Zobraziť přihlasovací formulár

Čo robiť, keď o vás partner stráca záujem

  • Publikované:
Čo robiť, keď o vás partner stráca záujem

Myslíte si, že je u muža normálne neprejavovať emócie, neriešiť veci, o ktorých sa z nejakého dôvodu ťažko hovorí, zanedbávať alebo podceňovať potreby partnerky? Prípadne ich bagatelizovať a ešte si z nich robiť srandu? Smutná pravda je, že párov, kde očarenie a rešpekt ku vzájomným túžbam a želaniam rýchlo vymizol alebo ani nikdy nebol, poznáme okolo seba asi dosť. Ale ako sa s nezáujmom partnera vyrovnať, ako naň reagovať, ako si ho vydobyť späť? Chce to dosť práce sama so sebou.

Zďaleka to nemusí byť muž, kto je vo vzťahu chladnejší, to nie je žiadne pravidlo. Ale úprimne, chladná žena, ktorá má vedľa seba zbožňujúceho muža, ktorý ju zahŕňa záujmom a pozornosťou, by o neho pravdepodobne veľmi skoro stratila záujem. A tak sa stretávame skôr so situáciou, keď muž prestane loviť. Zhruba po dvoch rokoch vzťahu sa o sebe partneri dozvedia maximum, žijú spolu, prípadne majú dieťa alebo deti. Nie je potrebné lákať, dráždiť ani provokovať, čo je doma, to je isté.

Čo všetko je láska

Než začneme žehrať na nedostatočné prejavy záujmu, mali by sme poodstúpiť a pozrieť sa na vzťah z objektívnej perspektívy. Dávame sami to, čo by sme chceli dostávať? A nie sme k niektorým prejavom iba slepí? Pretože prejavy lásky majú mnoho podôb. Ak vás partner drží za ruku, zájde nakúpiť, príde hneď po práci za vami domov, uvarí večeru, napíše vám len tak, uteší vás, keď sa pohádate s kolegami alebo ste unavení. Sú to také každodenné ekvivalenty darčekov, kvetov a veľkých gest.

Ste priehľadní?

Pretože myšlienky nečíta nikto. Ak sa dlho tvárite, že je všetko v poriadku, a po niekoľkých mesiacoch vyrukuje s tým, že „máme vážny problém“, partner vlastne ani nedostane šancu na svojom správaní niečo zmeniť. Zakopaný pes je samozrejme v tom, že chceme, aby partner tie veci robiť chcel, nie aby sme si ich vynútili. Ale môže to byť trošku ako s upratovaním, chcete mať doma pekne, čisto a voňavo? Je pre to potrebné niečo urobiť. Ak teda partner chce ako výsledok šťastnú vás a spokojný vzťah, kroky k tomu podnikne rád.

Komunikačné problémy vznikajú naznačováním a následným sklamaným očakávaním. Niekedy proste nezostáva nič iné, než byť dostatočne explicitné. Povedať narovinu, bez hystérie, bez výčitiek, ideálne v úplnom pokoji - nepáči sa mi, keď. Akonáhle necháte hoci len malý priestor na to, že partner vaše oznámenie nepochopí, zostane priestor na to ho ospravedlňovať, keď s problémom nič neurobí. Akonáhle dostane jasné oznámenie a nepostaví sa k nemu čelom, konštruktívne alebo vám nebude oponovať argumentmi, ktoré uznáte, budete mať na zváženie podstatnejšiu vec - možné prehodnotenie celého vzťahu.

Akcia, príklad, reakcia

Ak však cítite dlhodobý nezáujem, nepríjemný stereotyp a partnerovi to evidentne moc nevadí, ale vám áno, jednou z najúčinnejších stratégií je zmeniť svoje vlastné návyky. Keď dávate do vzťahu 100% energie a váš partner 40%, nie je riešením, aby ste vy začala dávať 120% a tým ho podnietlila k vyššej aktivite. Tak to nefunguje, naopak, môžete partnera začať odrádzať. Funguje ísť zo 100% na 30%. Až keď partner narazí na nezáujem z vašej strany, dôjde mu, že sa niečo deje. Venuje sa svojim koníčkom, priateľom a nebýva často doma? Veď máte voľné pole robiť to isté. Aj s deťmi - dohodnite sa s kamarátkami, odíďte na víkend, choďte k rodičom, zariaďte si stráženie a choďte povedzme cvičiť alebo do divadla, urobte si vlastný program, o ktorom svojmu partnerovi nebudete hovoriť moc dopredu. Samozrejme mu neklamte, ale svoje plány oznamujte, nepýtajte sa, ideálne len tak medzi rečou.

Kľúčové je však vydržať. Nič z vašich nových aktivít by nemali byť "truc akcie". Mali by vychádzať z vás, z toho, čo naozaj chcete robiť a podnikať. Akonáhle partner spozornie a začne sa zaujímať, nepoľavujte. Obhájte si vlastný priestor, učte sa od neho - veď nerobíte nič iné, než to, čo robí on vám. A je to v poriadku, pretože zrazu zistíte, že viete krásne existovať aj mimo vzťah a prestanete byť istota, o ktorú nie je potrebné usilovať.

Hlavné je neriešiť veci v afekte. Premyslieť si, vydýchať, vedieť čo chceme a čo chceme vyriešiť. Nedať priestor na nepochopenie, voliť spôsob aj jazyk, ktorému partner porozumie, neukvapovať sa v záveroch a dopriať aj nechať si dopriať toľko priestoru, koľko potrebujete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku