Zobraziť přihlasovací formulár

Povianočná očistná kúra

  • Publikované:
Povianočná očistná kúra

Ešte máme chvíľku čas, Nový rok je až za pár dní, takže môžeme toto obdobie počítať medzi to sviatočné, odpočinkové. Ale ak sme si na Vianoce „povolili uzdu“ trošku viac, než sme zamýšľali, už asi na sebe cítime, že s tým bude treba niečo robiť. Nehovoríme len o kilách, ktoré mohli na váhu priskákať, ale predovšetkým o metabolizme a zažívaní, ktoré môžu byť tiež trošku vyhodené z rovnováhy.

Režim je základ úspechu vlastne vo všetkom. Rutina, pravidlá, opakujúce denné aktivity. A väčšina z nás cez rok ten režim plus mínus má. A potom prídu dovolenky a sviatky. Keď sa zadarí, môžeme mať v tomto období až tri týždne (kľudne aj viac) voľna, v ktorom sa väčšinou nevenujeme bežným aktivitám, ale sústredíme sa na odpočinok a dobré jedlo. A pitie. A rozprávky.

Takže, zhrnuté, podčiarknuté, cez sviatky veľa jeme, viac pijeme a oveľa menej sa hýbeme. Čo nie je v princípe nijako zle, odpočívať sa musí, ale zarábame si na ťažšiu pozíciu rozhýbať sa zase do starých, ideálne ešte lepších, koľají.

Nepreháňajte to s nárokmi. Od januára, štyrikrát týždenne fitko, raz týždenne joga na pretiahnutie a sladkého sa ani nedotknem...! Tak. Takto by to asi nešlo, ak to nebola naša rutina ešte minulý týždeň. Začíname na seba pekne opatrne, aby sme sami seba nevydesili a nezadusili nadmernými požiadavkami. Mohli by sme si povedať, že prvý týždeň v januári sa pozrieme po posilňovni / cvičení / čomkoľvek, čo sme si nalinkovali, ktoré by nám vyhovovalo, máme to po ceste z práce, chodia tam kamaráti... proste ktoré spĺňa akékoľvek podmienky potrebujeme.

Zamerajte sa na pitie. Je vhodné telo trošku prečistiť, tak by sme ho nemali zanášať zbytočným cukrom, ktorý konzumujeme hojne v alko i nealkoholických nápojoch. Ale to zďaleka nie je všetko. Viete, čo je pre zažívanie, metabolizmus a prečistenie organizmu asi ten najväčší zázrak? Zázvor. A konkrétne zázvorová voda nám prinesie veľa pozitívnych efektov. Prečistiť sa môžete rôzne, dôležitý ale je predovšetkým dostatočný príjem tekutín. Aby sme to teda zhrnuli:

  • Vylúčiť alkohol a sladké nápoje (aj tie s náhradnými alebo umelými sladidlami)
  • Dostatočný príjem tekutín (aspoň liter na každých 25 kg našej hmotnosti)
  • Pridajte do vody to, čo zrýchľuje metabolizmus - ideálne zázvor alebo škoricu.

Vysadzujte pomaly. Mali by sme si zmeniť prístup z jednej tendencie na druhú.

  • Každá nezdravá pochutina, ktorú zjeme, je zle.
  • Každá nezdravá pochutina, ktorú nezjeme, je dobre.

Aj keď znejú vety vlastne dosť podobne, je medzi nimi veľký rozdiel. Tá prvá nám urobí zlý pocit zo všetkého, čo si vložíme do úst a nie je to na schválenom jedálničku. A keď si občas nemôžeme pomôcť, rastie nám stres z toho, že si „doprajeme“. Môžeme sa na to pozrieť ale aj inak. Ak každý deň raňajkujeme bábovku s kakaom, po obede si dávame dezert, popoludní pár koktailov a večer balíček chipsov, môžeme sa radovať, keď si raz dáme ovsené vločky, namiesto dezertu jablko, o koktail menej a večer trebárs oriešky. Pretože to sú významné zmeny k lepšiemu, hoci maličké.

Začnite cvičiť. Naozaj. Nič totiž toľko nemotivuje, ako viditeľné výsledky. Po pár týždňoch si všimnete zmien nielen na tom, ako vyzeráte, ale predovšetkým na tom, ako sa cítite. A to si potom sami veľmi radi tú tabuľku čokolády večer k filmu odpustíte, pretože „si to predsa nebudem kaziť“.

Akonáhle raz nastúpite na cestu k zdravému životnému štýlu, sami z nej nebudete chcieť zísť. Ale musíme si uvedomiť, že z nuly na sto to jednoducho nikdy fungovať nebude (možná u pár výnimiek áno). A tak pekne pomaličky, zľahka, každá zmena k dobrému je perfektná.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku