Zobraziť přihlasovací formulár

Závislosť na káve? Prečo vzniká a ako s ňou bezbolestne zatočiť

  • Publikované:
Závislosť na káve? Prečo vzniká a ako s ňou bezbolestne zatočiť

Ak ste na káve doslova závislí, nie ste v tom sami. Aj keď ju chápeme skôr ako spoločenskú udalosť alebo ako neškodný horúci nápoj, stále je to droga. Môže ísť o závislosť čisto psychickú, ale k tej fyzickej dochádza u kávy pomerne rýchlo. Jedna káva ráno, ďalšia po príchode do práce, po obede, popoludní, „...ale fakt už len slabú, ďakujem“. Každý z nás má inú toleranciu k návykovým látkam, ale rezistencia voči účinkom kávy sa dostavuje pomerne skoro. A tak je z jednej šálky denne naraz šesť, ktorých sa vzdať jednoducho nechceme.

Nielen kofeín

Rôzne energetické nápoje, gély, ale napríklad aj čaje môžu kofeínu obsahovať rovnako toľko ako káva. Ako to, že ich konzumácia k závislosti nevedie? Alebo aspoň nie tak rýchlo a intenzívne? Dôvody sú dva:

  • Káva obsahuje živiny kľúčové na reguláciu krvného cukru. Sú nimi horčík, vitamín B a chróm. V primeraných dávkach je konzumácia kávy prevenciou rakoviny pečene, zvládne ľahkú depresiu, zápchu, pôsobí ako prevencia Alzheimerovej choroby a cukrovky druhého typu. Ale aj jednorázovo na sebe môžeme pozorovať účinky kávy. Vie zvýšiť tlak, pomôže proti niektorým typom bolesti hlavy, zvýši koncentráciu, dodá energiu, dokonca pomáha spaľovať tuky. Tak prečo by ju niekto prestával piť, že?

  • Káva je spoločenský rituál. Dalo by sa povedať, že je to pre niekoho ako cigareta. Káva je symbolom pauzy, pokoja, pohody, porozprávania sa s priateľmi alebo kolegami, neodmysliteľne patrí k pochutnávaniu si na zákuskoch a dezertoch... Proste sú s ňou spojené napospol len príjemné zážitky. Takže sociálny aspekt by sme mali tiež.

Kofeín pôsobí na srdcovú a nervovú sústavu, stimuluje náš výkon, ale napriek tomu zostáva drogou. Pomyselné maximum kofeínu, ktoré by sme mohli denne skonzumovať (v nápojoch) je okolo 400 mg. Rozumne by sme sa mali pohybovať niekde okolo 300 mg. Priemerná káva obsahuje kofeínu cca 60 mg na 100 ml. Takže počítajte...!

Nadbytok kofeínu spôsobuje:

  • Bolesti hlavy

  • Nervozitu, depresie

  • Zažívacie ťažkosti (prekyslenie žalúdka)

  • Pálenie záhy

  • Problémy s obličkami (kofeín je diuretikum)

  • Chronickú stratu minerálov

  • Kofeín umocňuje negatívne účinky stresu na telo, preto by sme nemali piť kávu „na upokojenie“ (obmedziť jej sociálny aspekt)

Ako sa závislosti na káve postupne zbavovať?

Vynechajte jednu šálku. Ak ich denne pijete viac, skúste svoj príjem obmedziť o jednu denne. Skúste to vydržať jeden mesiac, potom môžete skúsiť vynechať ďalšie. A tak ďalej.

Nahraďte jednu šálku bezkofeínovou kávou. Ak je na vás úplné vynechanie predsa len moc drastické, skúste najprv jednu šálku kávy denne nahradiť kávou bezkofeínovou. Uvidíte, že na tom pocite kávového rituálu sa zas až toľko nezmení.

Spite poriadne. Nech sa nemusíte kávou cez deň „nakopávať“. Nechajte telo, aby si vytvorilo energiu vlastnú. Rovnako tak je možné, že keď vyradíte jednu (a viac) kávu denne, budete viac spánku potrebovať. Nebráňte sa tomu, doprajte si tú hodinu spánku navyše!

Pozorujte sa. Kofeín je droga kávou umocnená. Nepijete kávu v určitých situáciách? V strese, pri nedostatku energie, pri diétach...? Ak objavíte vzorec vo svojom pití kávy, možno prídete na to, že len zakrýva iný problém. A potom bude potrebné pracovať na ňom.

Nájdite si alternatívu. Potrebujete kofeín? Skúste sa povzbudiť inými stimulantmi, alebo aspoň v menšom množstve. Čierny čaj, matcha, smoothies, proteínové nápoje, bylinkové čaje... Ak vám nechýba kofeín ale skôr pocit, ktorý so sebou „na kávu“ nesie, skúste ostatné teplé nápoje, bezkofeínovou kávou počnúc, kakaom končiac.

Obmedzte príjem kofeínu všeobecne. Pri odvykaní káve je vhodné zmenšit dávku „drogy“ a eliminovať práve ony prídavné látky, ktoré káva obsahuje. Ďalšími zdrojmi kofeínu sú ale napríklad čierny čaj, rôzne energy drinky, nápoje kolového typu alebo napríklad aj čokoláda.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku