Zobraziť přihlasovací formulár

Vlašské orechy na mozog aj imunitu

  • Publikované:
Vlašské orechy na mozog aj imunitu

Každá domácnosť vonia v predvianočnom období všetkými dobrotami, ktoré budú zdobiť slávnostnú tabuľu. Najčastejšie si Vianoce spájame s vôňou medovníčkov a vianočného pečiva alebo vareného vína. Skoro v každom recepte na vianočné pečivo hrajú hlavnú úlohu orechy, a to predovšetkým tie vlašské. Vedeli ste, ako zdravou potravinou vlašské orechy sú? Dokážu znižovať cholesterol, budovať obranyschopnosť, ale tiež obsahujú látky nevyhnutné na správne fungovanie mozgu alebo kardiovaskulárneho systému. Na vlašské orechy by sme si tak nemali spomenúť len, keď pečieme vianočné pečivo, ale ideálne by sme si ich mali dať každý deň ako zdravú desiatu.

Je dokázané, že vlašské orechy, plody orecha kráľovského (vlastne kôstky jeho plodov), konzumovali ľudia už v praveku. Strom pochádza pravdepodobne z Ázie, ale vďaka svojej odolnosti a prispôsobivosti sa rozšíril takmer po celom svete a v stredoeurópskej klíme sa mu darí viac než dobre.

Unikátne zloženie

S našimi stravovacími návykmi je občas veľmi ťažké zabezpečiť si vyvážený pomer živín, veľký problém bývajú predovšetkým niektoré vitamíny a tuky. Orechy všeobecne sú skvelým zdrojom predovšetkým zdravých tukov, teda nenasýtených mastných kyselín, ktoré potrebujeme prijímať v potrave. Naše telo si ich totiž nevie samo vyrobiť, ale k životu ich potrebujeme. Vlašské orechy tvoria z takmer troch štvrtín práve tieto „zdravé tuky“. Ďalším dôležitým nutričným prínosom orechov je veľké zastúpenie bielkovín a len minimálne sacharidov. Vlašské orechy sú tak ideálnou diétnou potravinou.

Vitamíny, minerály, mastné kyseliny

Vlašské orechy sú predovšetkým bohatým zdrojom vitamínov B a E. Vitamín E je najvýznamnejší antioxidant, na bunkovej úrovni spomaľuje starnutie, bunky tiež chráni pred oxidačným stresom, bojuje proti voľným radikálom. Z vitamínov skupiny B sú najdôležitejšie B6 a B3, ktoré podporujú správne fungovanie nervovej sústavy, a protistresový vitamín B5.

Z najhojnejšie zastúpených prvkov vo vlašských orechoch je potrebné spomenúť draslík, horčík a zinok. Horčík je absolútne nevyhnutný na fungovanie nervovej sústavy a svalov, reguluje zažívanie, spánok a celkový stav psychiky. Zinok zasa podporuje imunitný systém, hojenie a všetky regeneračné procesy v tele, draslík spoločne s fosforom zase posilňujú kardiovaskulárnu sústavu.

Nenasýtené tuky, ktoré vlašské orechy obsahujú, sú pre naše telo doslova nepostrádateľné. Ide najmä o kyseliny skupiny omega-3, ktoré spoločne prispievajú k správnemu vývoju mozgu a nervovej sústavy u detí, podporujú tvorbu protilátok, zabraňujú vzniku krvných zrazenín alebo pomáhajú telu bojovať so zápalmi.

Z kalórií si nič nerobte

Hoci by sa mohlo zdať, že orechy sú v rámci akejkoľvek diéty potravina pomerne nevhodná, opak je pravdou. Orechy majú vysoký obsah kalórií, na 100 g obsahujú takmer 700 kcal (v porovnaní napríklad s čokoládou je to zhruba o 200 kcal viac), ale podstatné je nutričné zloženie. Kým čokoláda alebo iné sladkosti nám vedia poskytnúť iba tzv. prázdne kalórie, ktoré telu viacmenej zabraňujú rovnomerne spaľovať tukové zásoby, orechy nám svojím zložením pokryjú príjem takých látok, ktoré telo bezozbytku zužitkuje vo svoj prospech.

Keď si vlašské orechy zaradíte do svojho bežného jedálnička a budete ich jesť približne hrsť denne, znížite si tak obsah „zlého“ cholesterolu (niektoré zdroje uvádzajú, že takmer až o 20%!), vyhlásite boj kardiovaskulárnym ochoreniam, astme, ale tiež posilníte črevá a zvýšite obranyschopné vlastnosti svojho organizmu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Kacenocka9 30. 11. 2021, 21:37
ty joo vlašské orechy milujem (Y) a teraz ako som objavila tieto lieskové orechy https://www.infinuty.sk/products/lieskove-orechy-prazene-nesolene , tak už aj tie (L)
bosorka Adriana 29. 4. 2016, 7:16
ale nie vtedy,ak máte málo enzýmov na ich spracovanie...ak často grgáte,sú vám ťažké,alebo nebodaj po nich pália či svrbia ústa,brada,pery a iné časti...už NIKDY ich nejedzte !!! a DOBRE ČÍTAJTE zloženie kupovaných potravín!!! alergia na ne môže byť smrteľná (hoci nie na prvý krát),ale kto chce riskovať anafylaktický šok (ako napr.pri poštípaní včelou,keď ide o život) ???!