Zobraziť přihlasovací formulár

Ako spánkové polohy ovplyvňujú zdravie?

  • Publikované:
Ako spánkové polohy ovplyvňujú zdravie?

Spánkom trávime v tom najzdravšom prípade asi tretinu života. A rovnako, ako sedenie pri počítači ovplyvňuje našu kondíciu a nedostatok pohybu zdravie, tak spanie v nesprávnej polohe môže ovplyvniť držanie nášho tela, bolesti chrbtice, kĺbov, ale aj napríklad pálenie záhy. Aký majú najčastejšie polohy v spaní vplyv na naše zdravie?

Spanie na chrbte je ako cvičenie jogy

Už ste niekedy boli na joge? A poznáte pozíciu mŕtveho muža, hovorí vám niečo názov Savasana? Ak nie, nevadí. Inštruktori jogy (a mnoho iných odborníkov) zastávajú názor, že telu je najprirodzenejšia relaxačná poloha tá na chrbte. Savasana v joge zlepšuje držanie tela, znižuje bolesť hlavy, zvyšuje energiu a lieči nespavosť.

Základom je totiž docieliť maximálne uvoľnenie v pozícii na chrbte. A to sa, keď zaspíme, stane tak nejako samo. Teoreticky je teda osemhodinový spánok na chrbte ako osemhodinová jogínska relaxačná technika pre telo. Všetky tieto výhody môžete získať, ale pravdepodobne budete musieť spanie na chrbte nejakú dobu trénovať.

Poloha na chrbte bude posilňovať a správne relaxovať vašu chrbticu avšak iba vtedy, keď si zaobstaráte správny matrac. Jedinou nevýhodou (okrem pravdepodobného nákupu vhodnejšieho matraca) spania na chrbte je, že nie je vhodné pre ľudí so spánkovým apnoe. Keďže medzi príznaky patria dýchacie obštrukcie, napríklad chrápanie alebo lapanie po dychu, každý kto s týmto má skúsenosti, vie, že na chrbte sú tieto príznaky najhoršie.

Spanie na bruchu a váš krk

Poloha na bruchu je bohužiaľ asi najobľúbenejšia na zaspávanie. Čo je pomerne nešťastná správa vzhľadom na to, že spanie na bruchu môže spôsobovať trvalé zdravotné následky na rôznych častiach tela, predovšetkým potom na krčnej chrbtici.

Keď si ľahnete na brucho, trvale a neprirodzene zaťažíte hornú polovicu tela. Začína to bedrovou chrbticou, ktorá je neustále vystavená tlaku do nezvyčajného zakrivenia. Pokračujete pľúcami, na ktorých leží veľká váha. Tá spôsobuje ťažkosti s dýchaním, ale nezriedka môže dôjsť aj ku pomliaždeniu vplyvom tlaku rebier, a to sa potom z jednej noci môžete liečiť týždne.

Čo ale trpí najviac, je váš krk. Vzhľadom na to, že nikto na bruchu asi nespí tvárou zaborenou do postele, vždy je hlava vo vykrivení. Krk v takých pozíciách nemá žiadnu (alebo len minimálnu) svalovú oporu, a ráno je nezriedka potrebné ho rozcvičiť. Problémy s krčnou chrbticou sa môžu prejavovať ale aj na horných končatinách, mravenčenie, tŕpnutie alebo bolesť najmä prstov môžu mať súvislosť. Venujte pozornosť svojmu telu, skúste si uvedomiť, ako zaspávate a v akej polohe sa prebúdzate.

Ľavý bok a srdce

Ak nechcete spať na chrbte, je spanie na ľavom boku asi tou najzdravšou alternatívou. Ak ležíte na ľavom boku, zaisťujete si vylepšenie krvného obehu, udržujete potrebný tlak na pečeň a pomáhate v práci obličkám. To všetko zvlášť oceníte v tehotenstve. Ak nie je žena zvyknutá, je dobré spanie na ľavom boku trénovať už od chvíle, keď sa o tehotenstve dozvie. Vďaka vplyvu na funkciu obličiek nebude mať toľko opuchnuté členky, a vďaka vylepšeniu krvného obehu sa zlepší aj výživa dieťaťa cez placentu matky.

Pravý bok a pálenie záhy

Je tu ešte jeden dôvod, prečo trénovať spánok na ľavom boku. Väčšina ľudí mení pozíciu niekoľkokrát za noc, čo je vlastne taký dobrý kompromis medzi pohodlím a zdravím. Ak však trpíte pálením záhy, gastroezofageálnym refluxom alebo akoukoľvek nadprodukciou žalúdočných štiav, mali by ste sa spaniu na pravom boku vyvarovať. Na pravom boku si môžete všetky tieto problémy zhoršiť.
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku