Zobraziť přihlasovací formulár

Aké jedlá vám pomôžu počať?

  • Publikované:
Aké jedlá vám pomôžu počať?

Na podporu počatia robíme kde čo. Okrem doplnkov stravy pre mužov aj ženy často tiež podstupujeme fyzicky aj psychicky náročné hormonálne liečby, návštevy lekárov a hlavne sa snažíme o „psychickú pohodu“. Zaujímavou metódou je špeciálna strava podľa fázy ženského cyklu. Ide predovšetkým o doplňovanie látok, ktoré telo stráca a potrebuje. Čo jesť a čoho sa vyvarovať? Kedy je potrebné telo zahrievať a kedy mu dodávať bielkoviny?


Rôzne fázy cyklu znamenajú pre ženu rôzne hladiny hormónov v tele a s nimi aj súvisiace procesy. Po biologickej stránke môžeme každý menštruačný cyklus rozdeliť do
štyroch fáz:

  • Menštruácia

  • Folikulárna fáza

  • Ovulácia

  • Luteálna fáza

Menštruácia. Všetci vieme, o čo ide. Každá žena znáša menštruáciu inak, ale väčšinou ide o týždeň naplnený okrem krvácania aj kŕčmi, náladovosťou a zvýšenou citlivosťou. Nie je novinkou, že s krvou odchádza z tela aj železo, ktoré je potrebné dopĺňať. Ale nielen to.

  • Čo jesť? Mäso, strukoviny, ryby, zelenú zeleninu a akákoľvek semienka. Všetky tieto potraviny sú bohaté na železo alebo bielkoviny, prípadne oboje. A všetko to potrebujete dopĺňať, obzvlášť, ak krvácate silno. Semienka a zelený šalát tiež obsahujú látky, ktoré pomôžu mierniť kŕče tým, že stimulujú krvný obeh. Dôležitá je aj konzumácia dostatočného množstva vitamínu C, ktorý pomôže telu železo správne vstrebať. Takže paradajky, brokolica, kivi, citrusy a podobne sú správnou voľbou!

  • Čomu sa vyhnúť? Studenému jedlu. Telo potrebuje energiu, takže nie je dobré ňou plytvať na ohrievanie potravy. Ďalej potom nie je vhodné konzumovať alkohol, kofeín a ostré jedlá, ktoré môžu zosilniť tok krvácania.

Folikulárna fáza. V tejto fáze telo celkom tvrdo pracuje na tom, aby vypestovalo dominantný folikul, hladina estrogénu sa zvyšuje. Nanešťastie veľa žien má problémy s nadbytkom estrogénu (napríklad ženy trpiace endometriózou). Tým môže pomôcť napríklad brokolica, karfiol, kapusta alebo ružičkový kel, obsahujú látky, ktoré s metabolizmom estrogénu pomáhajú. Na podporu vývoja folikulu je nevyhnutný vitamín E, čiže prírodné oleje - avokáda, olivový olej, orechy a rôzne semienka.

  • Čo jesť? Okrem vyššie spomínaného je dobré tiež zaradiť všetko, čo podporuje folikulárny rast. Orechy, semienka, koreňová a zelená zelenina, šaláty, vajíčka a ryby.

  • Čomu sa vyhnúť? Rozhodne alkoholu - ovplyvňuje hormonálnu hladinu. Naviac tiež dehydruje, čo nie je vhodné pre správnu tvorbu maternicového hlienu.

Ovulácia. Akonáhle zrelé vajíčko opustí folikul, potrebuje telo čo najviac najmä vitamínu B k jeho úspešnému oplodneniu a uhniezdeniu. Ďalšími podstatnými zložkami sú zinok, vitamín C a nenasýtené mastné kyseliny.

  • Čo jesť? Listovú zeleninu, cereálie, vajíčka, zeleninu, ryby alebo rybí olej a veľa, naozaj veľa vody. Vďaka zvýšenému príjmu tekutín podporíte metabolizmus a k vajíčku sa dostane viac potrebných látok. Tiež tým napomôžete kvalite maternicového hlienu.

  • Čomu sa vyhnúť? Kofeínu, alkoholu, mäsu a všetkému, čo okysľuje organizmus a robí tak maternicový hlien nepriateľský k spermiám.

Luteálna fáza. V ideálnom prípade je už vajíčko oplodnené a potrebuje čo najviac podporiť v hniezdení. Z prasknutého folikulu sa stalo tzv. žlté teliesko, ktoré bude po nasledujúcich zhruba štrnásť dní produkovať progesterón. Je teda potrebné zaradiť do jedálnička čo najviac takých živín, ktoré podporujú bunkovú regeneráciu a rast. Hovoríme najmä o Beta-karoténe a kyseline listovej.

  • Čo jesť? Okrem žltých, zelených a oranžových potravín (tu hovoríme o ovocí a zelenine) sa odporúčajú aj jedlá a prísady, ktoré zvyšujú telesnú teplotu a pomáhajú tak v najskoršej fáze udržiavať tehotenstvo. Zásadnou potravinou v tomto období by pre vás mal byť ananás. Ten totiž okrem iného obsahuje bromelín, enzým, ktorý podporuje hojenie a teda aj zásobenie tkanív živinami.

  • Čomu sa vyhnúť? Studeným jedlám a nespracovanému mäsu. A tiež samozrejme alkoholu a nikotínu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku