Zobraziť přihlasovací formulár

Miazga z briez, nápoj bohov

  • Publikované:
Miazga z briez, nápoj bohov

Moderná doba odsunula tradičné recepty, tipy a zázraky používané stovky rokov tak trošku do pozadia. Našťastie sa k nim zase začíname vracať. Jedným z tých najúčinnejších pomocníkov pre zdravie je brezová miazga. Už ste niekedy počuli o tom, že je dobré ju piť? Na detoxikáciu, na nápravu močového ústrojenstva, má vynikajúce regeneračné účinky, posilňuje imunitu a skvele hydratuje. A to zďaleka nie je všetko. Aké tajomstvá skrýva breza?

Asi poznáme brezové šampóny, ktoré boli nepostrádateľnou súčasťou každej kozmetickej výbavy ešte pár rokov naspäť. Potom ich nahradili produkty veľkých značiek s luxusnými obalmi. Brezové šampóny ale podporujú rast vlasov, regeneráciu vlasovej pokožky a celkovú vitalitu našich vlasov. Čo teda evidentne znamená, že v breze sa toho skrýva viac, než by sme si možno mysleli. A to, že sa brezová miazga pije, môže byť pre mnohých z nás prekvapením.

Brezu bielokôrú v našich podmienkach považujeme skôr za burinu než za niečo užitočné. Možno skauti si spomenú, že brezová kôra horí, aj keď je mokrá. Tým to ale zďaleka nekončí.

Naši predkovia ale vedeli, že odvar z brezového lístia slúži ako prísada do mnohých liečivých čajov, predovšetkým tých, ktoré majú pôsobiť na močové ústrojenstvo (breza je výborné diuretikum). Rovnako nám pomáha pri žalúdočných problémoch, obklady potom pôsobia proti bolestiam kĺbov, vyrážkam alebo ischiase. Kľúčom k účinnosti tohto odvaru je to, čo celý strom vyživuje. A to je miazga.

Čo obsahuje, ako ju získať a ako užívať

Brezová miazga je plná antioxidantov, vitamínov (predovšetkým vitamínu C), minerálov, ako sú vápnik, draslík, sodík alebo kremík, obsahuje veľmi prospešné silice, saponíny (tie regulujú hladinu cholesterolu v krvi) a tiež zaujímavú kyselinu chlorogénovú, ktorá znižuje krvný tlak má protizápalové účinky a reguluje metabolizmus tukov. Medzi stopové prvky obsiahnuté v šťave z brezy patrí meď, zinok, mangán alebo horčík. Tiež v nej môžeme nájsť xylitol, ktorý poznáme napríklad zo žuvačiek alebo zubných pást. Tento brezový cukor je totiž šetrný k zubom a obsahuje minimum kalórií.

A teraz k tomu podstatnému – ako brezovú miazgu (vodu, šťavu, nápoj...) vlastne získať? Vďaka rastúcej popularite ju môžeme pomaly nájsť v zdravých výživách, ale napríklad aj v drogériách. Brezová miazga sa samozrejme nepredáva čerstvá, väčšinou je nejakým spôsobom konzervovaná, po dvoch až troch dňoch začína totiž kvasiť (v chladničke o trochu neskôr). A nezľaknite sa malých balení, odporúčané množstvo pri každodennom užívaní je 60 ml denne (ideálne nalačno).

Ak sa ale chcete vypraviť na vlastnú, čerstvú brezovú miazgu, môžete tak urobiť ku koncu marca alebo začiatkom apríla, kedy sú stromy miazgy plné. V niektorých krajinách je zber brezovej miazgy zakázaný a úprimne – ak to neurobíme správne, aj my sa môžeme k stromom chovať trošku barbarsky.

Ideálne na zber sú silné konáre, ale zo zrejmých dôvodov sa najčastejšie používajú skôr kmene. Do nich navŕtame pod šikmým sklonom dierku s dĺžkou zhruba piatich centimetrov. Do dierky nasunieme slamku, ale napríklad aj vetvičku alebo inú tyčinku, po ktorej necháme miazgu stekať do pripravenej nádoby. Ideálne je nechať miazgu stekať cez noc a ráno si ju vyzdvihnúť čerstvú – nekvapká totiž nijako zvlášť rýchlo. Konštrukciu tak zakryjeme, aby nám do šťavy nenapadali nečistoty, a necháme stekať.

Akonáhle si prídeme k stromu pre šťavu, vyberieme tyčinku - a teraz prichádza to hlavné. Dierku v strome musíme upchať, aby strom neprichádzal o životodarnú miazgu. Použijeme na to ideálne vosk, ale postačí aj veľmi starostlivo natlačená hlina. Strom nám totiž dal niečo zo svojej vlastnej krvi a my by sme mu na ranu mali dať poriadnu náplasť.

Brezovú miazgu by sme pre jej detoxikačné aj iné, celkovo blahodárne, účinky mali užívať po dobu aspoň troch týždňov, jedenkrát denne spomínaných 60 ml ráno nalačno. Môžeme ju taktiež pridávať do obyčajnej vody a pripraviť si tak skvele hydratujúci nápoj. Účinky brezovej miazgy sú ale najlepšie, ak ju pijeme nalačno.

Svojimi účinkami sa môže prirovnávať k vode kokosovej, o ktorej si môžete prečítať v našom špeciálnom článku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku