Zobraziť přihlasovací formulár

Pegan diéta - medzi vegánstvom a paleo

  • Publikované:
Pegan diéta - medzi vegánstvom a paleo

Stravovanie je alfou a omegou dnešnej doby. A to už zďaleka nie len jeho nutričné aspekty, ale aj ekologické a etické. Chceme jesť mäso zvierat, ktoré mali šťastný život, ovocie a zeleninu vypestované v pôde, ktorej sa nedotkli chemikálie, a ostatné potraviny čo najprirodzenejšie a najmenej sprocesované. Už vieme, že nechceme geneticky modifikované potraviny, sladké malinovky, ani prisladzované jedlo. Takže... čo nám vlastne zostáva?

Ono toho nie je zas tak veľa, čo nás môže v čase, keď máme nepreberne na výber z rôznych potravín, zaraziť. Keď sa nad tým ale zamyslíme, kedy sa z jedla stalo také hobby? Jeme, pretože potrebujeme živiny, ktoré nám jedlo dáva. A všetko ostatné je vlastne iba taká zábava, nadštandard.

Do toho ale tiež vstupuje faktor, ktorý je nezabudnuteľný - tým, ako sme v jedle trošku zvlčili, sme si zarobili aj na zásoby tuku, ktoré jednoducho nielen, že nepotrebujeme, ale ani nechceme. Pre doktora Marka Hymana sa kľúčom k nájdeniu rovnováhy medzi potrebnými živinami, zdravím, správnou hladinou cukru v krvi a neukladaním prebytočných tukov stala fúzia paleolitickej a vegánskej stravy.

Berie si to najlepšie z oboch smerov, pretože, priznajme si, oba sú trošku extrémne. Pegan diéta je založená na veľkom príjme vlákniny, teda zeleniny, ideálne sezónnej. Zelenina by mala tvoriť až okolo sedemdesiat percent nášho jedálnička. Ďalej by sme potom mali konzumovať to, k čomu mali prístup naši paleolitickí predkovia. Čiže veľa semienok a orechov, ovocia, vajíčka a sem tam mäso. Naopak úplne by mal chýbať lepok a obilniny, mliečne výrobky (a to aj tie kyslé), ale hlavne všetka chémia, cukor iný ako med, a oblúkom sa vyhnúť všetkým procesovaným a konzervovaným jedlám.

Pravidlá pegan stravy

  • Žiadny cukor. Ovocie aj zelenina v sebe cukor majú, ďalšie nepotrebujeme. Možno trošku medu, keď je núdza. Dokonca ani sušené ovocie nie je vhodné, pretože cukor obsahuje v oveľa koncentrovanejšom množstve.
  • Polovica jedla na tanieri je zelenina. Na každom tanieri. Zelenina tvorí základ pegan stravy a preto by sme si ju mali vyberať čo najkvalitnejšiu, ideálne v bio kvalite. Ďalšou poučkou je, že čím má zelenina sýtejšiu farbu, tým je lepšia. Farbivá sú totiž látky, ktoré sú pre nás jednak zdravé, ale taktiež určujú zrelosť potravín. Všetci poznáme napríklad bledé zimné paradajky, ktoré vlastne nemajú žiadnu chuť oproti tým letným.
  • Žiadna chémia. Konzervanty, farbivá, rôzne iné prísady, pesticídy (a tu máme zoznam potravín, ktoré sú najzamorenejšie pesticídmi), chemikálie... však to poznáte. Toto jednoducho nie.
  • Tuky a oleje. Orechy, semená, avokádo, za studena lisované oleje z rôznych semien alebo orechov (vynikajúci je napríklad avokádový, kokosový alebo sezamový), všetko to má v pegan diéte svoje miesto.
  • Mäso a živočíšne produkty? Mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky (mlieko, kefír, jogurt, tvaroh) sú pre pegan diétu akýmsi doplnkom. Jedlo, ktoré sa skladá naozaj predovšetkým zo zeleniny, nimi spestríme, netvorí ale jeho hlavnú zložku.
  • Žiadny lepok. Kde by sme ho vzali? Iba možno v strukovinách, ktoré ale pegan strava tiež pomerne obmedzuje. Ideálna je šošovka, čím sú strukoviny väčšie (napríklad fazuľa), tým menej sú vhodne. Obsahujú totiž viac škrobu a menej vlákniny.

Z čoho pri pegan diéte čerpať?

Tuky: orechy, semená, avokádo – ideálne sú vlašské orechy, mandle, ľanové semienka, sezam, tekvicové semienka), oleje (avokádový, olivový, sezamový... všetko lisované za studena)

Sacharidy: Zemiaky, tekvica, karfiol, strukoviny, kokosová alebo mandľová múka

Bielkoviny: Strukoviny (šošovka, hrášok), quinoa, orechy, príležitostne mäso a ryby, vajíčka, tvaroh.

Ako sladiť? Ideálne medom, alebo javorovým sirupom, sirupom z agáve, datľami, kokosovými vločkami a podobne. S cukrom by sme ale mali zaobchádzať ako s drogou, keď už si ho musíme dopriať, tak iba raz za čas.

  • Za extrémnejšiu verziu pegan diéty by sa dala považovať keto diéta, keď všetky škroby vylúčime z jedálnička vlastne skoro úplne. Extrémy ale nie sú pre každého, a tak aj keď nám taká diéta môže pomôcť schudnúť aj si poradiť s cukrovkou, nemali by sme to preháňať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku