Zobraziť přihlasovací formulár

Amarant pre všetkých

  • Publikované:
Amarant pre všetkých

Áno, áno, amarantov je viac ako šesťdesiat druhov, niektoré sa používajú na výrobu papiera, iné zase ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Amarant, ktorý zaujíma nás, ale nájdeme v regáloch obchodov ako nepravú obilninu (podobne ako napríklad pohánka) a úplne nespravodlivo okolo nej prejdeme, bez toho aby sme si ju vzali so sebou domov. Semená amarantu sú totiž veľmi univerzálne použiteľné, ale čo viac - extrémne zdravé. Až superzdravé.

Je to jedna zo zakladajúcich superpotravín, než sa medzi ne zaradilo kde čo. Amarant vyskúšali generácie a generácie, bol súčasťou stredoamerickej kultúry (z jeho semien, medu a ľudskej krvi vytvárali Aztékovia rituálne sošky), potom sa na neho trošku pozabudlo, ale v poslednej dobe sa k nemu zase obracia pozornosť celého sveta. A oprávnene.

Láskavec alebo Bielkoviny pre každého

Amarant, ľudovo láskavec. A to krásne zodpovedá aj tomu všetkému, čo táto pseudoobilnina robí pre naše telo. Semená amarantu môžeme kúpiť skoro v každom obchode a všestrannosťou si nezadá napríklad s ryžou. Len tie nutričné hodnoty sú úplne inde.

  • Neobsahuje lepok. Preto ho môžeme využiť nielen ako prílohu, ale amarantovú múku tiež na zahusťovanie, na pečenie atď.

  • Znižuje cholesterol. Obsiahnuté oleje a fytosteroly vedia pomôcť so znižovaním hladiny zlého cholesterolu.

  • Má protizápalové účinky. Vie tlmiť bolesť a zápaly. Toto je veľmi dôležité pre ľudí s chronickými stavmi, pri ktorých zápaly ohrozujú zdravie a sú početnejšie - napríklad pri cukrovke alebo srdcových ochoreniach.

  • Vláknina. V amarante je obsiahnuté naozaj významné množstvo vlákniny. Z akých všetkých dôvodov vlákninu potrebujeme (a že ich nie je málo), aké sú jej druhy a kde inde sa vyskytuje, to sa dozviete v našom predchádzajúcom článku.

  • Lyzín. Lyzín je proteinogenná esenciálna aminokyselina, teda ju musíme nášmu telu dodávať. Lyzín je základným stavebným kameňom každej bielkoviny, bez neho sa jednoducho nezaobídeme. Keďže ho obsahujú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, často chýba ľuďom s obmedzeným príjmom živočíšnych bielkovín (vegetariáni, vegáni).

  • Minerály, vitamíny. Píšte si - amarant obsahuje viac než osemdesiat percent všetkých mysliteľných nutričných minerálov. Obsahuje sodík, horčík, draslík, síru, vápnik, fosfor, ďalej potom železo, mangán, meď aj zinok. Vitamínov obsahuje o poznanie viac než obilniny. Patrí medzi ne predovšetkým B2, niacín, vitamín E. Obsahuje tiež množstvo antioxidantov. A mimochodom - vďaka tomuto obsahu môže fungovať ako prevencia šedivejúcich vlasov a posilňuje imunitu.

  • BIELKOVINY. Amarant je svätý grál medzi prílohami, keď príde na obsah bielkovín, ktoré sú nielen dobre stráviteľné, ale aj skvele vstrebateľné (podobajú sa živočíšnym, ktoré ľudské telo vie využiť efektívnejšie než tie rastlinné). Niektoré druhy amarantu majú až 19 percent bielkovín, čo je na rastlinnú ríšu pomerne vysoké číslo (v porovnaní - ryža má okolo 2.7, zemiaky 2, ale napríklad bulgur už 12 a fazuľa, ako veľký zdroj rastlinných bielkovín, dokonca 21).

Ako amarant chutí?

Amarant má ľahúčko orieškovú chuť, takže sa skvele hodí aj na prípravu saldkých pokrmov. Nakladať by sme s ním mali ako s ryžou, teda varíme domäkka s vodou v pomere 1: 2,5. Krásne ho pripravíme ako prílohu aj v ryžovare, môžeme ho na sladko variť v mlieku, dochutiť podľa ľubovôle. A rozhodne nepochybíme, chuťovo i nutrične je amarant absolútne výnimočný.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku