Zobraziť přihlasovací formulár

Zázračné avokádo

  • Publikované:
Zázračné avokádo

Ak sa staráte o svoje zdravie, venujete pozornosť pohybu a zdravému stravovaniu, určite vás neminuli informácie o unikátnom nutričnom zložení pre nás stále ešte exotického avokáda. Je známe ako jedna zo superpotravín, ktorá pomáha nielen vášmu tráviacemu systému, ale tiež napríklad srdci alebo očiam. Čo všetko avokádo obsahuje a aké benefity získate, keď ho zaradíte do svojho jedálnička?

Spotreba tohto mäsitého, tučného, zeleného ovocia sa každoročne zvyšuje, rovnako, ako sa zvyšuje počet ľudí, ktorí dbajú na zdravé stravovanie. Avokádo má tvar podobný hruške, je k dostaniu v rôznych odtieňoch zelenej a je plodom rastliny, ktorá volá hruškovec americký.

Avokádo obsahuje prekvapivo veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Medzi tie najvýraznejšie zastúpené patria:

  • Draslík

  • Železo

  • Meď

  • Horčík

  • Fosfor

  • Vitamíny C, E, K, H, B1, B2, B3 a B5 a B6

  • Kyselina olejová

  • Kyselina palmitová

  • Kyselina linolová

Je to predovšetkým obsah (až 30%) zdravých tukov, esenciálnych mastných kyselín, ktoré robia z avokáda potravinu, ktorá si zaslúži byť na našom jedálničku.

Znižuje cholesterol. Hoci by jeho mastná konzistencia mohla napovedať o opaku, avokádo obsahuje veľmi prospešné tuky, ktoré významne znižujú výskyt zlého cholesterolu v krvi. Prospešné tuky z avokáda môžete konzumovať aj vo forme avokádového oleja.

Obsahuje viac draslíka než banány. A draslík znižuje krvný tlak, riziko infarktu, mŕtvice i zlyhania obličiek. Pomer obsahu draslíka banány vs. avokádo, na rovnaké množstvo (ODD) by ste museli zjesť 10 banánov alebo 2 a pol avokáda.

Má vysoký obsah vlákniny. A vláknina je dôležitá - jej nedostatok spôsobuje nadváhu, zápchu, pomalý metabolizmus, ale aj zvýšenú hladinu cukru v krvi.

Pomáha regulovať váhu. A to nielen vďaka obsahu spomínanej vlákniny, aj keď tá je pre fungovanie metabolizmu jedna z najdôležitejších vecí. Oleje obsiahnuté v avokáde nás veľmi dobrým spôsobom a na relatívne dlhú dobu zasýtia.

Je dobré pre váš zrak. Avokádo je totiž plné antioxidantov, a to vrátane luteínu a zeaxantínu. Tie pomáhajú chrániť náš zrak pred slnečným žiarením, znižujú riziko sivého zákalu a okulárnej degenerácie.

Veľmi dobré antioxidanty. Tie získavame nielen z avokáda - avokádo obsahuje látky, ktoré nám umožňujú lepšie vstrebávať antioxidanty aj z iných potravín, ideálne konzumovaných súčasne. Mnoho látok, predovšetkým vitamínov (A, D, E, K), nemôže naše telo absorbovať bez súčasného požitia nejakého tuku. Preto sú tuky v avokáde priamo zodpovedné aj za vstrebávanie živín z ostatných potravín.

Mierni príznaky artritídy. Predovšetkým chronickú bolesť. Obsahuje totiž polyhydroxylové mastné kyseliny, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny C a E. To všetko robí z avokáda silnú zbraň proti zápalovým procesom, navyše avokádový (a sójový) olej zlepšujú syntézu kolagénu v kĺboch.

Prevencia rakoviny, zmiernenie vedľajších účinkov chemoterapie. Fytochemikálie v avokáde spomaľujú vývoj rakovinových buniek, antioxidanty a protizápalové látky sa ukázali byť efektívne najmä pri rakovine prostaty, kože alebo ústnej dutiny. Avokádo môže suplovať príjem antioxidantov (najmä glutatiónu), ktoré chemoterapia deštruuje.

Chráni nenarodené dieťa. Ak ste tehotná, mohlo by byť avokádo jedným z vašich najlepších priateľov. Obsahuje totiž veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá chráni bábätko pred rôznymi vadami vrátane tých srdcových.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku