Zobraziť přihlasovací formulár

Čerešne pre zdravý životný štýl

  • Publikované:
Čerešne pre zdravý životný štýl

Bez ovocia to nejde. Nutný prísun vitamínov, zdravého cukru i minerálov nám zabezpečuje nejeden zdravotný benefit. Ale na čom náš príjem prirodzených vitamínov krachuje najčastejšie? Na tom, že ovocie i zeleninu často tepelne upravujeme. Nezničíme tak síce všetko dobré, ale veľkú časť áno. Preto je dobré, keď nájdeme ovocie, ktoré nám chutí „len tak, zasurova“. A medzi takéto ovocie čerešne dozaista patria. A čo je najlepšie? Ich sezóna je práve tu.

Kto by nepoznal krásne stromy obsypané ružovkastými kvetmi. Rôzne odrody čerešní dozrievajú počas júna a júla, preto sa môžete stretnúť so spojením „čerešňové týždne“. Okrem toho, že plody čerešní obsahujú veľa vody, majú tiež nadštandardné množstvo vlákniny, obsahujú silné antioxidanty, vitamíny a minerály. Medzi tie najzastúpenejšie patrí zinok, železo, horčík, vápnik, kremík, draslík jód a fosfor, ďalej potom vitamíny E, C, B, P, A a betakarotén.

Navyše absolútne báječne chutia, kde kto z nás ich má spojené s letom a príjemnými spomienkami, ale hlavné je, že ich po umytí môžete uždibovať celý deň. A to len tak, bez tepelnej úpravy, nepotrebujeme buchtu, kompót ani marmeládu (aj keď všetko toto je z čerešní tiež vynikajúce!), čerešne sú proste dobré len tak. Čo ďalšie, okrem uspokojenia našich chuťových buniek, čerešne dokážu?

  • Spomaľujú proces starnutia

Áno, je to vďaka náloži antioxidantov, ktoré so sebou konzumácia čerešní prináša. Stres, ktorý každodenne zažívame, nedostatok spánku, väčšinou i nedostatočné stravovanie. To všetko spôsobuje únavu na úrovni buniek, ktorá sa prejavuje predčasným starnutím pokožky. Látky obsiahnuté v čerešniach presne tomuto zamedzujú.

  • Uľavujú od bolesti svalov i kĺbov

Tentoraz za to môže významný obsah horčíka, ktorý je známy svalový relaxans, pomáha od kŕčov a mierni bolesť po cvičení. Tiež obsahujú protizápalové látky, ktoré zase pomáhajú v situáciách, kedy to s cvičením preženiete. Protizápalovo pôsobiace látky využijete aj pri bolestiach kĺbov.

  • Naštartujú pamäť

Môžeme za to poďakovať kvalitnému mixu antioxidantov. Samy o sebe čerešne u zdravého človeka pamäť zlepšujú, pôsobia však aj ako prevencia Alezheimerovej choroby, teda choroby, ktorá v tele koluje ešte predtým, než sa prejavia jej prvé príznaky. S takouto prevenciou nie je nikdy skoro začať!

  • Regulujú hladinu krvného cukru

Čerešne obsahujú veľa vody, vlákniny a minerálov. Čo sú presne tie zložky, ktoré majú hladinu krvného cukru pod kontrolou. Avšak popri čerešniam existuje viac potravín, ktoré s vysokým krvným cukrom vedia bojovať.

  • Pomôžu so spánkom

Možno je to prekvapujúce, ale čerešne sú tiež vynikajúcim prírodným zdrojom melatonínu, hormónu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Takže pár čerešní po večeri a pár po raňajkách sú ideálnym doplnkom pre zlepšenie kvality spánku.

Okrem toho sú čerešne vynikajúcou sezónnou prísadou do všemožných sladkých koláčov a buchiet, môžeme ich zavariť do skvelých kompótov, marmelád. Len pozor, čerešne majú ľahko laxatívne účinky, ktoré sa môžu prejaviť už pri konzumácii okolo 250 g čerešní naraz. Dôležité je vyvarovať sa pri konzumácii čerešní nadmiery tekutín, predovšetkým mlieka.

Tip Mimibazara: Vysušené čerešňové kôstky krásne držia teplo. Ak ich nazbierate dostatočné množstvo, môžete si z nich vyrobiť krásne voňavý nahrievací vankúšik.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku