Zobraziť přihlasovací formulár

Ambiverti, stratený typ osobnosti

  • Publikované:
Ambiverti, stratený typ osobnosti

Baví vás typológia osobnosti? Potom pravdepodobne viete, že nikto z nás nie je čisto len v jednej škatuľke. Typológia osobnosti podľa temperamentu je známa už od antiky, kedy nám Hippokrates dal dodnes známe typy (aj keď v dosť prenesenom slova zmysle) sangvinika, cholerika, flegmatika a melancholika. V období psychoanalýzy zase Carl Gustav Jung definoval extrovertov a introvertov. Dnes sa týmto povahovým črtám venuje kdejaký text, ale prečo len týmto extrémom?

Keď zaspomínate na školské roky, určite sa vám vybavia spoločenské vedy, kedy sme sa všetci učili o typoch osobnosti. Keď došlo na introvertov a extrovertov, snažili sme sa zaradiť do jednej z týchto skupín. Populárne bolo byť extrovertom, dnes sa viac pozornosti venuje introvertom, ich kreativite a prežívaniu.

Rozdiel medzi introvertom a extrovertom

Definícií nájdete samozrejme veľa, ale základným rozdielom je čerpanie a vydávanie energie, ktorú človek má. Extrovert sa dobíja medzi ľuďmi, ich prítomnosť a spoločnosť mu dodávajú silu. Vyhľadáva teda skôr akcie, udalosti, miesta a príležitosti, kde sa môže s ľuďmi stretávať, spoznávať ich, hovoriť s nimi. Introvert samozrejme sociálnu interakciu zvláda, introvert neznamená asociál. Pobyt medzi ľuďmi však introverta vyčerpáva a na to, aby „dobil baterky“, potrebuje stráviť čas osamote alebo len s tým najužším kruhom ľudí. Ale väčšinou sám - samota mu nevadí, naopak, je to zdroj jeho energie.

Stotožňujete sa s niečím? Nie je realita náhodou niekde „uprostred“? Pretože väčšina z nás to má „niekedy tak, niekedy inak“. Všeobecne sa tvrdí, že pomer medzi introvertmi a extrovertmi je 1: 3, ale skutočné čísla sa nemáme šancu dozvedieť. Tak extrémnou inklináciou k jednému z týchto typov „trpí“ naozaj len málokto. Väčšina sú totiž ambivertní, so sklonmi k introverzii alebo extroverzii

Ako spoznáte, že ste ambivert

Extrovert - ambivert - introvert nie sú nálepky, je to spektrum. A aj keď prevláda presvedčenie, že čím viac extrovertní sme, tým sa nám v živote lepšie darí, lepšie funguje a lepšie dosahujú ciele, nemusí to byť tak úplne pravda. Každý extrém v pozitívnom slova zmysle so sebou totiž nesie rovnaký potenciál negatívnych aspektov. Pre extroverta môže samota znamenať paniku a úplnú paralýzu v tom, čo si sám so sebou počať. Pre introverta zase môže spoločnosť predstavovať desivý zážitok. Úprimne - ani jednej situácii sa doživotne vyhýbať nemožno.

Ambiverti vedia nájsť rovnováhu medzi negatívnymi vlastnosťami oboch extrémov. Ich výhodou je
flexibilita, vedia sa adaptovať na viac situácií, stabilita, pretože sa im darí nachádzať kompromis medzi precitlivenosťou introvertov a dominanciou extrovertov, a intuitivita. Tá vychádza z potenciálu vedieť manévrovať vo viacerých spoločenských situáciách, jednoducho povedané - vedia, kedy mlčať a počúvať, a kedy hovoriť.

Ambivertova každodennosť:

  • Vaši priatelia alebo rodina sami nevedia povedať, či ste extrovert, introvert alebo čo vlastne.

  • Väčšinou ste spokojní so svojimi plánmi na víkend, s tým, ako víkend prebehne, aj s tým, keď sa plány zmenia.

  • Nerobí vám problém nechať si svoj názor na vhodnejšiu chvíľu a mlčať, prípadne hovoriť, aj keď sa práve na preslovy necítite.

  • Viete si užiť spoločnosť, radi spoznáte nových ľudí, ale rovnako tak radi strávite popoludnie, večer alebo celý deň doma sami.

  • Viete si užiť ako koncert, tak lekciu jogy (a čokoľvek tomu podobného) rovnako, aj keď napríklad jedno z toho radšej.

  • Stretávate viac ľudí, ktorí sa vám páčia, než tých, ktorí nie.

  • Konverzáciu s cudzími ľuďmi ale pravdepodobne iniciovať nebudete.

  • Vaše profesijné ja a to, ktoré poznajú vaši priatelia a rodina, sú pravdepodobne dosť odlišné.

  • Asertivita vám občas robí problémy... teda skôr častejšie.

  • Keď ste medzi ľuďmi, bavíte sa, ale potreba byť sám udrie ako blesk z čistého neba. A nemáte problém jej vyhovieť, bez toho aby vám prekážalo, že vaši priatelia sa zostávajú baviť bez vás.

  • Máte tendenciu kompenzovať ostatným ľuďom extrovertné/introvertné povahy. Ak ste s niekým, kto je tichý a hanblivý, viete byť hýbateľmi akcie. Ak ste s dominantným extrovertom, ponúknete mu introvertnú časť seba.

  • V správnej situácii si viete užiť pozornosť, ale oveľa častejšie radšej v strede záujmu nie ste.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku