Zobraziť přihlasovací formulár

Antiperspirant vs. dezodorant alebo Používať na noc!

  • Publikované:
Antiperspirant vs. dezodorant alebo Používať na noc!

Používať prípravky proti poteniu (a jeho negatívnym vedľajším efektom) je už vlastne súčasťou základnej hygieny. Veľa ľudí žije v presvedčení, že dezodorant a antiperspirant sú jedno a to isté. A tiež, že je vhodné ich aplikovať ráno, najlepšiu službu urobia pred športovým alebo iným náročným výkonom a nie je na škodu ich sem tam cez deň znova naniesť. Nie je to ale tak celkom pravda. Viete, čo používate? A či sa pre vás hodí skôr dezodorant alebo antiperspirant?

Vďaka poteniu sa ľudské telo chráni pred prehriatím. Ale ruku na srdce, väčšinu z nás zaujímajú oveľa viac než pôvodná biologická funkcia potu jeho negatívne efekty na našom výzore, a to vrátane škaredých a nežiaducich škvŕn na oblečení. Aby sme im a pridruženému nepríjemnému pachu zamedzili, používame vlastne každodenne kozmetické prípravky. Dezodoranty a antiperspiranty. Aký je však medzi nimi rozdiel?

Antiperspirant a dezodorant

Antiperspirant zamedzuje perspirácii, čo je „strata tekutiny kožou“ formou odparovania. Antiperspiranty vďaka svojim účinným látkam sťahujú póry, respektíve vyústenie potných kanálikov na koži. To nefunguje samozrejme stopercentne, takže nejaký ten telesný pach (v dôsledku rozpadu organických zložiek) vzniká. O ten sa však postarajú parfumované zložky antiperspirantov, ktoré ho prekryjú.

Dezodoranty nerobia so samotným potením vlastne nič. Iba prekrývajú nežiaduci zápach potu, obsahujú podstatne viacej parfumovaných zložiek. Avšak vďaka tomu, že je perspirácia tela vlastne žiaduca, sú dezodoranty pre telo prirodzenejšie. Avšak ich parfumové zložky, ktoré sú ich hlavným zložením, môžu spôsobovať podráždenie a vyvolávať alergické reakcie.

Kedy, čo a ako používať?

Dezodoranty sú vhodné na použitie pre všetkých, ktorí chcú nechať svoje telo fungovať prirodzene a zároveň nebyť cítiť. Dezodoranty vám však nepomôžu od prepotených koláčov v podpazuší a existujú príležitosti, kedy sa im jednoducho potrebujeme vyhnúť.

Antiperspiranty zabraňujú prirodzenému poteniu, a teda vlastne trošku zasahujú do fungovania tela. Kým dezodorant prekryje zápach, antiperspirant eliminuje jeho vznik a prekrýva len ten zvyškový. Pri výbere a kúpe vhodného antiperspirantu je dobré vedieť, či nie je nadmerné potenie lekárska diagnóza, alebo nie je sekundárnym efektom niektorých ochorení prípadne užívania liekov. V tom prípade je dobré sa poradiť s lekárom, na to už môže byť obyčajná kozmetika krátka.

Nie cez deň, ale v noci

Zásadná pre používanie antiperspirantu je vhodná forma jeho aplikácie. Nech už ho zvolíte v akejkoľvek podobe, účinné látky potrebujú čas na to, aby začali fungovať. Akonáhle nanesieme antiperspirant tesne pred aktivitou (a tým myslíme aj bežné každodenné fungovanie), pot stihne jednoducho všetky jeho účinné zložky odplaviť.

Antiperspirant funguje tak, že stiahne póry a vytvorí akúsi zátku potnej žľazy. Akonáhle po jeho nanesení vyvíjate aktivitu, pot vyvíja na zátku väčší tlak a hrozí väčšie riziko zapálenia, teda vzniku nepríjemných vriedkov.

Väčšina dnešných antiperspirantov sľubuje účinnosť až 24 hodín. Tiež ste si kládli otázku prečo? Pretože ideálna doba na nanesenie antiperspirantu je pred tým, než ideme spať. A to hneď z dvoch dôvodov.

  • V noci sa potíme úplne minimálne. Preto majú všetky účinné zložky čas začať pôsobiť a maximalizovať tak antiperspiračný efekt.

  • Vzhľadom k redukcii potenia cez noc zabraňujeme nanesením antiperspirantu pred spaním vznik červených vyrážok a iného typu podráždenia.

Nevadí dokonca ani ranná sprcha. Ak ste zvyknutí si ju ráno dopriať, nemusíte sa obávať, že by narušila účinnosť antiperspirantu. Ani po sprche ho nemusíte nanášať znova, a to práve preto, že ste nechali účinné látky pôsobiť tak dlho, ako bolo treba.

Máte skúsenosti s nanášaním antiperspirantov na noc? Riešite rozdiel medzi nimi a dezodorantmi? Aká forma vám najviac vyhovuje? A čo hovoríte na prírodné antiperspiranty napríklad vo forme kryštálov?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku