Zobraziť přihlasovací formulár

Olivový olej a ako ho nepoužívať

  • Publikované:
Olivový olej a ako ho nepoužívať

Tisíce rokov ukázalo u všetkých možných civilizáciách, na všetkých mysliteľných kontinentoch a v generáciách a generáciách varenia a starostlivosti o pleť i vlasy, že olivový olej je jednou z najnepostrádateľnejších vecí vôbec. Jeho univerzálne využitie pri varení aj v kozmetike (a nemalou mierou aj v starostlivosti o zdravie) naráža však predsa len sem tam na nejaké to „ale“. Kedy by sme olivový olej nemali používať? Ako si z neho vziať len to najlepšie?

Keď príde na krásu, vieme, ako olivový olej využiť
. O pleť, vlasy, pery i nechty sa vie postarať dokonale predovšetkým vďaka obsahu vitamínu E. Lenže olivový olej obsahuje aj iné zdravé látky, kvôli ktorým by sme ho mali používať správne. Ide nám totiž nie len o chuť, ale aj o to, aby sme mali prospech aj z jeho účinkov na zdravie zvnútra!

Kedy olivový olej teda radšej nepoužiť?

...ak si nie sme istí jeho kvalitou. Panenský, extra panenský, z Grécka, Talianska, Španielska, Kalifornie... aby sa v tom čert vyznal. Rovnako ako každý iný tovar, aj olivové oleje narážajú na chamtivosť svojich výrobcov alebo distribútorov, a tak sa môže stať, že kúpime olej, v ktorom je kvalitný zmiešaný, „zriedený“ nekvalitným, starý s novo lisovaným alebo dokonca s prímesami iných olejov. A to predsa nechceme. Podľa čoho sa teda orientovať? Kupovať by sme mali extra panenský v cene okolo 10 euro za liter oleja (jednotková cena, nie cena za fľašu). Oblúkom by sme sa mali vyhnúť svetlým priehľadným obalom, svetlo olivovému oleju škodí, preto ho jeho výrobcovia stáčajú do tmavých sklenených fliaš, prípadne do plechu. Plech oleju neuškodí, naopak ho chráni pred nepriaznivým vplyvom svetla, navyše umožňuje o trošku nižšiu cenu. Kvalitný olej by mal mať uvedenú kyslosť - tie najkvalitnejšie ju majú okolo a pod 0,3%, extra panenské by sa mali pohybovať všetky pod kyslosťou 0,8%, panenské pod 2%.

...na vyprážanie. Olivový olej sa veľmi rýchlo začína prepaľovať. Pre extra panenský olivový olej je maximálna teplota, ktorú je schopný zniesť, okolo 90 stupňov, ten panenský vydrží o niečo málo viac, asi 140 stupňov. Pri týchto teplotách sa začne rozpadať jeho štruktúra, zničené sú antioxidanty aj nenasýtené mastné kyseliny, kvôli ktorým olej konzumujeme. Ako náhradu by sme mohli používať olej arašidový alebo slnečnicový. Tie sú oveľa stabilnejšie i pri vyšších teplotách, a ten olivový použiť len ako dochucovací prostriedok nakoniec, už bez vyprážania.

...na grilovanie. Okrem toho, že platia všetky body z predchádzajúceho odseku, pridávajú sa ešte ďalšie. V mnohých receptoch na grilovanie nájdeme odporúčanie, že by sme olivovým olejom mali potrieť mriežku grilu, aby sa nám mäso (čokoľvek) nepripekalo. Lenže vzhľadom k nízkej odolnosti olivového oleja voči vysokým teplotám, nieto ohňu, sa často stane, že sa olej na mriežkach vznieti. Horenie olivového oleja potom dá grilovanému jedlu zvláštnu a nie práve ľúbeznú chuť. Tá je podobná, ako by sme na grilovanie používali plyn. Jedlo pri grilovaní olej nepotrebuje, ale mriežky, tie áno. Na tieto príležitosti môžeme použiť olej z hroznových jadier, ktorý sa rozhodne len tak nevznieti.

...na pečenie. Môžeme sa dočítať, že olivový olej môže slúžiť ako náhrada niektorých tukov (masla alebo margarínu) pri pečení. V niektorých receptoch figuruje dokonca ako primárna ingrediencia. Keď opomenieme vystavovanie vysokým teplotám, zďaleka nie do všetkých typov pečenia sa olivový olej hodí. Nesmieme zabudnúť na jeho pomerne výraznú chuť. Skvele sa hodí do orechových buchiet, muffinov, rôznych chlebov a pečiva z ovocia a zeleniny, kde sú ďalšími ingredienciami napríklad cukety, tekvica, brusnice alebo pomaranč. Naopak pomerne nevhodný je do všetkého, čo má byť ľahké a nadýchané. A rozhodne snáď nemusíme hovoriť, že sa nehodí ako náhradka tukov do krémov.

...na aknóznu pleť. Na olivový olej môžeme prisahať ako na masku na vlasy, kondicionér, ošetrujúcu a zvláčňujúcu masku, peelingy atď. Ale môže tiež pekne zamávať s akné. Ale rozhodne nie tým dobrým spôsobom. Olivový olej je komedogénny, čiže uzatvára póry. A to rozhodne nie je nič dobré, ak trpíte na akné. Skúste radšej pri starostlivosti o pleť olej jojobový, arganový, hroznový alebo pupalkový.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

qixi3 13. 5. 2017, 21:57
(Y)