Zobraziť přihlasovací formulár

Ako bojovať so žalúdočnými ťažkosťami... a vyhrávať

  • Publikované:
Ako bojovať so žalúdočnými ťažkosťami... a vyhrávať

Keď nás bolí žalúdok, väčšinou poznáme príčinu. To ale nemení nič na tom, že je to veľmi nepríjemná obtiaž, ktorá vie pekne pokaziť celý deň. Či už sa stretávame s pálením záhy alebo diagnózou Gastroezofageálneho (pažerákového) refluxu, máme veľa účinných zbraní vo vlastnom arzenáli. Ako si od týchto nepríjemných ťažkostí pomôcť pekne vlastnými silami? Drobné zmeny v jedle, spánku, ale napríklad aj spodnom prádle urobia svoje.

Bohužiaľ, podráždený žalúdok nie je nič ojedinelé. Stres, sedavý spôsob života, genetika, ale tiež trebárs nadváha vedia spôsobiť veľmi nepríjemné ťažkosti. A to predovšetkým tak, že sa kyslý obsah žalúdka prebojováva späť pažerákom hore a spôsobuje veľmi nepríjemné stavy. Ako si pomôcť? Ale
pozor: Nasledujúce rady rozhodne neslúžia ako náhrada návštevy lekára - len prispievajú na zlepšenie stavu!

Banány, vitamíny. Banán je potravina, ktorú od nepamäti používame ako jednu z prvých pri prechode zo striktnej zdravotnej diéty na normálnu stravu. Obsahuje vitamín B6, ktorý uľavuje od kyslého prostredia žalúdka a mierni reflux. Ďalšími látkami, ktoré na úspešné miernenie symptómov žalúdočných problémov potrebujeme, sú L-tryptofán (okrem banánov tiež v kešu, mäse, mlieku, špenáte...), metionín (mäso, obilniny, orechy, vajcia, ryby, jogurty) a hydrochlorid betaínu.

Gravitácia. Keď spíte, rozhodne na vankúši, ale zďaleka nie len hlavou. Mali by ste zdvihnúť celú časť tela zhruba od lopatiek nahor, aby gravitácia mohla konať svoju prácu a žalúdočné šťavy sa nerozlievali tam, kam nemajú.

...a keď už sme u toho spania. Pamätáte si na rady, v akých polohách spať (a v akých nie)? Respektíve čo sa deje s telom, keď trávime 8 hodín spánku v určitých polohách? Ak si o tom chcete prečítať viac, pozrite sa na náš článok o spánkových polohách. V ňom sa okrem iného dozviete, že spanie na pravom boku je pre žalúdok vyložene peklo. Ak sa pretočíte na ľavý, okrem obličiek vám poďakuje tiež žalúdok - všetky šťavy sa budú pekne držať na svojom mieste.

Vločky a zase vločky. Ak trpíte akútnou bolesťou horného žalúdka, ideálnou potravinou sú ovsené vločky. Nie sú síce nijako zázračne výživné, ale zato ľahko stráviteľné a s nízkym glykemickým indexom, takže na dlho zasýtia. A okrem toho všetkého sú vločky skvelým zdrojom vlákniny, takže pomôžu nielen so žalúdkom, ale s celým zažívaním.

Pitný režim. Ani sódovky, ani zelený alebo čierny čaj, ani džúsy. Ale voda. Obyčajná voda je pre telo zázrak tak ako tak, keď ale dôjde na prekyslenie žalúdka, pomáha taktiež - proste obsah žalúdka nariedi, takže nie je tak agresívny. Navyše spláchne žalúdočné šťavy z pažeráka zase späť na miesto. Je to veľmi účinná „prvá pomoc“. A ak sa vám ešte podarí piť vodu zľahka zásaditú (ideálne Ph pre upokojenie žalúdka by malo byť 8,8), bude to ideálne. S tým súvisí aj originálne využitie jedlej sódy - presne na tieto problémy ju využívame pre zdravie.

A pre obdarené dámy... A tým myslíme dámy, ktoré majú poprsie väčšie, než sú košíčky B. A čím väčšie prsia, tým väčšie riziko. Predstavte si, že sedíte pri stole, za počítačom, v hromadnej doprave, kdekoľvek. Alebo že idete a nesústredíte sa tak úplne na držanie tela. Prsia v zlej podprsenke vyvíjajú tlak priamo na miesto spojenia žalúdka s pažerákom, teda na miesto, ktoré je najohrozenejšie. Venujte veľkú pozornosť výberu spodnej bielizne, môže vám zmeniť život viac, než si myslíte. Ako na to a na čo si dať pozor sa dočítate v podrobnom sprievodcovi výberom správnej podprsenky, ktorý sme vám priniesli už skôr.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku