Zobraziť přihlasovací formulár

Starne vaša koža rýchlejšie než vy?

  • Publikované:
Starne vaša koža rýchlejšie než vy?

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa pozreli do zrkadla a pripadalo vám, že vyzeráte od včerajška staršia o niekoľko rokov? To sa občas stane každému, zvlášť po nie práve výdatnej noci. Ak ale máte pocit, že vaša pleť starne rýchlejšie, než by mala, možno je načase sa zamyslieť. Všetko, čo jeme, robíme aj ako sa cítime, má priamy vplyv na to, ako vyzeráme, a vinníka predčasného starnutia kože môžeme často identifikovať medzi nezdravými návykmi. Prinášame vám 5 najčastejších príčin, prečo vaša pleť vyzerá staršie než vy. A samozrejme aj to, ako s nimi bojovať.

Prehnaný stres. Stres je prirodzená súčasť života, ale spotrebúva nášmu telu veľké množstvo živín, ktoré často nevieme adekvátne dopĺňať. Medzi najčastejšími chýbajúcimi látkami sú horčík a vitamín C, ktoré sú nutné na produkciu stresových hormónov, ako sú kortizol, adrenalín a noradrenalín. Tie vám zaistia zvládanie situácií, ale ich produkcia, odbúravanie a následky sú pre telo maximálne vyčerpávajúce. Lenže horčík a vitamín C sú dôležité aj pre syntézu kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre elasticitu kože.

  • Riešenie: Ak bojujete so stresom, prvé, čo svojmu telu môžete dopriať, je dostatok živín. Ak cítite, že ste pod neustálym tlakom, stavte na doplnky stravy. Mali by ste prijímať denne aspoň 1000 - 2000 mg vitamínu C, 400 mg horčíka a ideálne aj B komplex, na energiu a regeneráciu.

Divoké hormóny. Ak zápasíte s výrazným predmenštruačným syndrómom (PMS), menopauzou alebo máte diagnózu hormonálneho charakteru, veľmi často vás určite prepadajú chute na sladké. Jednoduché rafinované cukry sú instantným zdrojom energie a dobrej nálady, ale tiež spúšťačmi nerovnomerných vĺn hormónu inzulínu. To môže rozdráždiť v tele zápalové ložiská a produkovať enzýmy, ktoré vedú k rozpadu kolagénu a elastínu. To môže viesť k väčšej tvorbe vrások. Navyše môžu takéto stravovacie návyky nepriaznivo ovplyvňovať hladiny estrogénu a testosterónu v tele.

  • Riešenie: Ak chcete obnoviť hormonálnu rovnováhu vo svojom tele, mali by ste sa vzdať čo najviac pridaných cukrov a škrobov. Ak chcete žiarivú a pevnú kožu, skúste si nájsť niečo, čo vám urobí v období hormonálnych výkyvov toľko radosti a tak rýchlo, ako napríklad polovička čokolády. Pustite si obľúbenú pesničku a pokojne si na ňu zatancujte. Budete prekvapení, ako rýchlo chuť na sladké zmizne.

Málo odpočinku, nekvalitný spánok. Bunková regenerácia a obnova prebieha predovšetkým v spánku. Keď je ho nedostatok alebo nie je dostatočne hlboký, môže sa okrem iného aj celý proces bunkovej regenerácie narušiť. Čo ale viac - môže sa zvýšiť produkcia ghrelinu, „hormónu apetítu“. Ak spíte menej ako šesť a pol hodiny, produkcia ghrelinu sa zvyšuje a vy sa budete prebúdzať hladnejšia, zároveň budete mať cez deň väčšiu chuť na sladké.

  • Riešenie:Ako si zabezpečiť ničím nerušený a kvalitný spánok, to je celkom otázka sebadisciplíny. Skúste si ale aspoň zaradiť desaťminútové upokojenie mysle v tichu, tme a pokoji, a dajte si večer dávku horčíka. Ten vám pomôže upokojiť nervy a relaxovať svaly, bude sa vám zaspávať omnoho ľahšie.

Pohárik navyše. Je potrebné vedieť, že alkohol telo dehydruje, vyčerpáva zásoby vitamínov skupiny B a horčík, čo sú všetko elementy, ktoré nutne potrebujeme pre zdravé fungovanie, dobrý spánok (alkohol interferuje s neurotransmiterom GABA, kyselinou gama-aminomaslovou, ktorá je zodpovedná za uvoľňovanie svalového napätia ), boj so stresom, a tým aj regeneráciu kože.

  • Riešenie: Ideálne je zostať pri večeri vonku pri dvoch drinkoch (či už pohároch vína, koktailoch alebo panákoch) a preložiť ich aspoň pol litrom vody. Pred spaním po prehýrenej noci si dajte B komplex a horčík, pomôžu vám relaxovať svaly a metabolizovať alkohol.

Vyhýbanie sa tukom. Samozrejme, stravovanie s vysokým obsahom tukov nie je pre telo dobré, ale ak je vaša pleť suchá a šupinatá a vy sa tukom vyhýbate, môže tu byť spojitosť. Bunkové membrány, vrátane tých na kožných bunkách, sú tvorené tiež lipidmi, teda tukmi. A to najmä tými esenciálnymi, ktoré naše telo potrebuje prijímať v potrave.

  • Riešenie: Živočíšnym tukom sa pokojne v rámci diéty ďalej vyhýbajte. Ale úplne bez tukov sa telo nezaobíde. Skúste zaradiť do svojej stravovacej rutiny kokosový olej, ktorý výborne ochutí napríklad kokteil, smoothie alebo ovsenú kašu, chia, konopné alebo ľanové semienka.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku