melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)
DOMACI SYR*****
[ recept č. 22165 zo dňa 10.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Kravské mlieko,syridlo
POSTUP PRÍPRAVY
Kravské sladké mlieko-ja dávam10 litrov-zohrejeme asi na takú teplotu,aby sme si nepopálili ruku.Ja totižto rukou skúšam.V deci vody si rozriedime syridlo.Toho dáme za malú mocca lyžičku.Vlejeme do mlieka a zamiešame.Necháme stáť,nemiešame asi 15 minút.Mlieko za ten čas zhustne,vyzerá ako kyslé.Nožom po ňom prejdeme ako keby sme ho krájali a vyberáme sitkom do misy.Nakoniec scedíme.Na sitku necháme stiecť.
POZOR so syridlom opatrne.Ak ho dáme priveľa,syr je vrzgavý a zapeká.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
mlieko sa hreje-skúšam rukou-nesmie páliť |
![]() |
syridlo,už len zvýšok,bez názvu,tým modrým vrchnáčikom si odmeriavam-to len štvrtinu do antikorovej rajnice! |
![]() |
už hotová hruda syra-základ pre bryndzu aj korbáčiky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.11.2012, 21:46) |
Martinka,vydarila sa ti krásna zdravá hruda  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (6.11.2012, 9:06) |
ahoj Mel, syridlo objednane, este sa chcem spytat, ako potom robis korbaciky?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jarmila b. (tepánek) ID 182316 (5.11.2012, 20:14) |
Parádny , na spapanie , niet nad domáci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika K. (kacatkoo17) ID 128377 (31.8.2012, 15:20) |
Ja by som tiež rada vyskúšala syr urobiť doma. Bývam v Holansku, krajine syrov ale naš syr mi velmi chýba. Taká otázočka ktorá sa tu už trochu preberala... Mohla by som použiť mlieko plnotučné z obchodu? Alebo musím fakt zohnať nejakú kravičku...? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana B. (ivanaberry) ID 207635, mimibazar.sk/ivanaberry (25.5.2013, 13:18) |
Výborný je aj z kúpeného plnotučného mlieka. Ale samozrejme, že domáce obsahuje všetkého viac, takže aj lepšie chutí. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (3.9.2012, 15:18) |
lepšia tá kravička,Monika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (18.6.2012, 7:57) |
veru je mňamkový,už som dávno nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adrián Ľ. (lahky) ID 103833 (30.5.2011, 13:57) |
dobrá rada, odkedy robím takto: je to superovejšie::: 30 stupnové mlieko,,,, syridlo vymiešané v troche vody... premiešať, prikryť 30 minút,,,rozkrájať jemne najlepšie metličkou na miešanie plniek pridať teplú vodu cca deci podla množstva, aby sa rozhrialo už po pol hodine vychladnuté mlieko, prikryť - znovu nechať cca 15 minút, srvátka už nie je mliečna, ale pekná žlto-zelená,, potom naberať sytkom do - ja dávam veľké sitko a plátno a do toho, uviažem, necham stekať visiace,, občas pritlačím a pomôžem vytískať srvátku... skúste |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mirka C. (daturka76) ID 17102, mimibazar.sk/daturka76 (11.2.2011, 20:53) |
dakujem uz dlho hladam,recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.2.2011, 9:37) |
dúfam,že sa vydarí,Mirka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Mirka C. (daturka76) ID 17102, mimibazar.sk/daturka76 (26.4.2014, 17:07) |
vydaril sa podľa neho už robím 6x a je super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (26.4.2014, 20:25) |
Mirka,ˇakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.2.2011, 20:20) |
dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (14.1.2011, 20:11) |
ja prave robin syrik, ale uz som zuuufalaaaaa zohriala som, dala syridlo v prasku rozpustene vo vode a cakam, cakam a furt nic neviem kde som urobila chybu, mlieko som zohriala tak, aby som udrzala prst, viac nie, tak nechapem, co som urobila zle???? poprosim poradit, ak niekto viete pls  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika N. (georginashop) ID 163304, mimibazar.sk/georginashop (20.6.2012, 22:26) |
monika, takže: keď má mlieko už 52 stupňov, už sa ti v žiadnom prípade nebude zrážať.strašné hlúposti tu niektorí píšu ohľadom výroby tu je osvedčený recept na normálny syr: 32 c zaočkuješ mlieko /treba vedieť, aké syridlo máš, predpokladám, že fromage 220 -v tom prípade na 10l cca 6-7 ml mlieko sa ti zrazí za 30-40min potom pomaly s rukou rozdrvíš na menšie kúsky, postupne, a syrovátku stále odoberieš, aby bola iba 1,5cm nad sýreninou-tento postup opakuje.drvíš, odoberieš. cca o 10 min už sýrenina bude veľkosti zrna, vtedy dáš do plachetky, alebo cedidla a na 20c necháš za stáleho otáčania 24 hodín odkvapkať.potom ide do solného nálevu, alebo iba zvonka osolíš .potom po pár hodinách syr necháš osušiť stále na izbovej teplote a potom môže ísť do chladničky..syrárčenie je veda, treba sa veľa učiť, kým vyrobíš kvalitný syr.toto, čo som ti poslala, je iba úplne úplne základný.ahoj  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (15.1.2011, 12:53) |
Monika,ja nemám skúsenosť s práškovým sýridlom,mám tekuté,ale ked mne nehustne,tak ešte trocha nahrejem,ale zároveň aj miešam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (15.1.2011, 20:30) |
Mel, dakujem za radu, ja som to potom tak skusila, nahriala som znova, pridala trosku syridla a zafungovalo ...syrik trosku vrzga, ale nie je tvrdy, je tak akurat, urcite budem este robit, je mnam mnam ... kde sada kupit to tekute syridlo? asi by bolo pre mna lepsie, lebo toto je sacok na 25l mlieka a tazko mi odhadnut, kolko tam toho dat na mensie mnozstvo mlieka. dakujem za super receptik a aj za ostatne z tvojho albumu, su  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika N. (georginashop) ID 163304, mimibazar.sk/georginashop (20.6.2012, 22:32) |
samozrejme, že vŕzga, lebo očkovacia teplota bola vhodná pre tvrdý syr, ale možno, že optimálna teplota pre syridlo je 40 c, ale my nehladáme optimálnu teplotu pre syridlo, ale pre syr, ktorý chceme vyrobiť.a ešte kopa informácii k tomu treba dodať, aby syr bol dobrý na jedenie.pri očkovacej teplote 40c by bolo treba syrreninu po určitom čase aj dohriať, potom samozrejme lisovať, keďže tvrdé syry je nutné! lisovať.a potom nechať veľmi dlho dozrievať...po istom čase už nebude vrzgať, lebo..... atď .to je dlhá téma,dúfam, že som ti pomohla, prajem veľa úspechov |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (16.1.2011, 6:51) |
Monika,mne ho objednala pani vo Farby-laky v meste,zhruba oproti pošte.Nebolo lacné,ale vydrží dlho,lebo je to dosť veľké balenie.Som rada,že sa ti nakoniec podaril,ja som tiež na začiatku habkala,čo sa týka množstva,ale postupom času sama zistíš ako to funguje. a dakujem za pochvalu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Elena B. (elina designs) ID 166656, mimibazar.sk/elinadesigns (5.11.2010, 17:57) |
Dakujem za super recept...este zohnat kravu my mame kozy tak ja vyskusam podla tvojho receptu kozy syr a v lete uz aj kravsky...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (7.11.2010, 22:15) |
dnes už stačí automat,ale na chalupe chovajú susedy kozy a robia syr tiež,tak nech sa ti vydarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (10.10.2010, 19:13) |
Anka,stojí za vyskúšanie,je vynikajúci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ludovít H. (kozliček) ID 86114 (18.6.2010, 17:40) |
Poprosím,koľko bude syra z 10 litorv mlieka?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.6.2010, 17:39) |
Nuž ja som nevážila ani raz,ale určite vyše kila,dám vedieť,ked budem najbližšie robiť.Mne ani nešlo o množstvo,ale o to,že si spravím doma.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alena t. (ajat) ID 26909 (23.5.2010, 19:37) |
ahojte.....Tiež sa chystám spraviť túto dobrotku,kedže tu mám blízko mliečny automat....Ale chcem sa spýtať,či ste si niekto syridlo neobjednávali priamo z firmy Climax BA, nakoľko som sa nikde nedočítala na ich stránke, koľko asi vyjde poštovné.....Kedže oni si určujú prepravcu, zaujímalo by ma to....Nemáte skúsenosti s ich produktom -syridlové tyčinky Rennet sticks? vdaka vám za info.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Veronika N. (georginashop) ID 163304, mimibazar.sk/georginashop (20.6.2012, 22:35) |
objednajte z čiech:dobrykolonial.cz majú fantastické veci alebo zo žilinského výskumného ústavu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (24.5.2010, 19:04) |
Ja nie,ale niekto možno?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Rút A. (Rutanna) ID 103236 (5.5.2010, 12:40) |
Ahojte. Chcela by som vyskúšať aj tento recept na syr, len mám jednu otázku. Pred tým, ako dáš syridlo do mlieka, to mlieko najprv schladíš, alebo dáš syridlo do horúceho mlieka ? Lebo ja mlieko schladzujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (5.5.2010, 22:06) |
Cauko,ja ho nehrejem na veľmi horúce,len tak,aby mi nepopálilo chrbát ruky,vždy ho najprv premiešam,aby bolo rovnako teplé,syridlo dám do trošky letnej vody a vlejem do mlieka. Ak budeš mať nejaký dotaz,pokojne sa opytaj,ked budem vedieť,poradím.Nebudem sa oháňať naštudovanými chemickými výrazmi a vzorcami,mne stačí zdravý sedliacky rozum.Prajem ti pekný zbytok večera-alebo noci.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Rút A. (Rutanna) ID 103236 (6.5.2010, 15:32) |
Aha, ďakujem za odpoveď. No zahriala som mlieko na horúce, ale nie veľmi. Ja som zvykla merať teplotu mlieka, či je 75 stupňov, lebo to je vraj kvôli pasterizácii. Tak teraz som to urobila od oka. Tak syr mi vyšiel dobre, aspoň tak vyzerá A ďalej by som chcela z neho urobiť korbáčiky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milan C. (chupko) ID 146043 (10.4.2010, 19:34) |
nevie mi niekto povedat kolko siridla mam dat do 10l mlieka dol som 5ml a syr bol meky mam dat viac alebo meniej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.4.2010, 16:17) |
Syridiel je viac druhov,niektoré sú silnejšie,iné slabšie.Ked bol syr mäkký,tak len viac syridla,ale po kvapkách,lebo potom je veľmi tvrdý,ak sa dá veľa.Ja tiež väčšinou robievam z desiatich litrov mlieka a dávam necelú kávovú lyžičku,ale to ozaj len praxou.Na začiatku som párkrát spravila tvrdší,ale to nieje ono.Nech sa nabudúce vydarí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (5.3.2010, 7:45) |
Melanka a kde kupujes to syridlo? V lekarni?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Milan C. (chupko) ID 146043 (10.4.2010, 19:42) |
syridlo kupiš v Žiline v mliekarnach a stoji 4,17 eur za 2,5dcl |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.4.2010, 19:00) |
Tak to je super cena,ja som kúpila asi raz tak draho.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (5.3.2010, 7:52) |
Marti,objednala mi ho pani z farby-laky,ale chvíľu to trvalo. MICHAL mi dal tip.. www.climax.sk |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (4.3.2010, 23:55) |
Ahoj Melanička, Velmi som sa natchol v poslednej dobe na take domace potraviny a vlastne vyroby setkeho co sa da. Preto mi nedalo nevyskusat aj syr. asi 2 mesiace som zhanal syrislo. Zhanal som ho cez vsetkych znamych, pital som sa v kazdej drogerii a lekarni okolo ktorej som siel. Studujem v Bratislave, takze som toho pobehal naozaj dost. Uz som aj rozmyslal ze to skusim urobit tak ako sa to robilo kedysi, zo stvrteho zaludka- slezu z kravy. Cistou nahodou som ale nasiel stranku www.climax.sk to je firma, ktora distribuuje syridla, mikrobialne kulturi, prirodne farbiva, aromy, antioxidanty a podobne do mliekarni po celom slovensku. Sidlo maju v Ba a podarilo sa mi tam kupit "konecne" syridlo. Najmensie balenie je na 50l mlieka a stoji 1€ aj 19 centov. Syrecek je bombovi. Zajtra idem zo zbitku hrudky urobit korbaciky podla Zuzky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22938  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (5.3.2010, 6:27) |
Cauko,Michael(mišel),aj mne sa páčia doma robené zavaraniny,chleby,mliečne a mäsové výrobky,rada sa s nimi babrem-alebo zabávam.Viem,čo do nich dávam,viem,že je to čisté a bez umelých farbív a dochucovadiel.Máš pravdu,syrček je vynikajúci,korbáčiky budem aj ja,ked bude doma dcéra,ona ich má rada.Teraz som skúšala bryndzu,ešte som nevychytala všetky muchy,ale časom ...Pekne ti dakujem,že si mi poslal ich internetovú stránku,mrknem na ňu.Mne syridlo zohnala pani z farby-laky v BB,vraj majú viac druhov a toto,že je naj.Fľaštička 2 -2,5 dl stála okolo 250,-sk,ešte mám z nej asi pätinu.Ja mám tiež odfotené,len s vkladaním mám menší problém,takže až v lete.Si zlatý,že si sa ozval.Nech sa ti darí. PS:zachovaj si nadalej svoj pohľad na život a svet,ešte sa ti zíde.Prajem ti pekný víkend.Melánia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.4.2010, 19:36) |
Melanka, čítam vašu komunikáciu a vidím, že píšeš, že máš nejaké problémy s vkladaním fotografií. Nemôžem nejako pomôcť ?, domáce výrobky sú výborné, syridlo mám od Michala - mimochodom je to veľmi pekný mladý a sympatický chlapec a povedzme si úprimne, takýto záujem o kuchyňu je u chlapca vzácnosť, aj ja sa musím niekedy odhodlať a vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.4.2010, 20:05) |
Ivetka,dakujem,to len môj foťak nespolupracuje s počítačom,ale už sa na tom pracuje,tak dúfam,že sa podarí.Aj tak však dakujem za ochotu.Syr sa robí ľahko,nemaj obavy.Ja nedávam destilovanú vodu,ani nemeriam teplotu mlieka,ide to aj bez toho a ty so svojími receptíkmi,ktoré sú fajn,sa nemusíš výroby syra vôbec báť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slávka s. (salla) ID 48868, mimibazar.sk/salla (27.1.2010, 9:19) |
dobrý den ja by som potrebovala poradiť, tento syr sa dá vyrobiť len z mlieka nadojeného priamo od kravy alebo ho spravím aj z čerstvého mlieka kúpeného v obchode?? pýtam sa, lebo včera som asi nadobro zničila 2l trvanlivého mlieka, z ktorého sa tento syr pravdepodobne vyrobiť nedá asi vyzerám ako trdlo, ale ani ma to len nenapadlo, že sa to nemôže podariť z hociakého mlieka.. budem veľmi rada, ked mi ešte napíšete aj to, či ked pridám syridlo do mlieka, či to mám už vypnúť, resp. dokedy treba mať zapnutý ohen pod hrncom, lebo to tam nikde nevidím napísané... dakujem veľmi pekne za radu slávka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 27.1.2010, 12:35) |
Ja syr robievam z čerstvého kravského,ale dá sa aj z toho,čo predávajú po mestách z automatov,lebo to nie je pasterizované.Ja mlieko po pridaní syridla už nehrejem.So syridlom ale narabajte opatrne,lebo ked dáte veľa,syr zapeká-veľmi vrzgá pod zubami.Syridlá sú rôzne silné,lebo je viac výrobcov,takže len vyskúšať.Ja som sa to učila sama,takže to spočiatku tiež boli aj omyly.Dúfam,že som pomohla. s mliekom z obchodu skúsenosti nemám |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia Baranova (luckaeuro) ID 24486, mimibazar.sk/luckaeuro (17.1.2010, 16:52) |
Melanka, syriky zboznujeme, kravske mliecko je tiez na dosah, chcela by som to vyskusat, mam len jednu otazku: mozem syr pocas vyroby osolit? Podari sa to? a pri udeni sa dava do nejakeho nalevu slaneho? Ďakujem a prajem pekny dnik. Lucia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (20.1.2010, 11:46) |
ak chces syr slany, najlepsie je hotovy syr dat nasolit do rasolu, co je studena slana voda, v nej to nechas macat aj cez noc ak je to velky kus syra resp. podla velkosti a potom bud syr zjes taky alebo ho mozies udit.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (21.1.2010, 19:56) |
vdaka za radu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.1.2010, 17:17) |
Ahoj,LUCKA,ja skúsenosť so soľou nemám,ale videla som susedu na chalupe,že dáva soľ do vody,ked už má vytvarovaný syr pripravený na údenie.Ak ti to nesúri,tak o týždeň budem vedieť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika Š. (ika755) ID 27136 (11.1.2010, 17:19) |
aj moja mama ho takto robi,ja ho aj vypražam v trojobale a je lepši ako z obchodu len sa musi osolit . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 17:23) |
taký zjedia aj naši  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |