Zobraziť přihlasovací formulár

Kokosový olej nemusí byť vždy voľba č. 1

  • Publikované:
Kokosový olej nemusí byť vždy voľba č. 1

Rovnako, ako sa olivový olej síce hodí väčšinou, ale nie vždy, je to tak aj s univerzálnym a zázračným olejom kokosovým. Kokosový olej môžeme používať v kuchyni, v kúpeľni a vlastne aj v spálni, ale existuje niekoľko situácií, kedy by sme sa mu mali vyhnúť. Hoci vo svojej pôvodnej forme skvele pôsobí na naše telo zvnútra aj zvonku, nie je jeho použitie úplne bez limitov. Alebo by aspoň byť nemalo.

Je pomaly načase toľko glorifikovaný kokosový olej trošku priblížiť realite. Áno, je zdravý, prospešný a v mnohých ohľadoch unikátny, ale málokto pri pení ód na túto superpotravinu zmieňuje rôzne „ale“, ktoré s jeho užívaním súvisia. Nie je dobré ho užívať bez rozmyslu.

Keď sa snažíte schudnúť. Áno, platí všetko, čo sme písali v jednom z našich predchádzajúcich článkov, a kokosový olej je pri redukčnej diéte často lepší než iné oleje, ale aj tak - väčšinou sa nezmieňuje jeho kalorická hodnota. Na jednu lyžičku oleja to môže byť až 120 kcal, čo je pomerne dosť. A pretože má človek, vzhľadom na všeobecné nazeranie na kokosový olej ako na niečo, čo môžeme v neobmedzenom množstve, tendenciu ho nadužívať, príjem kalórií nemusí byť práve zanedbateľný. Čo sa kalórií týka, je na tom kokosový olej takmer rovnako ako ten olivový. Takže používať áno, neobmedzene nie.

Miesto zubnej pasty. Kokosový olej vie bieliť zuby (a nechty) a zároveň je antibakteriálny, čo môže viesť k predpokladu, že sa hodí aj na čistenie ústnej dutiny. Kokosový olej síce zabraňuje vzniku zubného kazu, s čím si ale neporadí, to sú zvyšky jedla a baktérie, ktoré v ústnej dutine existujú. Kým fluór alebo bylinky to dokážu, kokosový olej ich v puse väčšinou zakonzervuje. Kokosový olej je vynikajúci ako výplach alebo nanesenie už na vyčistené zuby, ak ste si ich ale nečistili, aj vypláchnutie vodou bude prospešnejšie.

Na otvorené rany. Kokosový olej vie pomôcť, keď ide o rôzne vyrážky, podráždenia alebo popáleniny. Nie tak však už, keď prídu na pretras otvorené rany. Kokosový olej je na kožu, nie na „mäso“. Pri kontakte s otvorenou ranou môže kokosový olej spôsobiť podráždenie, začervenanie a svrbenie. Takže rany, porezania a odreniny držte od kokosového oleja radšej ďalej.

Ako opaľovací olej. Áno, kokosový olej vie koži poskytnúť ochranu pred slnkom na úrovni ochranného faktora 8. Ale rozhodne neponúka ochranu pred celým spektrom, UVA a UVB. Kokosový olej je vynikajúci, ak chcete pokožku zvláčniť a ochrániť pred chlórom, než skočíte do bazéna, ale ako náhrada klasického SPF sa nehodí (navyše by sme mali používať aspoň SPF 30).

V sprche. Ak čakáte sofistikovaný dôvod nevhodnosti použitia kokosového oleja v teplej vode, asi vás sklameme. Kokosový olej často používame na holenie nôh alebo ako hydratačnú starostlivosť, ale to, prečo by sme ho nemali používať v takom prostredí, je úplne jednoduché. Rozpúšťa sa a kĺže! A úrazy v kúpeľni bývajú z tých nebezpečnejších. Takže opatrne.

Na vyprážanie... čiastočne. Často počujeme, že kokosový olej je vhodný na vyprážanie, pretože znesie vysoké teploty - rozhodne vyššie než olej olivový (samozrejme, olivový olej je určený predovšetkým do studenej kuchyne). Kokosový olej vydrží teploty do 210 stupňov (ten bez vône), panenský sa začína prepaľovať a teda byť karcinogénny už pri zhruba 180. Takže vyprážanie áno, ale nie moc prudké!

V zime. Rovnako ako napríklad mäta, má aj kokosový olej na telo ochladzujúci účinok. A to pri vnútornom použití, teda pri konzumácii. Aj preto nie je mätový čaj rovnako ako jedlo s kokosovým olejom úplne vhodné, keď sa chceme zahriať.

Na aknóznu pleť. Kokosový olej síce pôsobí na pokožku celkovo dobre (aj vďaka svojim antibakteriálnym účinkom), ale je pomerne zásadne komedogenný - spôsobuje upchávanie pórov a zhoršenie stavu akné.

  • Tip Mimibazara: Kokosový olej nie je vhodný na ošetrenie detskej pokožky ani na stálu starostlivosť o ňu. Pri dlhodobom používaní pokožku paradoxne vysušuje!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LindaD 19. 7. 2017, 16:03
Kokosovy olej sa podobne precenuje ako v usa javorovy sirup, všade ho dávaju, potom si ludia myslia ze americania jedia len fastfoody a presladene veci, ale obcas sa mylia :) aspon čo som tam ja spozorovala a taktiez som nasla aj clanok o ich sposobe jedenia https://estavisa.sk/ako-chuti-usa/