Zobraziť přihlasovací formulár

4 slová, ktoré zabíjajú vzťahy

  • Publikované:
4 slová, ktoré zabíjajú vzťahy

Aj tie úplne najšťastnejšie páry sem tam zlyhajú v komunikácii, a to obzvlášť, ak emócie vyletia do nebeských výšin. Vo víre boja sem tam môžu zaznieť slová, ktoré je veľmi ťažké vziať späť, ktoré ublížia, pretože v tej chvíli chceme, aby ublížili. Ale niektoré z nich používame aj v obdobiach mieru a pokoja zbraní. Aké to sú?

Ak nám partner povie niečo, čo vnímame ako krivdu alebo dokonca ako ublíženie, môžeme cítiť nutkanie vrátiť mu to späť a to úplne zámerne. A väčšinou tomu nutkaniu podľahneme. Niekedy je zámerné ublíženie iba reaktívne. Čo nás dokáže vytočiť do takej miery, že sa prestávame kontrolovať?

Slová sú mocné, mocnejšie, než si mnoho ľudí uvedomuje. Utvárajú našu okolitú realitu, a keď ich volíme opatrne, môžu byť jednými z našich najlepších priateľov. Ale keď po nás niekto mrští bezohľadnou poznámkou alebo komentárom, môžeme sa veľmi ľahko cítiť nepochopení a ublížení.

Tomu všetkému môžeme zamedziť... alebo to aspoň významne potlačiť tým, že niektoré slová vypustíme alebo nahradíme. Môžeme jednoducho urobiť preventívne opatrenie, po ktorom sa nám nedostane toľko útočnej reakcie.

„Mal/a (by si)“

Ak používate vo vyjadrení „ne/mal/a by si“, druhá osoba to môže podvedome vnímať ako signál toho, že sa staviate do nadradenej pozície. Pretože vlastne hovoríte, že viete, čo má druhý robiť, aby boli veci správne. V rovnocennej konverzácii ľudia reagujú umiernene, v dominantne submisívnej sa bránia. A mnohokrát je „
najlepšia obrana útok“.

Skúste „Veľmi rád/a by som, keby si...“

„Ty“

„Ty ma nikdy nepočúvaš!“ Viete, čo počuje druhá osoba? „Je to všetko tvoja vina!“ Ako by sa faktor ja vytratil. Slovo „ty“ je imaginárnym obviňujúcim ukazovákom, ktorým mierite na partnera. Čokoľvek zaznie po „ty“, bude brané ako obvinenie.

Skúste (v iných situáciách tiež neobľúbené) „sa“. „Keď sa stane niečo také, cítim sa...“

Musieť

Samozrejme rozkazovacím spôsobom. Je to vlastne podobné, ako „mal/a by si“. Používaním slova „musíš“ sa staviate do pozície experta na danú problematiku. Druhej osobe hovoríte, že to, čo robí, je zle, a musí robiť to, čo chcete vy, aby to bolo správne. Podsúvate im neschopnosť myslieť sami za seba.

Skúste
„Rada by som, aby si...“ alebo „Pomohlo by mi, keby si...“ Tým zdôrazníte, že nehovoríte ako všeobecný znalec, ale ako vy, konkrétna osoba.

Očakávam

Ani nie toľko ako slovo, ale ako skutočnosť. Mier začína tam, kde končí očakávanie. A to je veľká pravda. Každý má v hlave plán, ako by sa mali veci diať a ako by sa ostatní ľudia mali v ideálnom svete správať. Ak používate frázy ako „Očakával/a by som, že...“, obviňujete. Váš partner sa bude cítiť posudzovaný, hodnotený a bude reagovať podráždene a agresívne pravdepodobnejšie.

Voľte slová opatrnejšie, voľte ich starostlivo. Aj tie málo nápadné môžu partnera vyprovokovať na odvetný útok, aj keď nevie, prečo. Je vždy dobré hovoriť zo svojho pohľadu, negeneralizovať... Pár sú dve unikátne bytosti, žiadny kolektív.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku