Zobraziť přihlasovací formulár

„Opálenie“ bez opaľovania

  • Publikované:
„Opálenie“ bez opaľovania

Nielen cez zimu, ale ani v lete často nechceme alebo nemáme čas vysedávať na slniečku, napriek tomu by sme ale radi mali pekne tónovanú pokožku. Niekedy stačí úplne máličko. Nemusíte navštevovať solárium, nemusíte sa strachovať z nežiaducich účinkov slnečného žiarenia na našu pokožku. Všetko, čo treba urobiť, je zaradiť do jedálnička tie správne potraviny.

Je to vlastne jednoduché. Kľúčom k sýtejšie farbe pokožky sú karotenoidy, prírodné nielen farbivo, ale aj antioxidanty. Tie telo skladuje v tukových vrstvách najbližšie pokožke, a teda tak spôsobuje prirodzené tmavnutie kože, respektíve zvýšenie sýtosti jej farby.

Nie je oranžová ako oranžová

Keď hovoríme o karotenoidoch, mnoho z nás si predstaví oranžový odtieň pokožky (ako ten, ktorý získame nepremyslenými návštevami solárií). Je pravda, že karotenoidy menia tón pokožky z ružovej alebo modrasto bledej „dožlta“. Taký farebný podtón si ale automaticky spájame so zdravím, vitalitou a aktivitou. Podľa hesla „nič sa nemá preháňať“ môžete konzumáciou karotenoidov udržiavať pokožku krásne sýtu, príjemne tmavšiu a v prirodzených farbách.

Čo a kde sú karotenoidy?

Karotenoidy sú farbivá v ovocí a zelenine, ktoré vznikajú fotosyntézou a sú okrem iného tiež veľmi silnými antioxidantmi, zaznievajú dokonca hlasy, že silnejšími než vitamín E. Pre nás najpodstatnejšími karotenoidmi sú (okrem stoviek ďalších) alfa karotén, beta karotén, lykopén a luteín.

Nájdeme ich v mrkve a tekvici (alfa a beta karotén), lykopén v ovocí a zelenine, ktoré sú červené (predovšetkým paradajky, melón, grepfruit, červené ríbezle) a luteín napríklad v špenáte alebo žltočervenej zelenine a ovocí. Zaujímavosťou lykopénu je to, že sa uvoľňuje pri vysokých teplotách, takže ho je oveľa viac v paradajkovej šťave alebo pretlaku než v surových paradajkách.

Ako na to?

Jednoducho, proste zaradíte hlavne lykopén a alfa a beta karotén do svojho jedálnička, ideálne nie vo forme doplnkov stravy, ale vo forme čerstvej zeleniny. Najlepšou formou sú tepelne spracované paradajky.

Ale pozor: Pri nadmernej konzumácii karotenoidov môže dôjsť k stavu zvanému karotenóza. S tou sa najčastejšie stretávame u malých detí alebo vegetariánov a vzniká nadmerným príjmom beta karoténu. Ten tiež spôsobuje trošku neprirodzene oranžovú farbu, preto je pre našu vizáž lepšie konzumovať spomínaný červený lykopén.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku