Zobraziť přihlasovací formulár

Od príslovia po karmu - zákony nášho života

  • Publikované:
Od príslovia po karmu - zákony nášho života

Pre mnohých z nás sú životné pravdy, múdra a porekadlá alebo príslovia jednoducho abstraktné. Keď si ale uvedomíme, že v takých zákonitostiach je skrytá historická skúsenosť celého nášho ľudského pokolenia, môžeme ich prijať ako nemenné a veľmi, naozaj veľmi sa upokojiť. Aké pravdy sú vlastne najzásadnejšie pre to, aby sme žili spokojný život, netrápili sa vecami, ktoré nezmeníme, ale naopak dávali energiu tam, kde sa oplatí?

Všetko, čo robíme, je produktom toho, ako myslíme. A naše myšlienky a činy tvoria to, čo sme. Tak by sme mali byť starostliví v tom, ako s nimi nakladáme.

Kto seje vietor, bude žať víchricu

A kto s čím zachádza, s tým tiež schádza. Proste a jednoducho - všetko, čo v živote urobíme, má následky. Či už okamžité, alebo neskoršie. Nič nezostáva bez reakcie a môže zmeniť naše okolie aj naše vnútro.

Po čom túžime, o to sa musíme zaslúžiť

Ak sa spoliehame celý život len na šťastie, nemáme nič moc pevne v rukách. Či už to vezmeme v akejkoľvek rovine, či už úplne metafyzickej, alebo čisto racionálnej, ak niečo chceme, musíme na tom pracovať. Nestačí si to len priať, potom to dostať a potom to mať. Alebo bez práce nie sú koláče.

Aj to, čo neprijímame, zostáva tým, čím je

Keď odmietneme pozrieť pravde do očí, nič to na nej nezmení. Skutočnosti sú také, aké sú, a nemá na ne vplyv ani to, či ich odmietame prijať. Zmierenie sa s okolnosťami, na ktoré nemáme vplyv, je veľký krok k vnútornému pokoju.

Rast je nezávislý na okolnostiach

Náš rozvoj, kultivácia a rast nie je závislý od toho, čo sa okolo nás deje alebo z akých vychádzame podmienok. Rozvoj si nájde cestu aj v tom najťažšom teréne, a ak ovládame sami seba a svoju myseľ, na okolnosti nič zvádzať nemôžeme.

Ak chceme niečo zmeniť, musíme zmeniť seba

Extrémne podstatné pravidlo. Pretože na nikoho iného, doslova na nikoho, nemáme vplyv. Môžeme vytvárať podmienky na to, aby na nás ostatní nejako reagovali, ale to dopredu nijako neodhadneme.

Integrita je potrebná

Ak v niečo veríme, mali by sme sa podľa toho aj správať. Pretože rozpor medzi našimi morálnymi, spirituálnymi a emočnými cieľmi a realitou, teda tým, ako sa správame, spôsobuje nášmu vnútru neuveriteľnú frustráciu.

Všetko, čo máme, je prítomnosť

Žiadna miera ľútosti ani výčitiek nezmení minulosť, a žiadna miera úzkosti ani strachu nezmení budúcnosť. Tu a teraz, to je to jediné, čo by sme mali vnímať. Z minulosti si pre dnešok vziať ponaučenie, pre budúcnosť robiť, čo je podľa nás najlepšie, ale myseľ mať zakotvenú v prítomnosti.

Žiadna hodnota nebola nikdy vytvorená bez vytrvalosti a trpezlivosti

A to sú dve cenné vlastnosti, na ktorých by sme mali všetci sami pre seba pracovať. Pretože nie je dôležité, čo je na konci, ale to, akým spôsobom (a či) k tomu dôjdeme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku