Zobraziť přihlasovací formulár

Podľa čoho rozpoznať nízke sebavedomie

  • Publikované:
Podľa čoho rozpoznať nízke sebavedomie

Svet je plný rôznych ľudí s rôznymi problémami, radosťami i strasťami, vychovaním a históriou, rodinnou anamnézou, zážitkami i prežívaním. Mnoho ľudí bojuje s nízkym sebavedomím, s pocitom, že nie sú „dosť dobrí“ či už spoločnosti, alebo rodine, priateľom alebo napríklad kolegom. Keď sa nešťastné podmienky stretnú s nešťastnou povahou, často sa pridá šikanovanie alebo iné príkoria, a z ustrašeného dieťaťa vyrastie dospelý, ktorý sa snaží svoje nedostatky skrývať a kompenzovať, ako to len ide. Ako spoznáte človeka s nízkym sebavedomím, aj keď by ste to inak vlastne ani nepovedali?

A prečo sa o to vôbec snažiť? Pretože ľudia s nízkym sebavedomím sa môžu javiť zlí, naopak svoje sebavedomie prezentovať a zdať sa svojmu okoliu nesympatickí. Pravdou ale je, že sú vo svojej podstate nešťastní a zlá komunikácia ich môže zraňovať rozhodne viac, než dávajú najavo. Majú problémy sa vysporiadať s tým, čo si o nich myslia ostatní, takže jemné povzbudenie je niečo, čo im môžeme ponúknuť, aj keď si svojím správaním hovoria o niečo úplne iné.

Ak si u niekoho, s kým jednáte, komunikujete alebo dokonca žijete všimnete nasledujúce nenápadné znamenia nízkeho sebavedomia, môžete mu pomôcť tak, že jeho správanie „neuveríte“ a ponúknete mu pomocnú ruku na ceste k zdravej psychike.

  • Sú príliš zameraní na to, „čo na to ostatní“. Ľudia s nízkym sebavedomím sú vydaní napospas názorom okolia. Keďže nemali možnosť objaviť svoju vlastnú hodnotu podľa vlastných meradiel, je ich sebahodnotenie závislé na hodnotení okolia. Čo si ostatní myslia môže spochybniť ich vnímanie seba samého rovnako, ako púhy predpoklad - často majú o názoroch ostatných vlastné a dosť dramatické predstavy. Často a nahlas hovoria obavy, že ostatných otravujú, že ich nechcú rušiť atď.

  • Majú tendencie k obsesívnemu správaniu. Neustála neistota a obavy vytvárajú u ľudí s nízkym sebavedomím často nutkanie k obsesívnemu správaniu, ktoré odvádza ich pozornosť (zvlášť v stresových situáciách) od vlastných nedostatkov. Tieto zvyky môžu byť okoliu pomerne nepríjemné, často medzi ne patrí napríklad ťahanie sa za vlasy, olupovania chrást alebo rôzne škrabanie sa na tvári.

  • Sú nepriateľskí. Nie je nič zvláštne na tom, že keď nad nimi majú takmer všetci ostatní ľudia takú moc, keď držia v rukách aj nevedomým správaním ich meranie vlastnej ceny, že si nesebavedomí ľudia držia ostatných od tela. A to niekedy aj pekne rázne. Často reagujú prehnane, v nijako zvlášť vypätých situáciách vybuchujú hnevom, bývajú agresívni (napríklad po požití alkoholu, keď zábrany opadnú) alebo inak neadekvátni. Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo logické povedať, že ľudia s malým sebavedomím nebudú obhajovať svoje záujmy, často prekvapivo (väčšinou, keď niekto nevedomky udrie na obzvlášť citlivú strunu), vykuknú z ulity a začínajú vidieť rude.

Cesta k zdravému sebavedomiu

  • Hovoriť „ďakujem“ namiesto „prepáč“

  • Povedať „nie“, keď by „áno“ znamenalo veľký a nežiaduci ústupok z našej strany

  • Chodiť vzpriamene a s bradou hrdo nahor.

  • Fyzickú aktivitu potrebujeme k dočerpaniu pozitívnej energie.

  • Sedieť rovno.

  • Plniť každý deň svoje vlastné, maličké ciele, ktoré si uložíme, aby sme zo seba mali dobrý pocit.

  • Sústrediť sa na zlepšovanie seba sama viac ako na to, čo si o nás myslia ostatní.

  • Nikdy neurobíme viac ako maximum, musíme si vedieť odpustiť, aj keď to niekto iný nedokáže.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku