Zobraziť přihlasovací formulár

Baktériami najzamorenejšie veci, ktoré máme denne v ruke

  • Publikované:
Baktériami najzamorenejšie veci, ktoré máme denne v ruke

Budeme sa venovať téme, ktorá možno nie je úplne príjemná. Ale mysleli ste si, že najviac baktérií Escherichia coli (áno, to je tá, ktorá je súčasťou črevnej mikroflóry, všetci vieme, ako sa dostáva von, a spôsobuje mnoho mnoho ťažkostí) je na záchodovej doske? Možno sa budete čudovať. A možno trošku zmeníte niektoré svoje návyky. Pretože čo sa dozviete o práčkach a kabelkách už jednoducho nemôžete vziať späť.

Escherichia coli môže spôsobovať ťažké hnačky, u malých detí sepsy a meningitídy, ale je predovšetkým
najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest (u starších ľudí tiež žlčových). A zďaleka nie sú miesta s najväčším výskytom tejto baktérie tie, ktoré by sme čakali. Naozaj to nie je záchodová doska.

Fúzy

Budeme sa musieť trošku obrniť. Ako sa baktérie Escherichia coli veľmi často prenášajú? Rukami. A sú na nich? Väčšinou nie, pretože ruky si umývame. Ak si páni nechávajú narásť modernú bradu, ako často si do nej siahajú? Často. A majú ruky vždy umyté?... Ťažko. A ako často si páni premydlia takú bradu? No rozhodne menej často, než si umývajú ruky alebo vlasy. Samozrejme to neplatí pre všetkých! Ale potenciál k zadržiavaniu a prežívania baktérií majú brady veľký.

Vyprané prádlo

Áno, je to tak. Ani vysoké teploty baktériu E. coli nezničia, a ak periete várky iba spodnej bielizne, môže sa v práčke vyskytovať až 100 miliónov týchto potvoriek. Pretože, či už to znie akokoľvek nevábne, priemerná práčka spodnej bielizne obsahuje tiež až desiatky gramov výkalov. A baktériu E. coli nezničí ani teplá voda, práčku by sme mali po praní spodnej bielizne vydezinfikovať. Pretože inak sa baktérie môžu preniesť na ďalšiu pranú várku.

Mobilný telefón

To, že mobilný telefón je zdrojom špatností, neplatí len v online svete. V tom fyzickom svete je mobilný telefón plný baktérií. Nemá to žiadny iný dôvod než ten, že toaletnú dosku pravidelne čistíme, telefóny nie. Takže ony sa tie baktérie časom nazbierajú. Skúste aspoň sem tam použiť alkoholom napustený obrúsok.

Kuchynská doska

Dosky na krájanie umývame poctivo, to áno. Lenže ony potrebujú dezinfikovať. A to predovšetkým, ak na nich krájame mäso alebo ryby. Ideálne je mať samozrejme separátne dosky na mäso a na zeleninu, respektíve na potraviny, ktoré následne tepelne neopracovávame.

Kabelka

Je tu súvislosť, aj keď by sme ju na prvý pokus asi neuhádli. Síce väčšina záchodov na verejných miestach by mali mať k dispozícii háčik na zavesenie kabátu a kabelky, ale - buď tie háčiky jednoducho k dispozícii nie sú, sú ukradnuté, zničené, nevšimneme si ich alebo ich jednoducho nepoužívame. A pokladáme si aj na takých miestach kabelku na zem. A schválne, spomeniete si, kedy ste naposledy dezinfikovali kabelku?

Bonus: Zubná kefka

Zhlboka nádych a výdych. Samozrejme záleží, či máte spoločne záchod a kúpeľňu a na tom, ako ďaleko od záchodu kefka leží. Všetky baktérie a vírusy, ktoré sú v záchodovej mise, sa spláchnutím rozvíria a väčšina z nich sa dostane do vzduchu. Tento nevábny aerosól potom logicky lipne na okolitých objektoch. A, rovnako ako medzi fúzmi, sa medzi štetinami zubnej kefky baktériám veľmi darí. Ak neskladujete zubnú kefku aspoň meter a pol od záchodu, splachujte radšej so sklopenou doskou.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku