Zobraziť přihlasovací formulár

Prínosy a riziká konzumácie rýb

  • Publikované:
Prínosy a riziká konzumácie rýb

Ak patríte k vyznávačom zdravého životného štýlu, iste sa ryby vo vašom jedálničku vyskytujú. Pre veľké percento populácie je však jedinou rybou, ktorá sa na ich tanieroch cez rok objaví, vianočný kapor. A to je škoda, ryby dodávajú nášmu telu mnohé potrebné a nenahraditeľné živiny. Čo všetko ryby obsahujú a ako prospievajú nášmu zdraviu? A na čo by sme si pri konzumácii rýb mali dať pozor?

S rybami zápasí viac menej každé malé dieťa. Ale aj dospelým vadia zákerné kostičky, nie vždy podarená úprava a snáď každý si spomína na donucovacie prostriedky rodičov, pretože „Ryby sú zdravé!“. A tak aspon lyžičku rybieho tuku. Nie práve dobré skúsenosti a tiež pomerne vysoká cena čerstvých rýb sú jedným z dôvodov, prečo pre mnohých z nás nie je ryba súčasťou stravovacej rutiny.

Prečo sú ryby dobré

Ryby obsahujú mnoho látok, ktoré sú pre naše zdravie neoddiskutovateľne prospešné. Okrem toho, že sú ryby všeobecne zdrojom bielkovín, majú v sebe aj veľa vitamínu A (prevencia očných chorôb), B (nevyhnutné pre nervovú sústavu) a D (nutné pre správny vývoj kostí). Ďalej potom jód, ktorý nám zabezpečuje správnu činnosť štítnej žľazy, reguluje látkovú výmenu, nervovú sústavu a srdcový tep, v neposlednom rade tiež priaznivo ovplyvňuje vývoj plodu.

Okrem tohto všetkého ryby obsahujú železo a aminokyselinu tryptofán, ktorý metabolizuje na serotonín. A ten nám spôsobuje dobrú náladu.


Ryby pre fitness

Ryby vo veľkom konzumujú športovci, sú súčasťou snáď každej diéty. Vyvážený pomer živín, dostatok bielkovín i zdravého tuku, po ktorom sa nepriberá a mnohým ľuďom v strave chýba, robí z rýb ideálnu fitness potravinu.

Telo rybí tuk neukladá ako zásobu energie, ale čerpá z neho len užitočné veci. Podobne zdravý tuk obsahujú napríklad orechy alebo avokádo, niektoré typy olejov a semien, avšak živočíšny tuk vie telo spracovať lepšie a s väčšou efektivitou než ten rastlinný.

Tým sme sa okľukou dostali k tomu, čo je na rybách vlastne to najdôležitejšie. Tuk.

Morské alebo sladkovodné?

Na rybách je pre ľudské telo najprospešnejší tuk. Ten je bohatý na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré významne znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, zmierňujú ale napríklad tiež príznaky lupienky (psoriázy) a predovšetkým prispievajú k správnemu vývoju a činnosti mozgu.

Omega 3 je esenciálna mastná kyselina, teda taká, ktorú telo musí prijímať v potrave. Nedokáže si ju totiž vyrobiť samo - nie sú známe chemické procesy, ktorými by dochádzalo k jej prirodzenej produkcii v tele.

Takže čím tučnejšia ryba, tým lepšie pre toho, kto ju konzumuje. Tuk slúži okrem iného ako ochrana proti zime, a preto sú najtučnejšie ryby tie, ktoré žijú v čo najchladnejších vodách, najlepšie v severných moriach. Ideálnymi rybami sú tak tuniak, losos, sleď, makrela a sardinky.

Naše sladkovodné ryby majú samozrejme rovnaké benefity pre naše zdravie, tiež sa udáva, že spôsobujú menej alergických reakcií.



Riziká a ako sa im vyhnúť

Nezáleží len na správnej príprave a konzumácii, ale tiež na tom, ako využijeme ich potenciál pre naše chuťové bunky a zdravie. Dôležité je tiež skladovanie a preprava.

 

  • Správna úprava

Ideálnymi surovinami sú samozrejme čerstvé ryby. Tie je vhodné grilovať, piecť v rúre alebo pripravovať v pare, počas týchto úprav strácajú ryby úplné minimum svojich pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Veľmi populárnou variantou je vyprážanie. Keď už je potrebné rybu vypražiť, je vhodné dbať na to, aby bola v masti (alebo inom tuku) ponorená úplne - tak ho oveľa menej nasiakne. Preto sú pre prípravu rýb vhodné fritézy. Len si dajte pozor, olej nasaje typickú rybaciu vôňu a nie je tak ďalej vhodný na prípravu iných pokrmov.

Konzervované a zmrazené ryby sú tiež úplne v poriadku. Kvalitu si ryby držia zhruba 3 týždne po zamrazení, potom prestávajú byť toľko výživné. Odporúčame nechať rybu rozmraziť voľne v sitku (kvôli možnému veľkému množstvo obsiahnutej vody) cez noc v chladničke, ale vyhnúť sa mikrovlnnej rúre alebo horúcej vode.

 

  • Ťažké kovy

Vzhľadom k znečisteniu svetových morí a oceánov sa čoraz častejšie vynára téma, že rybie mäso je plné ťažkých kovov. Isté riziko to pre organizmus predstavuje, zvlášť keď sa držíme odporúčania a zaraďujeme ich na jedálniček 2x týždenne. Hrozbu, hoci pravdepodobne nie tak zásadnú, je možné eliminovať striedaním druhov rýb, prípadne konzumáciou detoxikačných doplnkov stravy (napr. chlorella).

  • Alergie

Európska únia nedávno zaviedla povinnosť informovať návštevníkov reštaurácií o 14 skupinách potravín, ktoré sú najčastejšími alergénmi. Ryby a výrobky z nich tvoria skupinu A4. Podľa dostupných informácií sa alergia na ryby týka jedného človeka z 200, teda 0,5% populácie. Väčšie alergické reakcie vyvolávajú morské ryby, najväčšie potom však ostatné morské plody (kôrovce, mäkkýše), ktoré sú síce prejavom neznášanlivosti k inej látke, dosť často sa však vyskytujú spoločne.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku