aj začervenanú.

Retinol a...

Než si povieme, s čím retinol nekombinovať, mali by sme vedieť, kde sa vyskytuje. Vitamín A1 čiže retinol je veľký hit. Obnovuje pokožku, pôsobí proti vráskam, zjednocuje farbu pleti, pokožku vyživuje a zjemňuje, no proste je to taký malý zázrak. Vie ale pleť aj pekne vysušiť.

  • peeling. Pretože, ak vám retinol pokožku vysušuje, môžete peelingom odstrániť jej viac, než je vhodné. A tým bude náchylná k podráždeniu, začervenaniu aj zápalom.

  • alfa-hydroxykyseliny, ako je glykol a kyselina mliečna. Táto kombinácia vedie k podráždeniu úplne iste. Ak sa tak už stane, zmiešajte upokojujúcu masť obsahujúcu hydrokortizón s rozdrveným aspirínom, a naneste na pokožku.

  • liečba akné. Benzoylperoxid a retinol sa navzájom deaktivujú, retinol a kyselina salicylová zase spôsobujú vysušenie a podráždenie pokožky.

Vitamín C a...

  • alfa-hydroxykyseliny. Menia pH vitamínu natoľko, že ho destabilizujú a ako antioxidant už je neefektívny.

  • benzoylperoxid. Táto látka používajúca sa na liečbu akné sa s vitamínom C spoločne deaktivujú.

     

Kyselina citrónová s ničím. Kyselina citrónová sa používa ako prísada proti skazeniu kozmetického výrobku, na vôňu, na stabilizáciu pH. Ale spoločne s ostatnými látkami môže spôsobovať podráždenie, a to zďaleka nie len vzácne. Ak ju váš krém obsahuje, nemali by ste ho kombinovať s ničím. A zvlášť treba dávať pozor na okolie očí.

Kyseliny glykolová a salicylová. Kyselina glykolová je vlastne žieravina (samozrejme v iných koncentráciách, než v akých sa používa v kozmetike!), vyhladzuje pleť, pôsobí proti vráskam, odstraňuje jazvy po akné a pod. Kyselina salicylová je vhodná na liečbu akné, ale dohromady je to kotejl na podráždenú a vysušenú pleť.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

livia76 24. 6. 2016, 22:52
(Y)