Zobraziť přihlasovací formulár

Akú úlohu hrá pre deti s ADHD výživa?

  • Publikované:
Akú úlohu hrá pre deti s ADHD výživa?

Každý rodič sa s touto diagnózou stretol, či už v myšlienkach, obavách, propagačných materiáloch alebo v realite. Zvládnuť dieťa s poruchou sústredenia a hyperaktivitou je náročné nielen pre členov domácnosti, ale aj pedagógov a ich pomocníkov, spolužiakov i kamarátov. Ale vzhľadom k množstvu faktorov, ktoré ovplyvňujú vznik choroby, existuje tiež veľa ďalších, ktoré jej priebeh môžu ovplyvňovať. Ako jeden z mocných je to aj výživa - potraviny a doplnky stravy.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, skrátene ADHD, je porucha s deficitom pozornosti a hyperaktivitou. Vznik ADHD je multifaktoriálny, niekedy hrá primárnu úlohu genetika, rovnakou mierou ale môžu zasiahnuť vonkajšie vplyvy, ako je napríklad fajčenie alebo pitie alkoholu v tehotenstve, komplikovaný pôrod, ale aj emocionálne a psychosociálne prostredie. Existuje samozrejme viac typov ADHD, môže sa vyskytovať len porucha pozornosti alebo iba hyperaktivita a impulzivita, často potom samozrejme kombinácia týchto zložiek. Ďalším z aspektov, ktoré sa u ADHD hodnotí, je agresivita - jej prítomnosť alebo absencia. Toto rozdelenie je veľmi podstatné predovšetkým pre pedagogických pracovníkov.

Deti s ADHD

Samozrejme existuje veľa klasifikačných metód, vyšetrení, výsledkov a symptómov, všeobecne sa ale dá povedať:

  • Takéto deti majú krátke zameranie pozornosti, ktoré môže byť ale veľmi intenzívne. Nechajú sa ale ľahko vyrušiť podnetmi z okolia. Navyše sú tiež rýchlo unaviteľné.

  • Sú zlí organizátori - nesystematickí a impulzívni.

  • Väčšinou nevedia odhadnúť čas, nie sú schopní stanoviť, čo bude ako dlho trvať, nevedia usporiadať úlohy.

  • Robí im ťažkosti previesť presne slová do pojmového významu, niekedy majú tiež problémy s čítaním.

  • Neuvedomujú si následky svojho správania, mávajú relatívne malé sociálne cítenie.

  • Sú „neposedné“ - mimovoľne pohybujú rukami a nohami, vstávajú v škole zo stoličky, nevedia napríklad stáť v rade a na niečo čakať, skáču do reči a pod.

Ako ovplyvňujú potraviny priebeh ADHD negatívne?

Jedným z faktorov, ktorý môže priebeh ADHD ovplyvňovať (a to ako pozitívne, tak negatívne), je strava. Nebudeme hovoriť o tom, čo konzumuje matka v tehotenstve a čo môže mať vplyv na samotný vznik choroby, ale o tom, čo ovplyvňuje jej priebeh.

  • Dôležitá je hladina cukru v krvi, teda podstatnou súčasťou stravovania detí s ADHD by malo byť monitorovanie glykemického indexu potravín. Výkyvy hladiny cukru v krvi totiž môžu mať za následok prívaly a náhly útlm energie, ktoré môžu dieťa podvedome stresovať. Nevhodné potraviny sú z tohto hľadiska sladkosti a všetko, čo má „rýchle cukry“.

  • Špeciálne štúdie sa venujú prítomnosti kazeínu (proteínu, ktorý je obsiahnutý v mlieku cicavcov) a gluténu (lepku - pšenica, raž, jačmeň a niektoré ďalšie semená obilnín) v strave detí s ADHD. Priama súvislosť zatiaľ preukázaná nie je, ale skupiny detí s diétou, vylúčením týchto látok vykazujú pozitívne zmeny.

  • Negatívne vplyvy majú najmä látky a potraviny: cukor, vajcia, strukoviny, mlieko a mliečne výrobky, instantné potraviny, aditíva, potravinové farbivá, konzervanty, umelé sladidlá a prirodzené salicyláty (teda niektoré ovocie - avokádo, grapefruity, pomaranče, jablká, čučoriedky, slivky , kivi, broskyne, slivky, hrozno, figy, čerešne, jahody a maliny). Ďalšími potravinami zhoršujúcimi priebeh ADHD sú tiež čokoláda, kukurica. Fosfáty, ktoré sa prirodzene vyskytujú v kakau, ovsených vločkách, syroch a orechoch, tiež majú negatívne dopady na priebeh ADHD.

Čo teda áno?

Pozitívny vplyv na ADHD majú predovšetkým omega 3 nenasýtené mastné kyseliny a zinok. Skúmané sú ako v kombináciách, tak samostatne. Ďalšími skúmanými minerálmi sú napríklad horčík, železo alebo vápnik, ich účinnosť je zatiaľ ale nepreukázaná.

Bohužiaľ, v diéte pre deti s ADHD sa pristupuje predovšetkým k vylučovaniu potravín, než k zaraďovaniu iných vo vyššej miere. Preto je vhodné podávať látky, ktoré vedľa medikácie pomáhajú, tiež vo forme doplnkov stravy.

  • Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny zlepšujú správanie, pozornosť a hyperaktivitu. Ich najbohatšími prírodnými zdrojmi sú tučné morské ryby, napríklad losos a tuniak.

  • Zinok znižuje hyperaktivitu, impulzívnosť a agresivitu, čiastočne tiež pôsobí priaznivo na pozornosť u detí. Pravdepodobný vplyv na ADHD má aj nedostatok železa, ktorý sa často u detí s touto chorobou objavuje. Horčík je tiež minerál, ktorému sa vplyv na ADHD pripisuje v pozitívnom slova zmysle, zatiaľ sú výsledky však nepreukázané.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku