Zobraziť přihlasovací formulár

6 typov hádok, ktoré by mal každý pár zažiť aspoň raz

  • Publikované:
6 typov hádok, ktoré by mal každý pár zažiť aspoň raz

Hádky jednoducho k vzťahom patria. Poznáte to, niekedy by ste sa najradšej pohádali aj sami so sebou, takže je vlastne nemožné chcieť nájsť niekoho, s kým sa hádať nebudeme. Všetky medziľudské vzťahy si sem tam nejakou krízou prejdú, môže trvať pár minút aj pár rokov, ale vzťahy partnerské sú na hádky priamo živnou pôdou. Sú súčasťou zdravej komunikácie. A niektoré z nich by mal zažiť každý pár. Aké to sú?

Poďme dať slovo „hádka“ do úvodzoviek. Nesúlad názorov by sa určite nemal riešiť tým, čo si pod takou „hádkou“ predstavujeme - krik, výčitky, triekanie dverami a polemika nad zmyslom vzťahu. Čím budeme konštruktívnejší, tým užitočnejšie „hádky“ budú. A tak je úmysel tých najužitočnejších vlastne zoznam tém, ktoré rozhodne raz za čas vyplávajú na povrch, a na ktoré často mávajú partneri iné názory. A v ktorých je potrebné sa zhodnúť.

Ako nakladať s peniazmi. Je jedno, koľko kto zarába. Peniaze môžu byť problémom vždy, obzvlášť keď sa predpokladá, že ich časť bude vynaložená na spoločné veci. A časom môžete naraziť na teoretické maličkosti, ktoré vedia urobiť problém - napríklad nákupy drahých káv, oblečenie alebo iné rozmary, ktoré partnerovi jednoducho nevoňajú. Záleží na každom páre, ako sa dohodne. Môžu fungovať oddelené účty aj náklady alebo systém „čo je moje, to je tvoje“. Alebo čokoľvek iné. Vyriešiť sa to však musí, aj keď bez „hádky“ sa to asi nezaobíde.

Ako často mať sex. Že by to malo prirodzene vyplynúť? No samozrejme! Aj keď... otázka preferencie frekvencie intímností je pomerne dôležitá. Že ste úplne spokojná s frekvenciou raz týždenne, neznamená, že je s ňou spokojný partner. Samozrejme to môže byť aj naopak! Zladiť potreby a ich uspokojovanie je veľmi dôležité a k hádkam na túto tému dochádza vo vzťahoch pomerne často. Ale to je dobre! Oveľa lepšie je sa o týchto záležitostiach pobaviť, než o nich mlčať.

Ako dávate najavo zlosť. Mlčíte, keď sa hneváte? Robíte dusno? Alebo naopak vidíte čierne, kričíte a hovoríte veci, ktoré neskôr ľutujete? Buchnete dverami a odídete? To, akým spôsobom prejavujete negatívne emócie, môže byť samo o sebe téma k hádke. S partnerom sa môžete poznať dokonale, ale správaním vo vyhrotených situáciách mu môžete ubližovať, hoci trebárs nevedomky. O tom, čím si navzájom spôsobujete väčšiu bolesť, než si situácia žiada, sa asi pohádate viac ako raz.

Akú úlohu pre vás hrá rodina. Ak vaša sestra alebo rodičia budú s vami chcieť tráviť čas, dáte im prednosť? A čo napríklad bratranec alebo vzdialená teta? Každý má inú výchovu, iné vzťahy v rodine a inú potrebu trávenia času a ochotu byť si nablízku. Verte, že ako často koho navštevovať, návštevy prijímať, byť po ruke atď., je jedna z najzásadnejších vecí, čo je vo vzťahu k vyriešeniu.

Čo sa bude diať, keď jeden z partnerov príde o prácu. A s tým súvisiace otázky sporenia, finančnej zodpovednosti, plánovania... a tak ďalej. Nielen prácou je človek živý, ale zastierať, že je to veľmi podstatná časť nášho života, nemôžeme. A mať plán B ešte nikdy nikoho nezabilo.

...a sú tu. Domáce práce. Kto doma čo robí? Kto má čo v kompetenciách? A chcete v tom mať poriadok alebo to nechať len tak nadivoko a improvizovať? Kto varí, nakupuje, kto čo upratuje, s čím pomáhajú deti... otázok ohľadom domácich prác si môžeme klásť tisíce. A tak nejako na všetky je potrebné odpovedať. Pretože kým nebudú vyriešené, povedú k mikrohádkám pokojne aj každý deň. A predsa si nechcete otravovať život takými vecami, ako je upratovanie!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku