Zobraziť přihlasovací formulár

Nezvyčajné príčiny bolesti hlavy

  • Publikované:
Nezvyčajné príčiny bolesti hlavy

Zanedbaný pitný režim, nedostatok spánku, začínajúca chrípka, sklon k migrénam, stres, stuhnuté krčné svaly... To všetko sú úplne typické a legitímne dôvody, prečo nás bolieva hlava. Mnoho bolestí hlavy (ale aj iných problémov) si zapríčiňujeme sami nezdravým životným štýlom, ale občas jednoducho pôvodcu bolesti hlavy nie a nie vystopovať. Existujú tri „maličkosti“, ktoré sú príčinou až polovice bežných bolestí hlavy!

Ak trpíte urputnými a veľkými bolesťami hlavy, nepodceňujte ich. Môže ísť o signál závažnejšieho problému, než je len nedostatok vody. A to zďaleka nehovoríme len o migrénach, v neporiadku môže byť aj napríklad krčná chrbtica a ďalšie. Rozhodne vyhľadajte pomoc u lekára, v prípade, že vás bolesť paralyzuje a zasahuje do každodenného života.

Keď sa bolesť hlavy objaví, väčšinou sme schopní vystopovať, kde sa vlastne vzala. Občas si siahneme do svedomia a uznáme, že včerajšie dva poháre vína po večeri nám asi neprospeli, vieme, že od rána sme nemali čas prehltnúť ani hlt vody alebo cítime, že na nás „niečo lezie“. Takže bolesť buď pokorne vydržíme a počkáme, až odznie sama, alebo si vezmeme prášok. Občas sa bolesť dostaví úplne neoprávnene. Aké môžu byť jej skryté príčiny?

Slané jedlo

Okrem červeného vína a orechov patria medzi najčastejšie spúšťače bolesti hlavy jedlá s vysokým obsahom soli. Takže predovšetkým údeniny, syry a pečivo. Asi ¾ nášho denného príjmu soli pochádza z potravín, ktoré kupujeme, ale ak si potrpíte na výraznejšie chute a jedlo si dosoľujete, môžete svoj príjem soli významne ovplyvniť.

Vysoké podpätky

Toto sa týka samozrejme (predovšetkým) žien. Vysoké podpätky síce rozhodne prospievajú ženskosti, elegancie, štýlu a sebavedomiu, ale môžu tiež významne škodiť
. Ak je chôdza na vysokých podpätkoch vaším denným chlebom, treba rozhodne dbať na správny výber topánok a nepodceňovať signály tela.

Vysoké podpätky menia spôsob držania tela. To môže prispievať k rôznym deformáciám, od chodidiel po chrbticu. Akonáhle máme chrbticu v nesprávnej polohe, môže to vyvolávať rôzne bolesti, medzi najčastejšie patria bolesti bedier a práve hlavy.

Podpätky môžu za bolesť hlavy tiež ešte z iného dôvodu. Pri chôdzi oveľa menej tlmia otrasy, čo neprospieva ani našim kĺbom alebo chrbtici, ale ani hlave.

Napätie v čeľusti

Alebo zatnuté zuby. Pevné zomknutie čeľustí je klasickou reakciou na stres a psychickú nepohodu. Zatnutie žuvacích svalov vedie k ich zatuhnutiu, neustály tlak, ktorý na seba čeľuste vyvíjajú, vedie k odkrveniu tkanív a tým pádom aj menej kyslíku. Povoľte čeľusť, bežte sa nadýchať čerstvého vzduchu a snažte sa odstrániť príčiny stresu a nervozity. Skúste sami seba sledovať, zistíte, že zatnuté zuby mávate až príliš často.

Čo robiť, keď už je bolesť tu

Nie každý siahne automaticky po pilulke. Existujú tiež metódy, ktoré pri bolestiach hlavy pomôžu, aj bez nutnosti útočiť na nervový systém.

  • Doplňte vodu - ruku na srdce, vypili ste už dneska dosť? Viete, že zhruba dve tretiny celkového príjmu vody by ste mali vypiť doobeda?

  • Doplňte minerály - konkrétne horčík. Jeho nedostatok zvyšuje nervosvalovú dráždivosť a akákoľvek bolesť má k vám ľahšiu cestu.

  • Nechajte veci plávať - skvelá rada nad zlato. Za veľa našich zdravotných problémov môže stres, snažte sa teda preto buď nájsť spôsoby, ako relaxovať, alebo ideálne redukovať jeho príčiny.

  • Choďte sa prejsť - aktívny pohyb, ktorý rozprúdi krv, relaxácia, samozrejme ideálne v prírode, to je na bolesť hlavy aj jej prevenciu ideálne. A prírodu nespomíname len tak zo zvyku, je preukázané, že pohľad do členitého zeleného terénu má extrémne pozitívny relaxačný vplyv na mozgovú činnosť!

  • Zatlačte na správne miesto - pomôcť si môžete aj správnymi hmatmi z akupresúry. Silne zatlačte na miesto tesne pod nosom alebo medzi obočím u jeho koreni.

Aké miesto bolí, taká je príčina

Hlava bolieva v rôznych miestach, ktoré signalizujú najčastejšie príčiny:

  • Frontálna bolesť hlavy - ak vás bolí hlava vpredu nad čelom, s najväčšou pravdepodobnosťou je príčinou takejto bolesti nedostatok spánku. Takže dnes už neponocovať!

  • Bolesť hlavy v záhlaví - naopak, keď hlava bolí vzadu, môže za to stres. Treba relaxovať.

  • Bolesť „vrcholku“ hlavy - keď sa stretávate s bolesťou hlavy, ktorá sídli na samotnom vrcholku hlavy v oblasti klinovej kosti, je potrebné doplniť vodu a/alebo minerály. Napite sa a najedzte!

Ako bojujete s bolesťou hlavy vy? Trpíte ňou často? Máte nejaký osvedčený trik, ako sa jej rýchlo zbaviť, bez toho aby ste si museli dať prášok? Dajte ostatným tip na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku