Zobraziť přihlasovací formulár

Odšťavovač alebo smoothie maker?

  • Publikované:
Odšťavovač alebo smoothie maker?

Čerstvé, domáce, lacné, zdravé. To sú vlastnosti všetkých nápojov, ktoré pripravíte pomocou odšťavovača i smoothie makeru. Oba sú to ideálny pomocníci pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl, chcú konzumovať viac ovocia a zeleniny v atraktívnejšej forme a nechcú utrácať za smoothie a džúsy, u ktorých nie je isté, čo vlastne obsahujú.
Aký je ale medzi týmito dvoma spôsobmi spracovania vitamínových bômb rozdiel? Aké sú výhody a nevýhody?

Odšťavovač

Odšťavovače využívajú princíp odstreďovania alebo tlaku.Pri odstredivých variantách je samozrejme kľúčový počet otáčok, čím vyššie, tým precíznejšie odšťavenie. Avšak často dokáza k prehrievaniu a teplotou môže ovocie i zelenina prichádzať o niektoré svoje dôležité zložky. Navyše sa s nimi zle spracováva napríklad listová zelenina, bylinky, orechy alebo malé plody. Tlakové odšťavovače zase sú pre spracovanie týchto potravín vhodnejšie. Zásadnú otázku, ktorú by ste si tak pred kúpou odšťavovača mali položiť, je:
Čo budem najčastejšie odšťavovať?

 

Výhody

  • Pomocou odšťavovača pripravujete džúsy, teda pitie. Presne viete, čo v nich je, koľko tam toho je, kde ste to kúpili alebo vypestovali.

  • Ako vedľajší produkt odšťavenia dostanete dužinu. Že vám to pripadá skôr ako nevýhoda? Omyl! Zo získanej dužiny môžete pripraviť vynikajúce sorbety, zmrzliny, použiť ich na pečenie... a na čokoľvek vás napadne.

Nevýhody

  • Úprimne, odšťavovače sa naozaj zle umývajú. A umyť ich musíte, pretože zaschnuté zvyšky ovocia a zeleniny sa umývajú ešte horšie.

  • Ak dužinu (prípadne šupky) ďalej nespracúvate, ovocie a zelenina prichádza o významný podiel vlákniny. Ale na druhú stranu - v džúsoch o ňu toľko nejde.

smoothie

Smoothie maker

Smoothie maker je vlastne mixér s veľkým výkonom, ktorého nádobu môžete dať dolu a rovno z nej piť alebo uchovávať pripravené smoothie. Rozdiel medzi smoothie maker a tyčovým mixérom je predovšetkým v tom, že vďaka prirodzenej gravitácie a víreniu v nádobe sa všetky zložky samy prirodzene premiešajú. Smoothie pripravuje kokteily a vzhľadom na to, že mixujeme kusy ovocia a zeleniny, orechy, semienka atď., je nutné pridávať vodu alebo inú tekutinu, aby nám nevznikla kaša.

Výhody

  • Vzhľadom k hutnosti pripravovaných nápojov nám môže smoothie pokojne nahradiť jedno až dve jedlá denne. A to je super pri zhadzovaní prebytočných kíl!

  • Hustejšie smoothie = desiata. Takže ideálny pre deti!

  • Do smoothie sa výborne hodia aj rôzne semienka, oriešky, jogurty, vločky...

Nevýhody

  • Na rozdiel od odšťavovača musíte všetky ingrediencie trošku spracovať vopred. A to nehovoríme o umytí, ale napr. o odstránení šupiek, jadrovníkov, kôstok a všetkého, čo v kokteilu nechcete.

Tipy na záver

Investícia sa oplatí. Nevyberajte len podľa ceny, ale pozerajte sa tiež na recenzie ostatných vitamínomilov.


Otáčky, výkon, tlak... to zďaleka nie sú jediné kritériá. Pozerajte sa tiež na bezpečnosť, stabilitu, ovládanie, údržbu, možnosť umývania v umývačke, hlučnosť atď.


Experimentujte, hľadajte nové kombinácie chutí, využívajte oriešky, semienka, bylinky...
A aké sú vaše skúsenosti? Máte doma odšťavovač alebo smootihie maker? Uvažujete, že si ich kúpite? A aké máte tipy na recepty?

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

lilaski 2. 9. 2015, 11:09
|-)