Zobraziť přihlasovací formulár

Návod na prirodzené šťastie

  • Publikované:
Návod na prirodzené šťastie

Kiež by niečo také existovalo. Naviac - každý si pod pojmom šťastie predstavuje niečo iné. Úspech? Zdravie? Zaistenie? Dobré vzťahy? Alebo len prostý stav mysle nezávislý od okolností? Všetci tak nejako tušíme, čo by sme robiť mali - viac sa usmievať, viac cvičiť, viac konať pre všeobecné blaho. Ale... dá sa to obrátiť a definovať, čo by sme mali robiť menej. Aby sme sa cítili lepšie, či už to pre nás znamená čokoľvek, rozhodne by sme sa mali vyvarovať nasledujúcich šiestich vecí.

Aj v relatívne jednoduchom návode ale existuje drobný problém. Nasledujúce veci by sme totiž nemali robiť tak nejako prirodzene, nie sa do toho nútiť. Teoreticky sa tak dá povedať, že ak nasledujúce veci nemáme potrebu robiť, nie je to s nami až tak zlé.

Sociálne siete. Zvlášť tá jedna.

Každá voľná chvíľa. V čakárni, pred spaním, na červenej v aute. Neustále prezeranie steny a ďalších zákutí sociálnych sietí nie je dobré znamenie. Ak ide o šťastie alebo celkový stav spokojnosti, malo by byť súvzťažné s prítomným okamihom, teda „ja tu a teraz“. Nie „ostatní tam a vtedy“. Neustále sledovanie sociálnych sietí nie je nič iné ako útek, hoci sa to maskuje za udržiavanie kontaktu a prehľad o svojich priateľoch. Existuje termín „priateľský paradox“ a týka sa predovšetkým siete Facebook. Vďaka obyčajnému aritmetickému priemeru, ktorý vie extrémne ovplyvniť vysoké čísla vysokého maxima, má priemerný užívateľ tejto siete 190 priateľov, zatiaľ čo jeho priatelia ich v priemere majú o mnoho viac. To vedie k presvedčeniu, že naši priatelia sú populárnejší, vedú bohatší život a tak ďalej. Viac si o tomto fenoméne môžete prečítať na stránkach Českého rozhlasu
. Je tak ťažké relaxovať, keď máte pocit, že by ste mali robiť niečo viac „prezentovateľnejšie“.

Každý občas potrebuje pauzu

K spokojnosti vedie tiež vedieť slušne, vychovane a adekvátne povedať nie, postaviť svoje vlastné záujmy nad záujmy iných, beztak pochybné. Prioritizovanie úloh je jedna vec, ale ukrajovanie si z času, ktorý nutne potrebujeme k regenerácii, len aby sme vyhoveli druhým, to je vec iná. A aj keď si potrebujeme oddýchnuť a nemáme na to veľa času, nemali by sme sa odbiť. Jednoduchých pár minút sústredeného dýchania, kedy pri nádychu vnímame osviežujúcu chladivosť vzduchu a pri výdychu zase jeho príjemnú hrejivosť, vie v rámci relaxácie preťaženej mysli zázraky.

Stretávanie sa s chronickými „všetko je na ***“ ľuďmi

Pamätáte si, kedy ste sa naposledy stretli s niekým, kto sa má dobre, a vy ste mu to verili? Veľmi často sú dnes osobné vzťahy založené na zdieľaní predovšetkým negatívnych udalostí a emócií. Kamarát je tu od toho, aby ste si mali komu posťažovať, aby vám mal kto pomôcť, kto vás vypočuť? Chyba lávky. Priatelia, rodina a všetci blízki sú predovšetkým od toho, aby sme mali s kým zdieľať radosť a šťastie. Každý v živote má problémy a je úplne na mieste blízkym ľuďom pomáhať. Ale akonáhle sa máte stretnúť s niekým, kto vie o svojom dni porozprávať len v negatívach a nahrnúť na vás všetku svoju frustráciu, mali by ste takéto stretnutie zvážiť. Ako hovorí jedno múdre príslovie, ak sa schádzate s deviatimi smutnými ľuďmi, zákonite budete ten desiaty.

Vina a paranoja

Je rozdiel, keď si položíte tieto dve otázky:

  • Čo sa to teraz stalo?

  • Čo mi to zase urobili?

Niekto je od prírody požehnaný prirodzenou pozitívnou perspektívou, ktorou nahliada aj na zlé veci, ktoré sa mu v živote dejú. Ale keď nám nebolo zhora dané, môžeme to trénovať. Napriek presvedčeniu negatívne zmýšľajúcich ľudí, zďaleka nie všetci sú na svete preto, aby im ubližovali. Niekedy môže ublížiť aj prostá asertivita ostatných a ich sledovanie vlastných zámerov. Uvedomovanie si toho, že nie všetci nám robia zle a konajú s nami so zlými úmyslami, naopak, je pomerne dôležitou zložkou dobre naladenej mysle.

Porovnávanie sa s ostatnými

Alebo variácia na bod číslo jedna. Všetko, čo vás núti si porovnávať život, vzťahy, majetok, deti alebo čokoľvek s druhými, zároveň drží pod zámkom dobrý pocit zo seba samého. Pretože viete čo? To, čo prezentujeme, môže mať k realite naozaj ďaleko. Len si spomeňte, aké veselé fotky z dovoleniek ste sami pridávali, a ako ste si celý čas hovorili, že je škoda, že ste nešli radšej na chatu. Alebo akýkoľvek podobný príklad. To, s čím sa porovnávame, je len to, čo nám ostatní povedia alebo ukážu, nie skutočnosť v celom svojom rozsahu.

Priať ľuďom úspech

A osláviť ho s nimi! Byť šťastný za ostatných, priať im ich úspechy, myslieť vážne gratuláciu, to je niečo, čo poznajú vlastne len spokojní ľudia. Pretože život nie je žiadna súťaž, to, že sa niekomu stane niečo dobré, neznamená automaticky mínusové body pre vás. Ako sa hovorí - praj a bude ti dopriané. Lenže rozdiel je sa tak správať a skutočne úprimnú radosť z cudzieho úspechu tiež cítiť. Ale akonáhle ju pocítite, vedzte, že ste na tej najlepšej možnej ceste.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku