Zobraziť přihlasovací formulár

Rýchla a lacná večera: Cuketovo zemiakové placky s pažitkovým dipom z kyslej smotany

Dozlatista opečené, na povrchu nádherne chrumkavé a vo vnútri božsky mäkké, vlhké a vláčne. Také sú zemiakové placky s cuketou, ktoré jednoducho chutia báječne. Keď ich navyše ešte doplníte sviežim dipom s čerstvou pažítkou, získate pokrm, ktorému nikto neodolá. A pritom vás toto jedlo nevyjde draho. Vyskúšajte ho!

Sezóna cukiet je v plnom prúde, úroda na záhradkách je bohatá, v obchodoch a na trhu ich ponúkajú za pár centov, a tak často premýšľame, ako túto letnú tekvicu chutne spracovať. Receptov je celý rad, skvelé sú cuketové lasagne, zapečená plnená cuketa, chipsy z cukety, polievka, ale aj sladké múčniky, ktorým dodá príjemnú šťavnatosť. Populárny šéfkuchár hneď niekoľkých reštaurácií Radek David si pre vás ale tentoraz pripravil jednoduchý recept na obľúbenú klasiku, ktorou sú zemiakové placky. Tieto sú ale vylepšené práve cuketou.

 

 

Recept na cuketovo zemiakové placky

Suroviny:

  • 300 g zemiakov
  • 700 g cukiet
  • 10 g solamylu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vajcia
  • 80 g hladkej múky
  • majoránka čerstvá alebo sušená
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • slnečnicový olej na pečenie

Foto: iStock.com

Postup:

1. Cukety prekrojte pozdĺžne na polovicu a lyžičkou zbavte stredu, ktorý je mäkký. Zemiaky ošúpte.

2. Nastrúhajte cuketu aj zemiaky najemno a nakoniec aj cesnak.

3. Zmes osoľte a dobre premiešajte. Ak ste použili veľké cukety, ktoré pustia vodu, tak ju zlejte.

4. Pridajte vajce, múku, solamyl, čerstvo mleté čierne korenie a majoránku nasekanú najemno alebo sušenú rozdrvenú.

5. Dobre hmotu premiešajte stierkou a lyžičkou dávajte na panvičku alebo na panvicu na lievance.

6. Opečte pozvoľna z oboch strán dozlatista. Servírujte s pažitkovým dipom z kyslej smotany a ozdobte vetvičkou majoránky.

Foto: iStock.com

Kyslá smotana s pažítkou

Suroviny:

  • 200 g kyslej smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • pažítka

Postup:

Do misky dajte kyslú smotanu, osoľte ju, okoreňte, pridajte najemno nasekanú pažítku. Dôkladne premiešajte stierkou.

Foto: iStock.com

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku