Zobraziť přihlasovací formulár

To najlepšie na víne? Špunt!

  • Publikované:
To najlepšie na víne? Špunt!

...no, možno nie úplne doslova, ale korkové zátky majú v domácnosti mnoho využití. Kôra korkového duba má naozaj veľa unikátnych vlastností, ktoré dovoľujú jej využitie od maľovaniek po izoláciu. Má špeciálnu bunkovú štruktúru, ktorá vyzerá ako včelí plást; každá bunka je oddelená od ostatných a je v nej tiež vzduch. Takže je korok nielen vodo a plynotesný, ale dokáže izolovať teplo a tlmiť otrasy. Ako teda v domácnosti na to?

Okrem iného obsahuje korok tzv. korkovinu čiže suberin, niečo na spôsob vosku. Takže ku všetkým jeho vlastnostiam pribúda tiež odolnosť proti plesniam a fakt, že nehnije. Na zátky do fliaš sa používa viac ako 400 rokov a nemusíte byť práve ich zberatelia, aby ste si ich nechávali doma.

Proti poškriabaniu. Kameninové hrnce pracovnú dosku, stoličky podlahu, niektoré povrchy sa jednoducho neznesú. Dajte medzi ne korok! Môžete zátky narezať na tenké kolieska a zospodu nalepiť napríklad na nohy nábytku.

Stratená patentka náušnice. Kúsoček korku (poprípade gumy na gumovanie) poslúži ako provizórna patentka na náušniciach.

Neposlušné obrázky. Niekedy sa stane, že jednoducho obraz na stene nie a nie visieť rovno. Nalepte na ich zadnú stranu kúsky korku - tie priľnú k stene a obraz bude visieť ako správne pribitý. Navyše sa stena nepoškriabe.

Umazané tváre. Obhorený korok kedysi používali športovci proti oslneniu slnkom tak, že si ním stmavili okolie očí. Dnes sú samozrejme k dispozícii sofistikovanejšie prostriedky, ale keď nad sviečkou opálite korok, získate skvelé líčidlo trebárs na maškarný.

Dávkovač. Keď do korkovej zátky pozdĺžne vyrežete klin, nemusíte kupovať kovovú hubičku na fľaše s olejom alebo octom. Proste špunt s takýmto výrezom zatlačíte do hrdla a je to.

Pečiatky. Korok je veľmi tvárny a dobre sa s ním pracuje. Vezmite obyčajný vankúšik s farbou a vytvorte si s deťmi hravé pečiatky!

Buďte kreatívny! Zo zátok od vína alebo sektu sa dajú vyrábať rôzne dekoratívne aj dekoratívne funkčné predmety. Korok ľahko prepichnete alebo narežete, prípadne spojíte k sebe. Ideálne sú podložky pod horúce hrnce vytvorené tak, že poskladáte alebo zošijete k sebe zátky do tvaru kruhu, zo zátok sa krásne dajú urobiť napríklad nástenky, závesy, vence, rohože do kúpeľne, kvetináče a čokoľvek ďalšieho vás napadne. Pretože je vodeodolný, ani v kúpeľni vám korok nesplesnivie a je veľmi príjemný na dotyk!

...uzáver fľaše. Moc originálne to nie je, ale od toho korkové zátky sú! A nemusí ísť nutne o fľaše vína, aj keď sa vám stratí viečko od malinovky a vy nechcete, aby zvetrala, jednoducho použite špunt.

Ako inak by sa podľa vás dali využiť špeciálne vlastnosti korku? Máte nejaký tip, čo možno v domácnosti pomocou korkových zátok vylepšiť? Doplňte náš zoznam a poraďte ostatným!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku