Recept na obľúbenú nátierku nielen našich starých otcov: Pivný syr si zamilujete na prvé zahryzn
- Publikované:
Máte pocit, že už sa vám všetky nátierky, ktoré doma pripravujete, prejedli? Potom určite vyskúšajte tú z tvarohu, sardel a kvapky piva. Pripravená je raz dva, nemusí sa uležať a na jej prípravu nepotrebujete žiadne extra ingrediencie. A čo je najdôležitejšie, na krajci čerstvého voňavého chleba chutí báječne nielen k pivu.
Keď nemôžeme na pivo do krčmy, tak prečo si ho trochu nedať doma? Je známe, že jeho konzumácia v rozumnom množstve má priaznivý vplyv v oblasti prevencie radu civilizačných chorôb, znižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krvný obeh aj trávenie, je plné vitamínu B a niektoré zložky obsiahnuté v pive majú protirakovinový a antibakteriálny charakter. A navyše ho môžeme využiť aj pri výrobe pivného „syra“ - nátierky objavenej foodblogerkou Koko v jednej starej kuchárke.
Nátierka pivný syr
Ingrediencie:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 3 vrchovaté lyžice majonézy
- 4 sardelové rezy v oleji
- necelá lyžička soli
- malá cibuľa
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- lyžička mletej papriky (ideálne údená)
- štipka mletej alebo drvenej rasce
- 2 - 3 lyžice piva (podľa chuti môžete pridať až 100 ml)
- čerstvá pažítka
Postup:
1. Do mixéra vložte tvaroh, maslo, sardely aj s trošku oleja z plechovky a malú cibuľku na štvrtky. Osoľte a rozmixujte asi minútu na jemnú hmotu.
2. Preložte ju do misky a pridajte zvyšok ingrediencií: dijonskú horčicu, lahôdkovou (pálivú, údenú) papriku, drvenú alebo mletú rascu a pridajte pivo. Zatiaľ dve až tri lyžice, ďalšie prípadne ešte pridajte pri dochucovaní. Zvyšok fľaše vypite, dajte manželovi alebo priateľovi a zmes premiešajte.
3. Nebuďte prekvapení, nátierka bude veľa tekutá, nezabudnite ju dostatočne vychladiť, aby zhustla a dala sa dobre natierať. A než ju dáte do chladničky, doplňte ešte trochu zelene - trebárs najemno nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku. Dosoľte a okoreňte podľa potreby.
4. Servírujte s čerstvým chlebom. Prípadne aj ďalším pivom.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia