Zobraziť přihlasovací formulár

Ako pripraviť deti na domáceho maznáčika

  • Publikované:
Ako pripraviť deti na domáceho maznáčika

Asi to poznáte, keď ide o nového štvornohého kamaráta, stávajú sa z detí prefíkaní iniciátori. Po mačiatku alebo šteniatku túži v každej domácnosti aspoň jedno dieťatko a veľmi často rodičia podľahnú. Pretože... on to vlastne nie je zas tak zlý nápad. Ale aj keď to máme premyslené, nie je od veci na príchod nového člena domácnosti deti systematicky pripravovať (a napokon seba tiež). Pretože okrem spústy radosti príde aj kopa starostí. Pre všetkých.

Keď sa povie domáci maznáčik, pravdepodobne sa všetkým vybaví pes. Ale to samozrejme zďaleka nie je jediná možnosť. Či už si chcete do domácnosti priviesť mačku, králika, andulku alebo hada, je dobré na to najmenších členov domácnosti pekne reálne pripraviť. Nech nie sú sklamaní.

Zariaďte kontakt so zvieratami ešte predtým, než si nejaké zaobstaráte. Ukázať deťom, čo bude reálne znamenať mať doma zvieratko, je naozaj dobrý nápad. Zariaďte návštevy u známych, kamarátov a rodinných členov, ktorí doma maznáčika majú, a nechajte svoje deti spoznať ich osobne. Ak nájdete známe s tým istým zvieraťom, aké si chcete zaobstarať, ideálne. Reálna skúsenosť so zvieratkom môže byť pre deti cennejšia než obrázky na internete. Ak sa vám podarí s priateľmi alebo rodinou a ich zvieraťom stráviť aj celý víkend, tým lepšie.

Nech sú očakávania realistické. Deti často majú dosť skreslené predstavy o tom, aké to s novým maznáčikom bude. Bude celý deň len tak polihovať okolo, nechajú deti ťahať ich za uši a chvosty, kedykoľvek si budú chcieť hrať, zvieratko bude nadšene k dispozícii, bude s nimi spať v posteli a sprevádzať ich do školy... No, ani nie. Dieťa sa musí dozvedieť, že zviera je o dosť nezávislejší tvor a má viac vlastnú hlavu, než si predstavuje. Hovorte s nimi o tom, čo sa (pravdepodobne) bude v skutočnosti diať.

Formulujte a rozdeľte úlohy v rámci starostlivosti o zviera. Zviera sa väčšinou musí kŕmiť, venčiť a kúpať, starostlivosť o neho je potrebná na dennej báze. Aby si dieťa k zvieraťu vypestovalo reálny vzťah, je dobré, keď bude mať v rozvrhu aj povinnosť starať sa o neho. Ak takýto zoznam úloh urobíte ešte predtým, než si zviera zaobstaráte, tým lepšie. Do všetkých aktivít, ktoré sa okolo maznáčika dejú, by dieťa malo byť do určitej miery zapojené. Možno okrem návštev veterinára (ale aj to nie je od veci - dieťa sa naučí, že zviera je živý tvor so svojimi ťažkosťami a bolesťami, a okrem iného aj to, že starostlivosť o neho stojí tiež peniaze).

Nakupujte a zariaďujte spolu. Môžete pomôcť vytvárať vzťah dieťaťa k zvieratku už predtým, než si nejaké zaobstaráte. Akonáhle máte vybrané, zariaďujte spoločne s deťmi. Klietky, pelechy, búdy, obojky misky, hračky, vodítka, kŕmenie, šampóny. Deti to bude baviť, ale na druhej strane sa tiež dozvedia, čo všetko je k starostlivosti o zviera treba.

Nastavte spoločné pravidlá. Každá domácnosť so zvieraťom sa mu do istej miery musí podriadiť. Je dobré, keď si vopred stanovíte pravidlá, akým spôsobom sa budete o zviera starať. To zahŕňa čas kŕmenia, či bude primárne vonku alebo vnútri, aké budú povolenia čo sa nábytku týka (bude môcť na sedačku? Do postele?), akým spôsobom, ak vôbec, bude prebiehať trénovanie, kto sa o čo bude starať... Akonáhle si takáto pravidlá nastavíte vopred, odpadne vám veľa diskusií neskôr.

Všetci potrebujú osobný priestor. Aj zvieratá. Či už to bude búda, pelech, kreslo, klietka alebo kus predsiene stanovte pre zviera doma miesto, kam sa bude môcť „upratať“ a kde ho nikto nebude rušiť. Divili by ste sa, ale aj zvieratá majú sem tam potrebu mať od vás pokoj a od rodinného chaosu si oddýchnuť. Vyberte spoločne také miesto a dohodnite sa s deťmi, že ho budú rešpektovať - akonáhle im maznáčik odbehne do domčeka, je nedotknuteľný.

Zaobstarať si domáceho maznáčika je skvelá príležitosť na stmelenie rodiny, naučíte sa spolupracovať, deti krásne povediete k zodpovednosti a odmenou vám bude obrovská radosť, ktorú od zvieraťa budete permanentne dostávať. Nie je ale na škodu celé to dopredu trošku premyslieť.

Máte svoju vlastnú skúsenosť s príchodom nového domáceho maznáčika do rodiny? Ako to ovplyvnilo chod domácnosti, ako ste na to pripravovali deti? A podarilo sa ich zapojiť do starostlivosti o zvieratko? Podeľte sa s ostatnými a dajte tip, ako to všetko zvládnuť!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku