Zobraziť přihlasovací formulár

Jahodová sezóna a ako ju využiť

  • Publikované:
Jahodová sezóna a ako ju využiť

Máloktoré ovocie je obľúbenejšie. Deti aj dospelí väčšinou nepohrdnú jahodou v žiadnom stave, úprave alebo príchuti, tieto sladké červené srdiečka sú proste medzi favoritmi snáď každého z nás. Aké látky obsahujú a prečo si ich dopriať? Ako si urobiť extrémne zdravé jahodové „želé“? A aký blud je alergia na jahody?

Jahoda sama o sebe, tak, ako si ju automaticky predstavíte, nie je plod. Je to zväčšené kvetné lôžko a plody sú samotné zelené zrniečka na ich šupke. Jahody sú rôzne, plodia v rôznych obdobiach, ale v našich klimatických podmienkach je sezóna jahôd práve začiatkom leta.

Ako, kedy a kde ich zbierať?

Najbežnejšie sa k jahodám dostaneme asi tak, že si ich kúpime v obchode, od známych alebo na farmárskych trhoch. Často ale môžeme naraziť na jahodové farmy, kam si môžeme vyraziť čerstvé jahody sami nazbierať. (Výborný tip na víkendový výlet s deťmi!)

Jahody sa zbierajú rovno z kríčkov, a to ručne. Ideálne je ich zbierať ráno, kedy už oschli od rannej rosy, ale zároveň sú po chladnejšie noci ešte vychladené, a teda aj dlhšie vydržia. Len pozor, jahodové kríky sú rajom pavúkov a inej hávede, tak ak máte fóbiu, opatrne.

Čo obsahujú?

Jahody sú ideálnym ovocím na chudnutie, obsahujú veľké množstvo vlákniny a svojím obsahom vitamínu C sa vyrovnajú citrusovým plodom. Ďalej obsahujú vitamíny A, B a E. Vitamín E ako silný antioxidant v spojení s niektorými organickými kyselinami pomáha organizmu bojovať proti nádorovým ochoreniam, ale aj proti množstvu iných chorôb.

Jahody podliehajú pomerne rýchlej skaze, keď si ich donesieme domov, mali by sme ich čo najrýchlejšie zjesť alebo spracovať. Obľúbené je zamrazenie - to je vhodné predovšetkým preto, že v ovocí zachováva vitamíny (tie zničíme prevarením). Z jahôd sa robia vynikajúce džemy a marmelády, zmrzliny, náplne aj zdobenie cukrárskych výrobkov, polievky, detské výživy, smothies... a určite vás napadne veľa iného využitia. Legendárne sú jahody v šampanskom alebo len tak jedené so šľahačkou.

Jahody ale obsahujú aj veľké množstvo vody, takmer 90%. Čo je veľmi dobre, pretože nám pomáhajú s hydratáciou, ale tak vysoký obsah vody sa dá využiť aj inak.

Jednoducho magické spojenie chia a jahôd

Chia semienka sú absolútnym hitom v zdravej výžive, ich konzumácia už je pre mnoho z nás skoro automatická. Okrem množstva zdraviu prospešných vlastností majú chia semienka schopnosť absorbovať veľké množstvo vody. Vytvoria vďaka nej okolo seba želatíne podobný obal, a to je presne to, čo sa nám na jahodový chia „puding“ hodí.

Potrebujete:

  • Chia semienka

  • Jahody

  • Ľubovoľné prísady - medovku, mätu alebo iné bylinky, orechy, trochu smotany, kokos, ananás, popr. iné ovocie, ktoré chcete s jahodami nakombinovať.

Jahody roztlačte vidličkou, ak chcete jemnejšiu štruktúru, rozmixujte ich. Prisypte do nich chia semienka a nechajte v chlade tuhnúť. Vďaka vysokému obsahu vody v jahodách do seba chia vlahu natiahnu a celú zmes spoja do pevnej hmoty. Čím viac semienok pridáte, tým viac bude výsledný puding „tvrdší“. Čím menej, tým bude kašovitější.

Ak zmes necháte dlhší čas odpočívať v chladničke a misku, v ktorej si ju pripravíte, najskôr vymažete kokosovým olejom, pôjde puding krásne vyklopiť.

Aj keď použijete len dve prísady - chia semienka a jahody, dostanete úplne lahodný a osviežujúci dezert, ktorý je nielen dostatočne sladký, ale tiež extrémne zdravý.

Jahody a alergia

  • Zvlášť nezrelé jahody u mnohých ľudí spôsobujú pseudoalergické reakcie. Pseudo preto, že síce spôsobujú žihľavku rovnakú ako alergia, tá po jahodách ale vzniká iným mechanizmom.

  • Jahody ďalej obsahujú kyselinu acetylsalicylovú, čo je salicylát rovnako, ako acylpyrín. Ak ste alergickí na acylpyrín, mali by ste sa jahodám vyhnúť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku