Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by ste mali vedieť o tridsiatke

  • Publikované:
Čo by ste mali vedieť o tridsiatke

Keď vám bolo dvadsať, možno sa vám zdalo, že tridsiatnici sú už celkom starí ľudia. Niekoho tento vek zaskočí až oslavou narodenín s tridsiatkou na torte, iný si ho ani nevšimne. Pravdou je, že niektoré veci sa menia a možno sa oplatí o nich vedieť. Či už ste zadaní, nezadaní, s deťmi alebo bez, určité zmeny sa s vami po tridsiatke proste stanú.

Kocovina môže prekvapiť. Keď vám bolo dvadsať a kúsok, mohli ste sa chváliť, že dokážete piť celý deň (a druhý deň pokračovať) bez akýchkoľvek následkov. Tak s tým sa rozlúčte, pretože dnešná kocovina vás bude kruto mučiť najmenej ďalšie dva dni. Nevoľnosť, bolesti v hrdle... Dobrá správa je, že sa konečne naučíte piť, pravdepodobne víno, a vychutnáte si ho v menšom množstve ďaleko viac.

Divoký nočný život sa zmení na príjemnú noc. Aj nasledujúci deň. Akonáhle ste sa naučili piť a môžete si dovoliť kvalitnejšie drinky miesto tých najlacnejších, možno prestanete tolerovať ľudí, ktorí pijú nad mieru a hlučné večierky, trvajúce až do rána. Preľudnené miesta, v ktorých je najväčšou výzvou predrať sa k baru a objednať si ďalšie pitie, to už vám tiež nechýba. Radšej strávite noc s partnerom, rodinou alebo priateľmi s dobrým jedlom, skvelým vínom a sledovaním zaujímavého filmu. Niekedy si tiež užijete pohodovú sobotu s novou knižkou v pohodlnej posteli.

Nemôžete jesť, čo chcete a kedy chcete. Alebo môžete, ale nehovorte, že sme vás nevarovali. Doba, kedy ste sa pchali a nepribrali ani deko je už preč. Ľahko priberiete na váhe a hrozí aj celulitída. Keď si ale postrážite pravidelný pohyb a primeraný príjem kvalitných potravín, tento prístup sa vám dlhodobo oplatí.

Vrásky. Niečo, čo vás nikdy nezaujímalo, kým ste neobjavili svoje vlastné. Ale rozhodne vás nerobia škaredšie a nie je ani pravda, že si ich musí všimnúť každý, kto okolo vás prejde. Problémom je skôr precitnutie, že čas nezastavíte. Vrásky sú proste známkou dospelosti a okrem pravidelnej starostlivosti o pleť s nimi moc nezmôžete. Môžete si ale vytvoriť vrásky od smiechu, ktoré sú oveľa krajšie než tie od mračenia. A v čase, keď ich budete mať oveľa viac, vám už zase nebudú pripadať tak dôležité.

Prvý sivý vlas. V dvadsiatich ste problém vyriešili jedným vytrhnutím, ale po tridsiatke by to už akosi nešlo. Máte ale slušnú prácu a môžete si dovoliť na svojich vlasoch trebárs farbu hodnú filmovej hviezdy. Len sa uistite, či vám zvolený odtieň pristane.

Viac sa poznáte. V dvadsiatich mal človek v živote celkom chaos. Celý proces hľadania správnej práce, životného partnera, miesta v živote. Rozhodil vás každý komentár na sociálnej sieti a všetko ste si viac brali k srdcu. Po tridsiatke samozrejme nemáte odpovede na všetky otázky, ale tak nejako lepšie viete, kto ste, čo chcete a ako sa k tomu dostať. A ktoré veci a ľudí môžete ignorovať, pretože si nezaslúžia váš čas ani vašu pozornosť.

Malý okruh priateľov. Tých najlepších. Nemusíte byť milovníci davu, náhodné známosti vás skôr otravujú. Radšej trávite chvíle s niekoľkými ľuďmi, ktorí o vás vedia skoro všetko, a napriek tomu vás neprestali mať radi. A asi s vami už zostanú do konca života. Zalievajte vzťahy ako kvetinu svojim záujmom a spoločne strávenými chvíľami.

Môžete lepšie cestovať. Povedzte zbohom stiesneným ubytovniam, trmácaniu sa v preplnenom autobuse alebo prespávaniu v aute. Už si môžete dovoliť lepšiu izbu, lepšie jedlo a lepšiu destináciu ako v dvadsiatich. A nielen raz ročne o prázdninách. Víkendové pobyty niekoľkokrát do roka vám pomôžu dobiť energiu rovnako kvalitne.

Láska a sex sú lepšie. Oveľa lepšie. Možno ste našli svoju životnú lásku alebo ju stále hľadáte, jedno je ale isté. Príde. Láska je skvelá, živí váš životný plameň a je inšpiráciou k prekonávaniu limitov. Okolo tridsiatky ste zmierení so svojim telom (a možno sa už konečne máte radi), čo vám dodáva istotu aj v partnerskom vzťahu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

teleflex 4. 10. 2016, 19:33
"Nemôžete jesť, čo chcete a kedy chcete" - to ani mladšie ročníky veľakrát nemôžu, metabolizmus sa nie vždy riadi vekom a celulitída prekvapí aj pubertiačky (jazyk)... "Prvý sivý vlas." - tiež ako u koho (radost). Všetko je otázkou zrelosti v danom veku a vek je len číslo... :-)
bosorka Adriana 21. 9. 2016, 21:07
(K)a po 40tke (sampus) to bude zas OVEĽA LEPŠIE (Y) (H)...najmä ak ste žena (hello) (dance)...nedajte sa zmiasť kozmetikou (wash),diétami (pl),módnym diktátom (facky) a užívajte si to!!! (X) (flower) (witch)Adriana