Zobraziť přihlasovací formulár

Neobyčajné jablká

  • Publikované:
Neobyčajné jablká

Nepopierateľné účinky má jablko predovšetkým na naše zdravie. Obsahuje extrémne vysokú koncentráciu látok, ktoré napríklad posilňujú imunitu, regulujú trávenie a ostatné procesy v tele, pôsobia proti infekciám, regenerujú, omladzujú a dodávajú vitalitu. Najväčším zdrojom telu prospešných látok je jablčná šupka, je v nej veľké množstvo železa, draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, vlákniny, vitamínu C a beta karoténu. Mechanické pôsobenie jablčnej šupky na naše zuby ich vie očistiť od zubného povlaku, dokonca ich aj čiastočne bieli.

To ale zďaleka nie je všetko. Určite ste si všimli, že aj jedno trošku nahnité jablko môže „nakaziť“ všetky ostatné v dosahu. Nie nadarmo sadovníci starostlivo preberajú koše s jablkami a všetky zlé čo najrýchlejšie vyhadzujú. Jablká spoločne s avokádom, banánmi, broskyňami, marhuľami, čučoriedkami a napríklad ananásovým melónom sú ovocie, ktoré prirodzene produkuje plyn etylén. Ten prirodzene urýchľuje zrenie. Čím je jablko zrelšie (a tým myslíme až do hniloby), tým viac etylénu produkuje.

Negatívne pôsobenie etylénu

Ak máte doma klasickú misu s ovocím a v nej napríklad jablká a banány, nestavajte do jej blízkosti vázu s kvetmi, prípadne kvet v kvetináči. Etylén spôsobí rýchlejšie zvednutie. Rovnako tak sa môže stať, že vám začnú v chladničke (alebo kdekoľvek ich uchovávate) rýchlejšie klíčiť zemiaky, ak sú v bezprostrednej blízkosti jabĺk.

Jablká ako pomocník

  • Šťavnaté mäso i koláče. Domácim i kúpeným koláčom významne predĺži život, ak ich budete uchovávať v chladničke spoločne s nakrájanou polovicou jablka. Cesto i náplne si oveľa dlhšie udržia vlhkosť, neoschnú a budú vláčne aj po niekoľkých dňoch. Ak si chcete upiecť naozaj exkluzívne šťavnaté kurča alebo inú hydinu, dajte do nich pred pečením jedno jablko. Po upečení môžete jablko vyhodiť, ale mäso si zachová šťavnatosť naozaj nevídanú.

  • Presolená polievka, omáčka? Nevadí. Jablko má podobné účinky ako zemiaky, vie vytiahnuť soľ z pokrmov. Do vriacej omáčky alebo polievky nakrájajte na väčšie kusy jablko a pár minút vyvarte. Jablko do seba vtiahne prebytočnú slanosť.

  • Dozrievanie. Rovnako, ako nám jablkový etylén vie zavariť, vie nám tiež pomôcť. Ak máte doma napríklad nezrelé paradajky, dajte ich do papierového vrecka spoločne s jablkom, ideálne je pomer šiestich paradajok na jedno jablko. Do pár dní vám paradajky krásne dozrejú.

Tip Mimibazara: Ak máte možnosť, konzumujte predovšetkým domáce jablká. Nenechajte sa zlákať naleštenými a prekrásne naaranžovanými jablkami v supermarketoch, alebo ich aspoň pred konzumáciou dôkladne umyte teplou vodou. V šupke jabĺk v extrémnej miere lipne chemický postrek, ktorý sa na ne dnes už vo veľkej väčšine používa. Škodí predovšetkým deťom a tehotným a dojčiacim ženám, ale neprospieva nikomu.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Ondrej001 6. 2. 2016, 22:54
Teplou vodou umývať jablká z obchodu? Vplyvom teplej vody sa viac otvoria pôry na šupke a tento chemický postrek sa ľahšie dostane dovnútra jablka. Umývať jedine so studenou vodou a bio čistiacim prípravkom na riad vhodným aj na umývanie ovocia a zeleniny. A čo sa týka jabĺk z obchodu, tak vyberať prednostne tie z chrastami, nie krásne naleštené bez jedinej chybičky.