Zobraziť přihlasovací formulár

Týždeň bez chytrého telefónu

  • Publikované:
Týždeň bez chytrého telefónu

Všimli ste si, ako automaticky sa vžil termín „digitálny detox“? Nejakú dobu sme počuli o závislosti na moderných technológiách, dnes je tak rozšírená, že sa vlastne stala novým štandardom. Ak patríte k hŕstke ľudí, ktorí sa bez svojich mobilných zariadení obídu pokojne dni a týždne, môžete si gratulovať. Pre všetkých ostatných je tu drobný návod, ako a prečo sa skúsiť detoxikovať od digitálnej závislosti.

Samozrejme, že používanie telefónu, tabletu alebo počítača nepovažujeme za závislosť. Ale ak ste v poslednej dobe išli okolo internetu, určite ste narazili na to, že aj digitálna komunita poukazuje na to, ako trávenie času online ovplyvňuje naše reálne vzťahy vo fyzickej prítomnosti.

Desí vás strata dát, nedostupná wi-fi, dochádzajúca batéria? Ste vystresovaní z toho, že ste ešte niekomu neodpovedali, že vám v kabelke pípala notifikácia a vy si správu nemôžete prečítať, pretože práve hovoríte o vážnych veciach s kamarátkou? Príde vám neslušné neodpovedať na pracovný email v piatok večer, pretože aj tak všetci vedia, že ste ho dostali a zobrazil sa vám na mobile? Paradoxne vám vadí, keď niekto pri komunikácii s vami zároveň používa telefón? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno, možno by ste mali skúsiť digitálny detox.

Prečo vlastne potrebujeme od technológií odpočinok?

Argumenty o tom, že život na sociálnych sieťach bráni človeku v živote reálne prítomnom, už tak nejako prestali znieť naliehavo. Prečo? Pretože sú na tom všetci rovnako. Takže musíme povýšiť na iný level. Neustála prítomnosť online spôsobuje veľké stresy, a to v pracovnom i osobnom živote. Hoci chápeme neustálu dostupnosť ostatných ako veľkú výhodu, keď sa to týka nás, vieme byť aj pekne otrávení. Poznáte prípady zmeškaných hovorov, ktoré sa k vám hodiny nevracajú? Odoslaných, prijatých, prečítaných, ale nezodpovedaných správ? Nutkanie si o každej informácii, udalosti alebo sporu zistiť na internete niečo viac, hneď, skontrolovať si bankový účet alebo akýkoľvek iný a v mnohých prípadoch úplne nadbytočnú úlohu, ktorú plníme iba preto, že je to tak jednoduché. Necítite v tých neobmezených možnostiach ľahké obmedzenie slobody?

Vyskúšajte si (aspoň na týždeň)...

...stiahnuť aplikáciu, ktorá zmeria, koľko času (a na akých aplikáciách) strávite času. Takéto vychytávky pre mobilné telefóny už existujú, používajú proti sebe svoje vlastné zbrane. Nech bude výsledné číslo akékoľvek, skúste ho skrátiť na dve hodiny denne. Príde vám to veľa? Počkajte, až zistíte, koľko je to teraz.

...byť old school. Telefón alebo tablet sú dnes náhradami kde čoho. Ale skúste to - kúpte si noviny, nečítajte správy online. Vezmite do ruky papierovú knihu miesto tej digitálnej. Chcete sa pozrieť na film? Choďte do kina. Lepšie - za kultúrou do kina alebo na koncert. Tiež vám príde divné nazývať takéto veci „old school“? Ale bohužiaľ, asi už je to tak.

...nevyťahovať telefón z vreciek a kabeliek, keď idete. Kamkoľvek, v obchode, po ceste na autobus - len si všimnite, koľko ľudí drží telefón aspon v ruke, keď už ho nepoužíva. Skúste ho nechať na mieste.

...nehľadajte všetky odpovede. Viete, že existuje termín Google efekt? Je to situácia, keď sa v spoločnosti objaví téma, na ktorej sa nevedia všetci zhodnúť. Napríklad - pochádza sushi z Číny alebo Japonska? Koľko rokov má Karel Gott? Čo je v takomto prípade najjednoduchšie? Siahnuť po telefóne a zistiť to. Bum, debata skončila. Prečo si niečo pamätať, keď je to tak ľahko zistiteľné?

...spomenúť si sami. Takzvaná digitálna amnézia má za následok, že si nepamätáme telefónne čísla, narodeniny ani tých najbližších, výročia, termíny dovolenky a podobne. Ale nebolo to tak vždy, že nie? Myslíte si, že uvoľnenú mentálnu kapacitu využívame k niečomu užitočnému? Skúste nečakať na pripomenutie, ale spomenúť si sami.

...nepoužívať telefón po deviatej hodine večer. Hoci to tak neznie, je to oriešok. Samozrejme, ak vám odišiel manžel na služobnú cestu a vy čakáte, až zavolá, že dobre došiel, majte ho v blízkosti. Ale ako zábavu? Nie. Kniha, horúca vaňa, film. Nemusíte dohnať novinky všade za celý deň, nemusíte.

...nepoužívať telefón, keď ste sami. A to už je z tých komplikovanejších. Ale nájdite si inú zábavu. Venujte jej plnú pozornosť a budete prekvapení, koľko času ste predtým trávili s dátami. Kreslite, píšte, počúvajte hudbu, venujte sa domácim prácam, choďte športovať... Ale keď ste sami, telefón preč.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku