Zobraziť přihlasovací formulár

Octový seriál II. - Domácnosť

  • Publikované:
Octový seriál II. - Domácnosť

Ocot je jedným z najvšestrannejších pomocníkov v domácnosti. Dokonca by sme mohli povedať, že tým úplne najvšestrannejším. Môžete si vďaka nemu pomôcť pri upratovaní, praní, starostlivosti o svojich domácich miláčikov, auto, záhradu, pri varení a konzervovaní, pri starostlivosti o vlastné telo, proste ocot je niečo, čo vo vašej domácnosti nesmie chýbať. Čo všetko pomocou octu zvládnete?


Rady starých mám sa znova dostávajú do popredia nášho záujmu. Máme plné zuby chémie v kozmetike i drogérii a ešte väčšie rozladenie v nás väčšinou vyvolávajú protichodné, zmätené a nejasné správy o tom, čo všetko a v akej koncentrácii môže nám alebo našim deťom škodiť. A preto mnoho žien už vyhlásilo chémii (aspoň čiastočne) vojnu. Na ich strane stojí ako jeden z najobávanejších obyčajný ocot, pretože dokáže nahradiť naozaj veľa prípravkov.


Domácnosť a priľahlé okolie

 

Kuchyňa

 

  • Ocot je na niektoré veci možno ešte účinnejší ako jedlá sóda. Vymyte chladničku pomocou bieleho octu, vyčistí ju, zabráni šíreniu plesní. Po čistení dajte do chladničky misku s jedlou sódou, ktorá pohltí typickú octovú vôňu.

  • Mikrovlnnú rúru vydezinfikujete tak, že v nej necháte 5 minút variť vodu a ocot v miske 4: 1. Horúcou zmesou potom za pomoci hubky očistíte prípadné škvrny od jedla a mikrovlnka bude ako nová.

  • Kuchynské dosky na krájanie naozaj potrebujú dezinfikovať. K tomu slúži úplne ideálne neriedený ocot. Ak ich potrebujete zbaviť aj pachu, posypte ich najskôr jedlou sódou a potom ich postriekajte octom v rozprašovači. Zmes nechajte asi 5 minút pôsobiť, potom opláchnite studenou vodou.

  • Máte drvič odpadu? Tento praktický pomocník sa ale celkom často zanáša zvyškami jedla a potrebuje nutne dezinfikovať. Zmiešajte vodu s octom 1: 1 a urobte si ľadové kocky. Tie raz týždenne nechajte drvičom pekne pomlieť za prietoku studenej vody, a je to.

  • Rovnako tak môžete zvyškov čistiacich prostriedkov zbavovať aj umývačku riadu. Aspoň raz mesačne nechajte spustený celý cyklus umývania, ale tentoraz bez riadu a len so šálkou octu naliatym na dne umývačky (alebo miskou s octom v hornej priehradke). Uvidíte, že na vašom riadu nebudú zostávať zaschnuté kvapky!

  • Keďže ocot skvele leští, pridávajte ho do umývačky k oplachu - sklo sa bude len blýskať.

  • Usadeniny na dne hrnca alebo kanvice na čaj tiež vyčistíte ľahko. Nalejte do hrnca alebo kanvice 3 šálky octu, priveďte do varu a varte cca 5 minút. Potom odstavte z plameňa a nechajte ocot cez noc. Ráno ho vylejte a hrniec prepláchnite studenou vodou.

  • Ocot skvele leští, ale čím pórovitejší povrch, tým horšie. Preto krištáľové alebo brúsené poháre umývajte v dreze s teplou vodou, do ktorého prilejte len jednu šálku octu. Poháre opláchnite a nechajte voľne uschnúť.

  • Destilovaný ocot je jedným z najúčinnejších prostriedkov na odstraňovanie mastnoty. Pomôže vám s fŕkancami od oleja na pracovnej doske alebo obkladačkách, s mastnotou v rúre aj na platničkách.

  • Akokoľvek odolnú mastnotu odstránite z panvice alebo hrnca tak, že do nich nalejete 3 šálky octu, 10 minút povaríte. Navyše sa vám niekoľko mesiacov nebude jedlo pripaľovať.

  • Skvelý tip: Prilejte 3 - 4 lyžice destilovaného octu do prostriedku na umývanie riadu, extrémne tak posilníte jeho účinnosť. Zďaleka ho nebudete potrebovať toľko, takže tiež ušetríte.

  • Extrémne odolné, sčernelé a pripečené mastnoty odstránite zmesou 1 šálky jablčného octu zmiešaného s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Nalejte zmes do horúcej panvice a nechajte asi hodinu pôsobiť. A potom už bude stačiť obyčajná hubka a tečúca voda.

  • Pri odstraňovaní škvŕn z riadu je potrebné vziať do úvahy materiál, z ktorého je vyrobený:

     

Hliník: Na ňom vznikajú tmavé škvrny pri varení kyslých potravín. Zbavíme sa ich tak, že na jednu šálku vody prilejeme jednu lyžicu octu tak, aby zmes zakrývala všetky škvrny, a asi 5 minút povaríme.


Nerez: Do nerezového hrnca nalejte neriedený ocot, nechajte pol hodiny pôsobiť a potom umyte teplou vodou a hubkou s prostriedkom na umývanie riadu. Úplne nakoniec opláchnite studenou vodou.


Sklo: Naplňte sklenené nádoby na pečenie octom a vodou 1: 4, nechajte asi 5 minút povariť a po vychladnutí škvrny ľahko jemným drhnutím odstránite.


Nepriľnavé povrchy: Slabšie škvrny odstránite handričkou namočenou v neriedenom octe, tie odolné zasa zmesou 1 šálky vody, pol šálky octu a 2 polievkových lyžíc jedlej sódy, ktorú v hrnci asi 10 minút povaríte.

 

  • Čistenie fliaš, termosiek a uzatvárateľných misiek môže byť niekedy pekne nepríjemné, zvlášť, keď sem tam niečo „zabudnete“. Takéto nádoby naplňte teplou vodou, prilejte asi štvrť šálky octu, a ak je na stenách niečo nepekné, prisypte trošku ryže. Nádobu zatvorte a poriadne pretrepte, zmes potom vylejte a vypláchnite studenou vodou.

  • Preč s octovými muškami - nachystajte na ne pasce. Do zhruba polovice zaváracieho pohára nalejte jablčný ocot, do viečka prerazte dierky a máte hotovo. Nalákate všetky nechcené octové mušky z domu.

  • Mole dostanete zo špajze tiež pomocou octu - dajte do misky 1 a pol šálky jablčného octu a pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu. Takejto zmesi mole neodolajú, zhruba po týždni by mali byť všetky v octe utopené. Nezabudnite ale na ďalšiu prevenciu - vypracte špajzu, vyhoďte všetky múčne výrobky vymyte police buď teplou vodou s prostriedkom na umývanie riadu, alebo roztokom 1 litra vody a 2 šálok jedlej sódy.

     

Kúpeľňa

 

  • Ocot odstraňuje mastnotu a vodný kameň, oboje sa nám do kúpeľne hodí. A to zvlášť do vane. Lesk vrátite porcelánovým vaniam tak, že ich umyjete neriedeným octom. Ak sa potrebujete zbaviť máp vodného kameňa, napustite vaňu horúcou vodou, do ktorej pridáte 3 šálky octu. Nechajte pôsobiť aspoň 4 hodiny, vypustite a zotrite bežnými upratovacími prostriedkami - mapy zázračne úplne zmiznú.

  • Sprchová zástena býva z pórovitého materiálu, preto na ňu musíme trošku obozretnejšie. Vyleštíte, nablýskate a zaistíte jej odolnosť tak, že ju vyčistíte zmesou pol šálky octu, jednej šálky čpavku, štvrť šálky jedlej sódy a 4 litrov vody.

  • Koľajničky sprchovej zásteny vyčistíte ľahko tak, že do nich nalejete ocot (pri ťažších usadeninách ocot ohrejte v mikrovlnnej rúre). Nechajte pôsobiť 3 až 5 hodín, potom vypláchnite horúcou vodou.

  • Keramické obklady v kúpeľniach trpia, zvlášť tie v sprchovacom kúte alebo pri vani. Naleštite ich a dajte im trošku odolnosti rovnakým roztokom, ako na čistenie vaní.

  • Neriedený ocot a stará zubná kefka sú jediné dve veci, ktoré budete potrebovať na znovuvybielenie škárovacej hmoty medzi kachličkami.

  • Všetko kovové v kúpeľni naleštíte handričkou navlhčenou octom, kohútiky, batérie, kľučky...

  • Sprchová hlavica lesklá a bez vodného kameňa? S octom žiadny problém. Naplňte plastový sáčok octom, vložte do neho sprchovú hlavicu a upevnite izolačnou páskou (ak vám sprcha dosiahne až na zem, nemusíte sa otravovať s vreckom, bude stačiť obyčajná miska). Nechajte ocot pôsobiť približne jednu hodinu a opláchnite studenou vodou. Všetky usadeniny budú preč!

  • Domáci prípravok proti plesniam si pripravíte jednoducho tak, že zmiešate 3 polievkové lyžice octu, 1 lyžičku bóraxu a 2 šálky horúcej vody. Zmes nalejte do rozprašovača a použite všade tam, kde sa drží pleseň.

  • Čistým octom môžete dezinfikovať záchodovú misu, poháre na vyplachovanie úst, vyčistíte ním držiaky na zubné kefky atď.


Pranie


UPOZORNENIE: Nepoužívajte ocot nikdy v kombinácii s bielidlami ani ničím, čo obsahuje chlór. Tieto látky dohromady reagujú a vypúšťajú jedovaté výpary, ktoré poškodzujú sliznice, zrak, vysoké koncentrácie plynného chlóru môžu byť až smrteľné.


Do bielizne patrí jedine destilovaný biely ocot, rozhodne sa vyhnite tomu jablčnému.

 

  • Pri praní ocot bielizeň zmäkčuje, dezinfikuje, odstraňuje statickú elektrinu aj baktérie (ideálne, ak periete detské plienky), rozjasní farbu bielej bielizne, zbaví bielizeň žmolkov a statickej elektriny a keď si farbíte oblečenie, ustáli jeho farbu.

  • Práčka sa používaním znečisťuje, držia sa v nej zvyšky pracích prostriedkov, vodný kameň a podobne. Aby ste tieto nečistoty odstránili, bude stačiť, keď v práčke zhruba raz mesačne „vyperiete“ dve šálky octu. Nalejte ocot do priehradky na prací prášok a spustite bežný program.

  • Pridávajte do prania pol šálky octu a farby budú stále, rozjasnené a sýte (to sa hodí najmä pre nové oblečenie - nielen že ho dezinfikujete, ale zabezpečíte mu tiež stálofarebnosť - nebude púšťať!)

  • Zažltnuté oblečenie cez noc namočte do roztoku vody a octu 12 : 1. Ráno vyperte a biela bude ako nová.

  • Prikrývky a deky budú extrémne mäkké, ak do posledného plákania pridáte do práčky 2 šálky octu. Ten z nich odstráni zvyšky pracieho prostriedku a budú ešte hebkejšie než nové.

  • Oblečenie tiež ľahko „narovnáte“ (ak ho vytiahnete zo skrine v nie práve prijateľnom stave), keď ho navlhčíte rozprašovačom so zmesou vody a octu 3: 1. Nechajte uschnúť na vzduchu a oblečenie bude (skoro) ako čerstvo vyžehlené.

  • Namáhané miesta na nohaviciach alebo sukniach sa časom ošúchajú. Použite na takéto miesta zubnú kefku namočenú v roztoku vody a octu 1: 1, potom usušte mäkkým uterákom.

  • Zrazil sa vám vlnený sveter? Pôvodný tvar a veľkosť mu vrátite tak, že v hrnci pripravíte roztok vody s octom 2: 1 a v ňom sveter asi 25 minút povaríte. Potom ho vyberte, vytvarujte a vytiahnite do požadovanej veľkosti a nechajte na čerstvom vzduchu uschnúť.


Žehlenie

 

  • Naparovaciu žehličku zbavíte usadenín aj hrdze tak, že ju raz za čas necháte urobiť paru z octu. Nalejte do priehradky na destilovanú vodu ocot, nechajte zhruba 10 minút tvoriť paru vo zvislej polohe, potom ocot vylejte a opakujte s vodou. Nakoniec nádobku vypláchnite studenou vodou.

  • Pripravte si skvelú pastu na čistenie žehliacej plochy - rovnaký diel octu a soli.

  • Slabšie „popáleniny“ na oblečení (ak jednoducho nastavíte žehličku na trošku moc žeravo) odstránite tak, že ich potriete handričkou namočenou v octe. Potom osušte mäkkým uterákom a v prípade potreby opakujte.

  • Dierky po stehoch rozžehlíte tak, že ich pretriete handričkou namočenou vo vode s octom 1: 1, ideálne potom tú handrička položte pod látku s dierkami a môžete žehliť.

Upratovanie


Čo všetko sa dá pomocou octu čistiť?

 

  • Elektronika (roztok s vodou 1:1)

  • Žalúzie (roztok s vodou 1:1, použite namiesto handry bavlnené rukavice - bude sa vám lepšie dostávať ku krajom)

  • Odpady (nasypte do nich pol šálky jedlej sódy a zalejte šálkou octu. Pri väčších „problémoch“ ešte zalejte kanvicou horúcej vody)

  • Na mechanické vyčistenie zle odtekajúceho odpadu do neho nasypte šálku soli a zalejte dvoma šálkami vriaceho octu. Na záver prepláchnite studenou vodou.

  • Neriedený ocot odstráni zo stien škvrny od prepisovačky.

  • Ocot odstráni zvyšky lepidla (po samolepkách).

  • Vyčistíte pomocou neho nožnice alebo otvárače - keby ste ich umývali vodou, zhrdzavie vám skrutka.

  • Čerstvé mapy od posypovej soli na topánkach očistite handričkou s neriedeným octom. Topánky nielen vyčistíte, ale aj ochránite!

  • Odstráni škvrny na koberci (zmes 2 polievkové lyžice soli, 2 bóraxu - pre menej odolné škvrny nie je nutný, a pol šálky octu. Tú votrite do škvrny, nechajte uschnúť a povysávajte.)

  • Staré, zažraté a odolné škvrny odstránite zmesou 1 lyžice octu a 1 lyžice kukuričného škrobu. Suchou handrou ju votrite a nechaje pôsobiť aspoň dva dni. Potom povysávajte.

  • Ak chcete, aby váš koberec vyzeral ako nový, vlákna sa opäť vystreli a otlačené miesta zmizli, vezmite zmeták a namočte ho do vody s octom (4 litre vody a 1 šálka octu). Koberec „zameťte“ a uvidíte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku