Zobraziť přihlasovací formulár

Potraviny, ktoré by sme do chladničky dávať nemali

  • Publikované:
Potraviny, ktoré by sme do chladničky dávať nemali

Tak nejako sme si už všetci zvykli, že v chladničke všetko dlhšie vydrží. Samozrejme, chlad spomaľuje všetky procesy, ktoré v potravinách môžu prebiehať, ale nielen to. Chlad ich často tiež mení a tým potravinám neprospieva. Samozrejme, čo sa zdravotnej škodlivosti týka, žiadnu potravinu nepokazíme, ale uskladnením v chladničke jej môžeme zmeniť chuť, konzistenciu alebo znížiť obsah zdraviu prospešných látok. Čo do chladničky nepatrí?

Potraviny, ktoré je lepšie uchovávať pri izbovej teplote, môžu v chladničke stratiť na kvalite a chuti a/alebo rýchlejšie „vädnúť“. Aby sme tomu predchádzali - nasledujúce potraviny už nabudúce do chladničky nedávajte.

Oleje. Táto ingrediencia v chladničke zhustne, „zmaslovatie“. Olivový a kokosový olej pri izbovej teplote zasa získajú svoju konzistenciu späť, ale ich chuť nie je už nikdy, čo bývala. Uchovávajte oleja ideálne v chlade, ale rozhodne nie v chladničke.

Káva. Či už zrnková, mletá alebo instantná, chladnička jej neprospeje. Káva totiž extrémne nasáva všemožné pachy, a tých je v chladničke požehnane. Kávu už potom nikdy „nevyvetráte“. Navyše zmeny teplôt a rôzne vlhkosť vysajú z kávy plnosť chuti.

Paradajky. Jedna z potravín najbežnejšie skladovaných v chladničke. Avšak paradajky v nej strácajú chuť, pretože chlad bráni dozrievaniu a teda aj plnému rozvitiu chuti. Ak dáte do chladničky paradajky ešte nedozreté, rozhodne v nej nedôjdu. Ďalším problémom je, že chladom menia paradajky svoju konzistenciu a múčnejú.

Čerstvé bylinky. Tie by sme mali skladovať ideálne v pohári s vodou, vydržia vám oveľa dlhšie. V chladničke zvädnú a čo viac - rovnako ako káva, do seba nasajú všetky možné pachy a svoju vlastnú chuť stratia.

Cibuľa. Tú tiež nájdeme prevažne v chladničkách. Cibuli nevadí chlad, ale vlhkosť. A tak v chladničke mäkne a neskôr nám splesnivie. A ak by sme ju stihli využiť ešte pred tým, tak nebude mať toľko intenzívnu chuť. Ideálne je ju skladovať na chladnom a tmavom mieste.

Cesnak. Ten v chlade mäkne, až je každý strúčik ako z gumy. A vďaka vlhkosti nám začne pučať. Rovnako ako pre cibuľu je aj pre cesnak ideálne suché, tmavé a chladné miesto.

Zemiaky. Zemiaky v chlade sladnú, pretože sa v nich rozkladá škrob na jednoduché cukry. Ideálne je skladovať zemiaky v papierovom sáčku (je priedušný a nasaje vlhkosť, vďaka ktorej by mohli zemiaky začať klíčiť), chlade a tme. A pozor - nie v blízkosti cibule, tieto potraviny sa vylučovanými esenciami navzájom deštruktívne ovplyvňujú.

Avokádo. Avokádo je všeobecne veľmi ošemetná potravina. Je extrémne ťažké odhadnúť jeho zrelosť, a keď už sa nám to podarí, máme na jeho konzumácii asi päť minút, pretože potom začína hniť. Ale aj bez tohoto preháňania by sme ho nemali dávať do chladničky - predovšetkým preto, že nám tam nemôže (podobne ako paradajky) dozrieť. Ak kúpime ešte tvrdé avokádo, treba ho nechať pri izbovej teplote a čo pol hodiny strážiť, či už nám nedozrelo.

Pečivo, najmä kváskový chleba. Pečivo v chladničke tvrdne alebo gumovatie, podľa použitých ingrediencií. A tiež začne skôr plesnivieť.

Med. Ten pri nízkych teplotách rýchlo cukornatie (ak sa tak stane, môžete ho vo vodnom kúpeli zase rozohriať a „ztekutit“). Nič mu to neuberá na obsahu zdraviu prospešných látok, iba jeho použitie je trochu ťažšie.

Kečup. Rovnako ako rôzne dipy a omáčky, má kečup ako základ ocot (omáčky a dipy ešte prípadne olej). Ocot je konzervant, ktorý zaručuje, že sa vám kečup pri izbovej teplote nepokazí - nie, že by mu chlad vadil, ale miesto v chladničke zaberať nemusí.

Melóny, uhorky. Oboje pri nízkych teplotách strácajú na krehkosti, vädnú. Melón bude mäkký a rozťahaný, uhorka gumová. Navyše z melóna chlad vytiahne veľa zdraviu prospešných látok - doslova ich zabije.

Toto sú pravdepodobne najčastejšie potraviny, ktoré do chladničiek nepatria, a napriek tomu v nich sú. Niektoré len zbytočne zaberajú miesto, iné vyložene strácajú na svojej kvalite. Možno je dnes vhodný čas na malú potravinovú reorganizáciu!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku