Zobraziť přihlasovací formulár

Pár pravidiel pre holenie žiletkou

  • Publikované:
Pár pravidiel pre holenie žiletkou

Je to tu, sezóna odhalenej kože, kraťaskov, tielok a plaviek. Možno ste sa stihli dostať do formy, pravidelne ste cvičili a cvičíte, možno nie, sú ale veci, ktoré ešte pár bodov k celkovému dojmu pridajú. Starostlivo oholená, hladká a jemná koža bez zbytočných začervenaní k nim určite patrí. Ako si ju dopriať?

Máme pre vás niekoľko tipov, rád, trikov a odporúčaní, ktoré by dohromady mali viesť k tomu, že sa z vás stane naprostý holiaci mág. Ale predovšetkým sa vyhnete podráždeniu a pupienkom, ktoré môže holenie žiletkou spôsobovať!

Zvážte ďalšie spôsoby. Hladké telesné partie vám nezaistí len žiletka. Laserové odstránenie chĺpkov, vosk, cukrová pasta, domáce vytrhávanie chĺpkov pomocou strojčeka... Je možné, že by vám aj vašej koži vyhovovalo niečo iné. Vyskúšajte!

Zbavte sa pred holením starej kože. Vezmite kefu na telo a urobte očistu. Dostanete sa potom „hlbšie“ ku korienkom chĺpkov a pokožka bude dlhšie hladká.

Ostrá žiletka. Netrápte sa tupou žiletkou. Meňte brity často, ak používate jednorazové holítka, vyhadzujte ich maximálne po troch použitiach. Nielen, že vaša pokožka nebude tupou žiletkou oholená dohladka, ale zvyšujete riziko vzniku podráždenia a pupienkov. Ale s novou žiletkou opatrne!

  • Nezabudnite používať plastový obal na žiletku v momentoch, keď ju práve nepoužívate. Predĺžite tak jej životnosť.

Kondicionér miesto peny na holenie? Áno, je to vynikajúce núdzové riešenie, ale pozor! Zvyšky kondicionéru, ale aj napríklad mydla alebo sprchového gélu, tupia žiletku. Ak máte ešte k tomu doma tvrdú vodu, pripravte sa na to, že vaše žiletka zďaleka nevydrží tak dlho, ako inde.

Pozor na smer. Ak si nechcete naozaj bolestivo ublížiť, nikdy neprechádzajte žiletkou po koži smerom do strán. Takéto porezania síce nie sú tak hlboké, ale dosť krvácajúce a bolestivé. Ideálne je:

  • Nohy. Ohoľte najskôr po smere rastu chĺpkov, potom proti. Oholenie bude dokonalé.

  • Triesla. Každú oblasť intímnych partií by ste mali holiť po smere rastu chĺpkov. Tie sú tu oveľa menej jemné, preto holenie proti smeru ich rastu môže spôsobiť oveľa väčšie podráždenie, zarastanie a vznik pupienkov.

  • Podpazušie. Tu je to ťažké, pretože chĺpky rastú doslova všetkými smermi. Ale holenie proti smeru nebýva problém, ak nemáte vyložene citlivú pokožku.

Nezanedbávajte starostlivosť po holení. Pretože koža je jednoducho viac vystavená škodlivým vplyvom a potrebuje hydratáciu, upokojenie a ochranu. Vynikajúcu službu urobia detské olejčeky, kokosový olej, aloe vera... Nie je potrebné vždy siahnuť po drahých kozmetických prípravkoch.

Počkajte na prehriatie. Ak sa holíte v sprche alebo vo vani, holením nezačínajte. Dajte pokožke priestor sa prehriať, otvoriť póry a nechať chĺpky zjemniť. Holenie bude menej dráždivé, pokožka viac pripravená a chĺpky odstránite bližšie korienkom.

 

Napnite kožu. Ak chcete extra hladké oholenie (také to skôr na dotyk než na pohľad), je dobré holenú oblasť čo najviac vypnúť. Ak sa holíte vo vani, napríklad stehná najlepšie oholíte, keď nohu ohnete v kolene a koža na nich sa viac napne. Rovnako tak na horšie prístupných miestach, ako sú napríklad bikiny alebo intímne partie, je dobré napnúť kožu druhou rukou.

Holenie nasucho? Nikdy, nikdy, nikdy... alebo nie? Môžu nastať situácie, kedy na celý rituál nebude dosť času. Samozrejme, nie je to ideálne a pokožka vám za to nepoďakuje, ale kým to nevyskúšate, nebudete vedieť, či máte pokožku podráždenú veľmi, málo alebo napríklad vôbec. Riskujete síce zarastanie chĺpkov, začervenanie pokožky a možné pupienky, ale zase možno uvidíte, že to nie je taký strašiak, aký sa zdá. Nezabudnite ale pokožke pri najbližšej príležitosti dopriať ako kompenzáciu vyživujúcu hydratáciu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

MargitaNo 15. 7. 2016, 12:30
(Y)