Zobraziť přihlasovací formulár

Čo nám spôsobuje vrásky? Starosti to nie sú

  • Publikované:
Čo nám spôsobuje vrásky? Starosti to nie sú

Alebo rozhodne nie v prvom rade. Vrásky sú súčasťou procesu starnutia, ale nikto ich nechceme mať viac, než je nevyhnutne potrebné - ale často to tak je. Pretože do nášho života patria zvyky, ktoré vrásky spôsobujú, respektíve spôsobujú poškodenie pleti buď mechanicky, alebo chemicky. Niektoré vrásky, ktoré máme, teda nemajú čo robiť s naším vekom, ale s tým, ako sa k sebe správame a aké máme zvyky. Čo teda (ne)robiť pre dokonalú pleť?

Fajčenie. Vedľa starnutia je fajčenie asi najčastejší dôvod vzniku vrások. Okrem toho, že má rozhodne veľa nežiaducich zdravotných účinkov. Cigaretový dym útočí na naše telo rovnako, ako iné znečistenie ovzdušia - voľnými radikálmi, znižuje tvorbu kolagénu a spôsobuje tzv. „Fajčiarsku tvár“ ktorá je charakteristická vznikom hlbokých aj plytkých vrások na príslušných častiach tváre. Áno, je to oficiálny lekársky termín. Takže - prestať fajčiť, ASAP. A rozhodne nie len kvôli vráskam!

Stravovanie. To nemá zďaleka vplyv len na našu váhu alebo náladu. Ak sa stravujeme vysokosacharidovými potravinami, potravinami s vysokým glykemickým indexom, pravdepodobne vyzeráme staršie. Jav zvaný glykácia (glykozylácia) spôsobuje, že sa molekuly cukru naviažu najčastejšie na proteíny - a tie, ako vieme, sú základom pružnej pokožky. Veľa cukru teda vedie k všeobecnému starnutiu tkanív. Takže pozor na neho! Pretože cukor je tiež živnou látkou všetkých zápalov a podráždení, ktoré produkujú látky ovplyvňujúce produkciu a účinky kolagénu a elastínu. Keď obmedzíte cukry, vaše telo vám poďakuje zvonku aj zvnútra.

Alkohol. Alkohol všeobecne intenzívne dehydruje, čo môžete vidieť ráno po alkoholovo náročnejšom večeri alebo noci. Lenže jednorazová dehydratácia sa môže postupne meniť v zakrádajúcu - v závislosti od počtu pohárov, ktoré si sebenevinnejšie dávame. Pleť potom stratí elasticitu a zmatnie. Alkohol obsahuje tiež veľké množstvo cukru, ale má tiež veľmi nepriaznivý vplyv na hladinu vitamínu A, čo je v tele nepostrádateľný antioxidant, ktorý má priamy vplyv na produkciu kolagénu.

Žuvačka. Ak ste zvyknutí mať neustále v ústach žuvačku a žuť, je dobré vedieť, že neustálym mechanickým pohybom si môžeme spôsobiť vrásky v okolí dolnej pery a kútikov úst. Znie to možno ako hlúposť, ale aj taká maličkosť opakovaná roky môže spôsobiť veľké škody.

Neodličovanie. Ak spíme s neodlíčeným make-upom, prakticky si o vrásky hovoríme. Make-up totiž nielen, že nenechá pleť dýchať a nijako ju nevyživuje, naopak - cez deň sa naň nachytávajú všetky nečistoty z okolia, a tie sa cez noc pekne zapracovávajú do kože a spôsobujú jej poškodenie. Každú noc pred spaním je potrebné pleť vyčistiť a ošetriť!

Vytláčanie. Vy viete čoho. Aj ten najmenší vriedok si zaslúži odísť prirodzenou cestou, mechanické odstránenie by malo byť až posledným možným variantom. Môžeme si spôsobiť podráždenie, zranenie, jazvičky, ale tiež vrásky! Čo by sme rozhodne nemali robiť je vytláčať čokoľvek na pokožke okolo očí. Tá je tak jemná a tenká, že si ju môžeme poškodiť veľmi ľahko. Naopak brada a dolná čeľusť znesú trošku viac.

Naťahovanie kože pri aplikácii make-upu. Toto je veľmi dobre známa vec vo svete kozmetiky a vizážistov. Make-up by sme si mali aplikovať na tvár, ktorú vidia prirodzene aj ostatní, a to rozhodne nie je obočie vytiahnuté nahor, napnuté kruhy pod očami alebo čokoľvek vás napadne. Maximálne sa môžete usmiať, aby ste vedeli, kam s lícenkou, zvyšok ale na pokojnú a nijako mechanicky natiahnutou tvár! Obzvlášť lákavé to môže byť pri aplikácii očných liniek, ale ani tu by sme viečko nemali naťahovať - potom sa zmrští a nielen, že bude linka vyzerať trošku inak, než sme si ju predstavovali, ale tiež si zarábame na drobné vrásky okolo očí. Jediné, čo asi neovplyvníme je vlastne v poriadku, je otváranie pusy pri aplikácii maskary. Mimochodom, prečo to všetci robíme, to nikto nevie.

Nepoužívanie SPF. Áno, slnečné žiarenie poškodzuje kožu. Áno, mali by sme ju chrániť každý deň, aj keď je pod mrakom. Je to stále tá istá pesnička - ale opakovanie je matka múdrosti, ochranný faktor 30 a vyšší je pre tvár a krk to pravé! Ideálne ešte s obsahom oxidu zinočnatého alebo dioxidu titaničitého (menej často sú na ne alergie, nedráždia pokožku a odrážajú UV žiarenie).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku