Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo nepremeškať sezónu medvedieho cesnaku

  • Publikované:
Prečo nepremeškať sezónu medvedieho cesnaku

Po dlhej zime si naše telo, vyčerpané teplotnými a atmosférickými zmenami, zaslúži špeciálnu starostlivosť. Príroda je múdra a tak zariadila, aby možno len kúsok od vášho domova vyrástla bylina, pre ktorú vraj sú medvede, prebudené po zimnom spánku, ochotné vydať sa až 100 kilometrov. Čo môže medvedí cesnak urobiť pre človeka? A aké sú tri najjednoduchšie recepty z neho?

Klasický cesnak pozná každý. Niekto ho miluje, ďalší ho zase až tak nemusí. Objavte pre seba cesnak medvedí, jarnú bylinu plnú vitamínov, enzýmov, aminokyselín, minerálov a účinných silíc, to všetko zabalené do šťavnato zelených listov, z ktorých si môžete zmixovať vynikajúce pesto, skvelý špenát, pridať ich do šalátu alebo do smoothies, nasekať pod mäso alebo len tak na krajec čerstvého chleba s maslom. Nielen že si pochutnáte (vyskúšané - zaručené), ale pomôžete si pri respiračných ochoreniach - mierni prejavy prechladnutia, chrípky, angíny a ďalších mnohých neduhov. Účinné látky v cesnaku medveďom napríklad regulujú činnosť
žalúdka, podporujú trávenie, urýchľujú hojenie rán a vredov, upokojujú kŕče hladkého svalstva a ničia črevné parazity.

Kde rastie a ako ho spoznáte.

Cesnak medvedí (Allium ursinum) rastie vo vlhkých a humóznych lužných lesoch. Svojimi listami trochu pripomína konvalinku, ale určite si ho s ňou nepomýlite, pretože tá vôňa je úplne iná. Cesnaková aróma je nezameniteľná, môže za neho látka alliin, obsiahnutá v listoch a cibuľkách. Listy cesnaku začínajú vyrážať zo zeme už koncom februára a sú vhodné na zber len do doby, než začne kvitnúť nenápadnými bielymi kvietkami. Počas kvitnutia sa potom jeho liečivá sila vytráca.

Vitamíny, minerály, enzýmy

Čo sa týka obsahu
vitamínu C, je náš cesnak hrdým šampiónom. Zatiaľ čo napríklad 100g obyčajného jablka ukrýva iba 4 mg, v cesnaku ho nájdete v množstve 150 mg na 100 g.

Z ďalších dôležitých látok môžeme spomenúť

  • vitamíny A, B1, B2
  • minerály germánium, draslík, horčík, selén, zinok, železo
  • allicín

Pre pozorných čitateľov: V neporušených listoch nájdeme iba alliin. Až narušením bunkovej štruktúry sa uvoľní zvláštny enzým, ktorý dokáže neaktívny alliin premeniť na allicín.

A to je práve tá súčasť, ktorá cesnaku prepožičiava nielen jeho charakteristickú vôňu, ale hlavne silne ozdravné pôsobenie na organizmus.

Okrem už uvedeného tiež medvedí cesnak:

  • ničí stafylokoky (i odolného zlatého) a streptokoky
  • zabíja prvoky trichomony - častú príčinu ženských vaginálnych ochorení
  • likviduje kandidu, mykózy a plesne
  • hojí rany
  • pôsobí ako prevencia oparov
  • znižuje krvný tlak
  • pomáha pri hnačke a zápche (aj chronickej)

Nebojte sa teda lístky cesnaku krájať, sekať, mixovať a inak spracovávať, vyrobíte si pre váš organizmus metlu, ktorá vymetie všetky neduhy z tela von. A navyše je to ukrutne dobré.

3 najjednoduchšie recepty z medvedieho cesnaku

  1. Cesnak na chlebe 

Chleba natretý maslom alebo masťou posypte nasekaným cesnakom, posoľte alebo okoreňte podľa chuti.

Tip Mimibazara: Ak vám nejaký cesnak zostane, vložte ho do vody ako kyticu do vázy, v chladničke vám vydrží až tri dni.

  1. Pesto 
  • 150 g medvedieho cesnaku,
  • 5 g soli
  • 100 ml olivového oleja
  • hrsť vlašských orechov alebo sezamových semienok

Umyté listy rozmixujte s olejom, pridajte soľ, orechy či semienka a ešte chvíľu mixujte. V pohári s povrchom pesta zaliatym olejom vám vydrží týždeň, ak ho však skôr nezjete.


      3. Špenát

  • 500 g cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica oleja
  • soľ
  • voda

Cesnakové listy umyte a nasekajte nadrobno, spolu s pokrájanou cibuľkou a soľou zalejte vodou a nechajte dusiť pod pokrievkou 15 minút.

Potom zmes zahustite vajíčkom a pridajte olej. Pokrm môžete posypať sezamom. Podávajte so zemiakmi, kuskusom alebo inou obľúbenou prílohou

Ak ste už vyčerpaní dlhou zimou a celé vaše ja túži po zelenej farbe, teplom slniečku a vôňi jari, nakrájajte si medvedí cesnak len tak do akéhokoľvek listového alebo miešaného šalátu a pochutnajte si. Nejaká jarná únava si vás ani nevšimne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Maria 75 7. 5. 2016, 12:43
(Y) (Y) (Y)