Zobraziť přihlasovací formulár

Kombucha, vitamínová bomba?

  • Publikované:
Kombucha, vitamínová bomba?

Zázračná huba, ktorá vlastne žiadnou hubou nie je, slabučko perlivý, alkoholický sladký čaj, ktorý môže a zároveň nemusí mať vplyv na naše zdravie. Ako to vlastne je s nápojom toľko obľúbeným medzi komunitou zdravo sa stravujúcich? Ako a prečo si ho pestovať doma, aké to má riziká a čo by ste mali pred konzumáciou kombuchy vedieť?

Kombuchu si môžete kúpiť už zďaleka nie len v obchodoch so zdravou výživou, ale už aj v kadejakom supermarkete. Môžete si ju dokonca začať vyrábať doma, ale k tomu sa ešte len dostaneme. Kombucha je nápoj známy už takmer z tretieho storočia pred naším letopočtom, vyrábali ho (kde inde ako) v Číne a odtiaľ sa rozšíril takmer do celého sveta. Má údajne veľmi pozitívne účinky na imunitu a naše celkové zdravie, avšak každému urobiť dobre nemusí.

Čo to kombucha je a čo obsahuje?

Kombucha je nápoj vyrobený z čierneho, zeleného alebo bylinkového čaju, bieleho cukru a špeciálnych baktérií a kvasiniek. Zoberme to poporiadku. Ideálne je na výrobu používať čaj čierny, obsahuje najviac látok, ktoré podporujú pôsobenie baktérií a kvasiniek, a zároveň najmenej tých, ktoré ich pôsobenie znemožňujú. Ostatné čaje (najmä tie bylinkové), ale aj niektoré sladidlá, ako je napríklad med, pôsobia antibakteriálne - a nevyberajú si, ničia aj tie baktérie, o ktoré stojíme. Preto je na domácu výrobu ideálny obyčajný biely cukor bez akýchkoľvek prímesí, neodporúča sa ani trstinový cukor alebo med či iné sladidlá. A teraz to najdôležitejšie. Samotná fermentácia nápoja prebieha za pomoci zhluku baktérií a kvasiniek, ktoré dohromady vyzerajú naozaj ako slizká huba.

Ako to funguje?

Ako bude kombucha vyzerať a chutiť, to záleží predovšetkým na tom, ako dlho necháte kultúry pôsobiť, respektíve teda nápoj fermentovať. Počas procesu sa v nápoji tvorí oxid uhličitý a alkohol, cukor sa premieňa na celulózu a rastie tak plocha „huby“.

Výsledný nápoj potom obsahuje:

  • Živé enzýmy

  • Vitamíny (predovšetkým skupiny B a C)

  • Aminokyseliny

  • Organické kyseliny - kyselinu listovú (B4), citrónovú, mliečnu, glukurónovú a ďalšie.

Vďaka tomuto svojmu zloženiu by kombucha mala pomáhať s krvotvorbou, vstrebávaním železa, imunitou, pri hormonálnych problémoch a ťažkostiach s nervovou sústavou, pri migrénach, žalúdočných ťažkostiach a všeobecne tých s trávením (podporuje črevnú mikroflóru), odvodňuje telo, detoxikuje.

Avšak...

...keď opomenieme to, že liečivé účinky kombuchy sú údajné, je potrebné spomenúť, že môže interagovať s niektorými liekmi, vyvolávať alergické reakcie a obsahuje kofeín a alkohol, čo z nej nerobí zrovna pitie na každú príležitosť. Jej zástancovia však na blahodarné účinky prisahajú a jej zloženie napovedá, že nejaké naozaj budú.

Čo je dobré vedieť

  • Kombucha je probiotikum, rovnako ako napríklad jogurt alebo kefír.

  • Obsahuje cukor, musí, inak by baktérie a kvasinky nemali ako pôsobiť. Ak si kombuchu kupujete, skontrolujte, že neobsahuje cukru moc. Niektorí výrobcovia sa ním totiž snažia zakryť nie všetkým vyhovujúcu kyslú chuť.

  • Existuje maximum, ktoré môžete vypiť. Predovšetkým obsah kyseliny mliečnej môže byť ohrozujúci, ak si jej do tela dodávame veľké množstvo.

  • Môže obsahovať viac kofeínu než káva, záleží na druhu použitého čaju.

  • Obsahuje alkohol, tá doma pripravovaná ho obsahuje väčšinou o niečo viac než tá kúpená.

  • Pripravovať si ju doma môže byť riskantné. Predsa len, nakladáte so „živým organizmom“, tak je sem tam nejaká chyba v skladovaní alebo použití celkom naporúdzi.

  • Ako ju vyrobiť doma? Nájdete určite množstvo návodov, základom je však kvalitný čierny čaj (dva sáčky na jeden liter vody), cca 100 g cukru, sklenenú alebo keramickú nádobu, husté plátno a gumičku na jeho prichytenie. Čaj necháme vylúhovať a počkáme, až vychladne zhruba na 30 stupňov a menej. Prelejeme do nádoby zo skla alebo keramiky, prilejeme špeciálny zákvas (hotový kombuchový nápoj), vložíme kombuchovú kultúru, prikryjeme plátnom, zagumičkujeme (aby nám do nápoja nenapadali nečistoty) a necháme týždeň až desať dní na teplom mieste. Čím dlhšie nechávame pôsobiť, tým bude nápoj kyslejší. Priebežne ochutnávame, nech sme s výsledkom čo najspokojnejší. Potom zlejeme (scedíme), odoberieme starú i novú kultúru a máme hotovo.

Máte skúsenosti s výrobou domácej kombuchy? Kupujete si ju? A aké pozorujete jej účinky na zdravie? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 3. 12. 2016, 7:17
Mám klientku,ktorá prvé 3dni skákala od radosti,že sa jej upravilo trávenie...na 4tý deň dostala mohutnú alergické reakciu.výsyp,ktorý svrbel....už je to 4,5mesiaca a nevie sa ho zbaviť ani liekmi a už je z toho zúfalá...dnes si nadáva,že do toho vôbec šla :-( ...podotýkam,že použila "hubu" z oficiálneho zeleného obchodíku,dodržala návod a...takže aj toto je varovanie,že nie každému sadne všetko....