Zobraziť přihlasovací formulár

Jarná únava nie je výmysel

  • Publikované:
Jarná únava nie je výmysel

Asi na mňa padla jarná únava.“ Hovorí teraz kdekto s ospravedlňujúcim úsmevom, pretože to znie ako obyčajná výhovorka. Avšak pocity únavy, nedostatku energie, spavosti, ľahkej unaviteľnosti a zlej nálady začiatkom jari prepadajú v menšej či väčšej miere každého z nás. A sú reálne! Na čo naše telo vlastne reaguje? Prečo je jar symbolom nielen prebúdzajúceho sa života, ale aj záhadnej únavy?

Dôležitá vec na začiatok - u každého sa jarná únava prejavuje inak, u niekoho vôbec, u niekoho obrovsky. Záleží na mnohých faktoroch, životnom štýle, psychickom rozpoložení a podobne. Avšak prečo ju vôbec pociťujeme?

Nápor na imunitu aj psychiku

Cez zimu sme museli odolávať oveľa podstatnejšiemu riziku chorôb a oslabovaniu organizmu, ako je tomu napríklad cez leto. Zima, teplotné rozdiely, horší vzduch - to všetko nás ohrozovalo v podstate neustále. Imunitný systém teda išiel na dvesto percent. Kto by nebol unavený?

Druhou a nemenej zásadnou vecou je iná skladba našej stravy, cez zimu sa nám prirodzene nedostáva toľko kvalitných vitamínov a prírodných látok ako v lete. Zaujímavé ale je, že úplne automaticky, ak si vyložene jedálniček nestrážime, volíme cez zimu jedlá ťažšie, tučnejšie, sladšie a všeobecne „výživnejšie“. Telo potrebovalo jednoducho viac energie na to, aby odolávalo vonkajším podmienkam.

K ťažkým jedlám sa pridáva aj väčšie množstvo kávy, kvôli zlým náladám z nedostatku svetla pribudlo aj alkoholu, takže žalúdok a pečeň (i žlčník) potrebujú na jar trošku zvoľniť.

Nedostatok svetla je vlastne samostatnou kapitolou. V zime ním trpíme hodne, v našom tele chýba predovšetkým
vitamín D, reaguje naša psychika, väčšinou si nedoprajeme ani potrebný odpočinok (vzhľadom k väčšej záťaži tela cez deň by sme mali spať dlhšie).

Ako zvládnuť jar?

Ono nie je náhoda, že koniec zimného obdobia znamená pre mnohé náboženstvá a kultúry dobu pôstu (fašiangy, Ramadán). Na jedálničku a životnom štýle všeobecne záleží nielen boj s jarnou únavou, ale aj jej prevencia.

  • V súčasnej dobe nemusíme čakať do jari na prvý prírodný vitamín. V obchodoch dostaneme celoročne kúpiť ovocie i zeleninu, odľahčenie stravy a vedomé zahrnutie vitamínov, minerálov a vlákniny do zimného jedálnička pomôže jarnej únave predchádzať snáď najlepšie.

  • Akonáhle vyjde slniečko, vystavte sa mu. V dostatočnej miere tak doplníte slnečný vitamín D, vaše telo načerpá energiu, nálada sa zlepší vlastne automaticky.

  • Vlastne to najlepšie, čo pre seba môžete robiť, je starať a podporovať svoju imunitu. Pretože je to práve ona, ktorá odviedla za uplynulé obdobie najväčší kus práce, a teraz by si zaslúžila nechať sa trošku rozmaznávať.

  • Jarná únava si žiada vlastne detoxikáciu organizmu. Jedna z prvých vecí, ktorú by ste mali prestať robiť, ak ju robíte, je fajčenie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku